Suriye, Arap Birliği'ne geri mi dönüyor?
Kaynak Şam'ın Arap Birliği üyeliğini askıya alma kararının tüm üyelerin oybirliğiyle alınmadığını vurguladı. Kararın sadece 18 ülke tarafından onaylandığını, üç ülkenin –Suriye, Lübnan, Yemen- karşıt olduğunu ve Irak’ın çekimser kaldığını söyledi.
Arap basınında Kahire’nin Suriye’yi Arap Birliği’ne geri getirme çabalarını inceleyen bir rapor, Şam’ın askıya alınan Arap Birliği üyeliğinin iadesi olasılığının bir sonraki zirvede güçlendirileceğini yazdı.
Arap Birliği Sekreteryasındaki üst düzey bir kaynak, Suriye hükümetinin Cezayir’de yapılması planlanan Arap Liderler Zirvesi’nde koltuğuna geri döneceğini belirtti.
Kaynak, Katar’a yakın Londra Merkezli el-Arabi el-Yeşim gazetesine verdiği demeçte, Cezayir’in Arap ülkeleriyle temaslarının, Katar hükümetinin hala itiraz etmesine rağmen, Suriye hükümetini Şam’ın eylemleriyle ilgili toplantıya katılmaya davet etmek için ön anlaşmaya yol açtığını söyledi.
Kaynağa göre, Suriye’nin Arap Birliği’ne dönüşü, üyeliğin askıya alma kararının “Kusurlu ve Birlik Tüzüğü’ne Aykırı” olmasına dayandırılarak sağlanabilir.
Ancak Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdulrahman el-Sani, Suriye’nin Arap Birliği üyeliğinin askıya alınmasına neden olan nedenleri hala geçerli gördüğünü belirtiyor.
Öte yandan Arap Birliği’nden yasal bir kaynak şunları söyledi: ‘Arap ülkelerinin dışişleri bakanlarının 12 kasım 2011’de Kahire’de acil bir toplantıda alınan ‘Suriye’nin birliğe üyeliğini askıya alma kararı’ Arap Birliği Tüzüğü’ne uygun değil.’
Kaynağa göre, Arap Devletleri Birliği tüzüğü 22 mart 1954’te çıkarılmış ve madde 8’de şöyle belirtilmiştir: “Birliğe katılan ülkelerin her biri, birliğin diğer üye ülkelerindeki mevcut egemenlik sistemine saygı duyar ve bunu bu devletlerin hakkı olarak görür ve bu sistemi değiştirmeye yönelik herhangi bir eylemde bulunmamayı taahhüt eder.”
Kaynak Şam’ın Arap Birliği üyeliğini askıya alma kararının tüm üyelerin oybirliğiyle alınmadığını vurguladı. Kararın sadece 18 ülke tarafından onaylandığını, üç ülkenin –Suriye, Lübnan, Yemen- karşıt olduğunu ve Irak’ın çekimser kaldığını söyledi.
Ayrıca, mısırlı diplomatik kaynaklar el-Arabi el-Yeşim’e, Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şükri’nin geçen eylül ayı sonunda New York’ta Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Miktad ile yaptığı görüşmenin ardından Kahire’nin Şam temaslarının 10 yıl aradan sonra tekrar başladığını söyledi. Mısır ve Suriye Dışişleri Bakanları arasında yapılan toplantı da Suriye’nin Arap Birliği’ndeki koltuğuna dönmesi konusu gündemdeydi.