Suriye konulu BMGK oturumunda 3 ülkeden Türkiye'ye işgalci suçlaması

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde Suriye’deki son durumun tartışıldığı oturumda, İran, ''işgalci güçler ülkeyi terketmeli'' derken Suriye ve Çin, "Türkiye'nin Suriye'de işgalci olduğuna dair'' vurgusu öne çıktı. Türkiye'nin temsilcisi Feridun Sinirlioğlu,, suçlamaları reddetti.

Suriye konulu BMGK oturumunda 3 ülkeden Türkiye'ye işgalci suçlaması

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde Suriye’deki son durumun tartışıldığı oturumda Türkiye’ye Suriye’de işgalci olduğu suçlamaları İran, Çin ve Suriye tarafından yöneltildi. İran, ”işgalci güçler ülkeyi terketmeli” derken Suriye ve Çin, “Türkiye’nin Suriye’de işgalci olduğuna dair” vurgusu öne çıktı. BM Türkiye Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, “Yaklaşık 9 milyon Suriyeli mülteci Türkiye’nin koruması altında. Bizim uluslararası insani hukuku ihlal edenlerden ders almaya ihtiyacımız yok” yanıtını verdi.

VOA’dan Can Kamiloğlu’nun haberine göre, Suriye’yle ilgili yapılan güvenlik konseyi toplantısına 15 üye ülkenin temsilcisi dışında Suriye, Türkiye ve İran’ın da daimi temsilcileri katıldı. Toplantıda; Çin, İran ve Suriye temsilcileri Türkiye’ye Suriye’de işgalci olduğu suçlaması yöneltildi.

ÇİN’DEN TÜRKİYE’YE İŞGALCİ VURGUSU

Güvenlik Konseyi Daimi Üyesi Çin’in BM Daimi Temsilci yardımcısı Geng Shuang, Türkiye’yi Suriye’de işgalci olmakla suçladı. Shuang, Suriye’nin yabancı ülkelerin işgali yüzünden zor durumda olduğunu, Türkiye’nin kuzeydoğu Suriye’yi yasadışı bir şekilde işgal ettiğini belirterek “Türkiye, yasadışı işgal ettiği Suriye’nin kuzeydoğu bölgesindeki Alouk barajından, bölgeye sağlanan suyu defalarca kesti. Yüzbinlerce sivilin susuz kalmasına neden oldu. Bu durum, BM’nin bölgedeki insani yardım çalışmalarını aksatarak büyük zorluklara neden oldu. Çin, Türkiye’yi uluslararası insani hukuk da dahil olmak üzere uluslararası hukuka uymaya, sivilleri korumaya, altyapı operasyonlarını sürdürmeye ve BM’nin insani yardım erişimini garanti etmeye çağırıyor” diye konuştu.

İŞGALCİLER TERKETMELİ VURGUSU

İran’ın BM Daimi Temsilcisi Majid Takht Ravanch’ın da hedefinde Suriye’deki yabancı askerler vardı. İran Daimi Temsilcisi, isim vermeden Suriye’deki Türkiye ve ABD’nin askeri varlığından duyduğu rahatsızlığı belirterek BM Güvenlik Konseyi’ni, Suriye’deki yabancı askeri unsurların işgalini sonlandırmak için göreve çağırdı.

İran Temsilcisi, “Öncelikle Suriye’nin bazı bölgelerinin yabancı güçler tarafından işgaline derhal son verilmelidir. İşgalci ve davetsiz tüm yabancı güçler, herhangi bir ön koşul veya daha fazla gecikme olmaksızın ülkeyi terk etmelidir. Bu bağlamda, Güvenlik Konseyi sorumluluğunu yerine getirmeli ve İsrail rejimini Suriye’deki Golan işgalini sona erdirmeye ve ayrıca Suriye’ye yönelik saldırılarını derhal durdurmaya zorlamalıdır. İsrail rejiminin saldırganlıkları ve istikrarsızlaştırıcı eylemleri, uluslararası hukukun açıkça ihlalini teşkil etmekte ve bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliği tehdit etmeye devam etmektedir” diye konuştu.

”TÜRK İŞGAL GÜÇLERİ”

Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Bassam Sabbagh, Suriye’de ABD ve Türk askerlerinin yasadışı bir şekilde bulunduğunu belirterek 20 Ekim’de, Şam’daki terör saldırısının, Anayasa Komisyonu toplantısıyla aynı zamana denk geldiğine dikkat çekti. Sabbagh, “Terör saldırılarını yapanlar, dış güçler tarafından Suriye Hükümeti’nin çabalarını baltalamaya yönelik açık bir girişimde bulunuyor” dedi. Sabbagh, Türkiye’nin askeri varlığının, bulunduğu bölgelerde desteklediği grupların ülkesine yapılan yardımları engellediğini belirterek “Türk işgal güçleri ve ülkemizde kullandığı terörist gruplar Suriye’ye gönderilen insani yardım ulaşımını engelliyor” dedi.

BM TEMSİLCİSİ SİNİRLİOĞLU’NDAN TEPKİ

Güvenlik Konseyi’nin Suriye oturumuna katılan Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, güvenlik konseyi üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, Türkiye’ye yönelik suçlamalara yanıt verdi. Sinirlioğlu, ayrıca Suriye temsilcisinin konuşmasına cevap vermeyeceğini, bunun Suriye hükümetinin halkına yönelik gerçekleştirdiği eylemler nedeniyle acı çeken milyonlarca Suriyeli’ye hakaret olduğunu savundu.

Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Çin’in Türkiye’ye yönelik işgalci suçlaması ve Türkiye’nin uluslararası hukuka uyması için yaptığı çağrıya ise “Yaklaşık 9 milyon Suriyeli mülteci Türkiye’nin koruması altında. Bizim uluslararası insani hukuku ihlal edenlerden ders almaya ihtiyacımız yok” yanıtını verdi.

Sinirlioğlu, iddia edildiği gibi Alouk su tesisleri konusunun da PKK, YPG/PYD ve Suriye Demokratik güçleri tarafından kendi akılsız gündemleri için istismar edildiğini önde sürerek, “PKK/YPG’yle Suriye rejimi bu konuyu kendi çıkarları için kötüye kullanıyor” dedi.