Taliban heyeti ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu görüşmesi ardından açıklama

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Taliban’la görüşmenin ardından konuştu: Biz Batılılar gibi üst perdeden, ders verir gibi, ön şartlar koşarak değil, önemini anlatarak tavsiyeler verdik

Taliban heyeti ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu görüşmesi ardından açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gerici Taliban temsilcileriyle yapılan görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenledi.

Taliban’ın Türkiye ile görüşmek için talepte bulunduğunu, bunun üzerine davet ettiklerini söyleyen Çavuşoğlu,“Biz bugüne kadar uluslararası topluma şu andaki Taliban yönetimiyle angajmana girmenin önemini anlatıyorduk Herkes bu pozisyonda, tanımak farklı, angajmana girmek farklı bir şey” dedi ve ekledi:

“İnsani yardımların acilen ulaştırılması gerekiyor. Biz Kızılay olarak insani yardımları ulaştırdık, daha kapsamlı bir paket üzerinde çalışıyoruz.

“Afganistan ekonomisinin çökmemesi gerekiyor. Afganistan’ın hesaplarını donduran ülkelerin daha esnek davranması gerekiyor.

“Şu andaki Taliban yönetimine tavsiyelerde bulunduk. Biz Batılılar gibi üst perdeden, ders verir gibi, ön şartlar koşarak değil ama önemini anlatarak tavsiyelerde bulunduk.

“Ülkenin birlik ve beraberliği için kapsayıcı olmaları gerektiğini söyledik. Taliban dışındaki gruplardan kişilerin de yönetime dahil edilmesi gerektiğine dair görüşlerimizi aktardık.”

Çavuşoğlu kadınların iş hayatına katılımı ve kızların eğitimiyle ilgili de tavsiyelerde bulunduklarını söyledi:

“Bunu Batılı ülkelerin bir ön şartı olarak görmeyin, diğer Müslüman ülkelerin de bir beklentisi olduğunu söyledik.

“Özellikle bizim Maarif Vakfı’nın sadece kızların eğitimi için açtığı okullar var, onların tamamının faaliyete başlaması gerektiğini söyledik. Çoğu şu an açık zaten.

“Havaalanlarının işletilmesi, düzenli uçuşların başlayabilmesi için güvenlik konusundaki beklentilerimizi, tüm uluslararası sivil havacılık camiasının beklentilerini bir kere daha anlattık.

“Diyanet İşleri Başkanlığımıza ve diğer kurumlarımıza da gidip görüşecekler.”