“İktidar çıkardığı gürültü kadar bölge çiftçisinin sorununu çözecek çabayı göstermedi. En azında bir hasar tespiti yapılıp ürünü çürüdüğü için satamayan çiftçilere bir destek sağlanması gerekiyor. Sevk noktasında kabul görmeyen ürün TMO’nun alımda gecikmesi nedeniyle bozuldu. Bu nedenle zararı TMO karşılamalıdır.”
TMO yüzünden Niğde'de 100 bin ton patates çürüdü
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO'nun geç alım yapması nedeniyle yaklaşık 100 bin ton patatesin çürüdüğünü söyledi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile üreticinin elinde kalan patateslerin, ücretsiz bir şekilde halka dağıtılması için yapılan uygulamadaki skandallar ortaya çıkmaya devam ediyor.
Daha önce alımlarda AKP’li üreticilere öncelik verildiğini açıklayan CHP’li Ömer Fethi Gürer, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) geç alım yapması nedeniyle sadece Niğde’de en az 100 bin ton patatesin çürüdüğünü ve patateslerin hayvan yemi olarak kullanıldığını söyledi.
ANKA’daki habere göre, yazılı açıklamada bulunan Gürer, TMO tarafından patates alımına rağmen binlerce ton patatesin depolarda zayi olduğunu belirterek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan 1 milyon 200 bin ton patatesin depolarda olduğunu, Bakanlık ise 300 bin ton patatesin depolarda bulunduğunu açıkladı. Ne yazık ki TMO alım için hedeflenen rakamlara eremedi. Alım hızlı yapılmadı. Havalar ısınması ile depoda ürün bozuldu. Son günlerde sevk edilen ürünler gittiği yerde bozulduğu gerekçesiyle iade edilmeye de başladı. TMO alımları eline yüzüne bulaştırdı.”
ÜRETİCİ ZARAR ÜSTÜNE ZARAR ETTİ
Niğde’de, 2020 yılında 830 bin ton patates üretiminin gerçekleştiğini ifade eden CHP’li Gürer şunları kaydetti:
“Hasat döneminde maliyeti 1 lirayı bulan patatesi tüccar bir süre 60 kuruştan aldı ve sonrasında alımdan çekildi. Alıcı bulmayan patates, üreticiler tarafından satılamadı ve depolara kaldırılmak zorunda kalındı. Üretici zarar üstüne zarar etti. Bir kısmı hayvan yemi oldu.
100 BİN TON PATATES DEPOLARDA ÇÜRÜDÜ
Son olarak, TMO patatesleri şartlı olarak almaya başladı. Alınacak patatesin filizlenmiş veya çürümemiş olması, çuvallanıp kamyonların üstüne konulması ve şayet gönderildiği bölgelerde bozulduğu tespit edilirse iade edileceği gibi birtakım şartlar getirildi. Niğde ilinde en az 100 bin ton civarında ürünün çürüdüğü ve heba olduğu ifade ediliyor.”