TTB'den 'konrollü normalleşme'ye tepki: Algıyı değil, salgını yönetin

Yayımlanan ‘kontrollü normalleşme’ tedbirlerine ilişkin genelgeye TTB hekimleri tepki gösterdi. Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, “Algıyı değil, salgını yönetin, ekonomiye ve turizme değil, insana ve sağlığa öncelik verin'' ifadelerini kullandı.

TTB'den 'konrollü normalleşme'ye tepki: Algıyı değil, salgını yönetin

İçişleri Bakanlığı’nın ‘yeni normalleşme’ takvimi ile ilgili olarak basın toplantısı düzenleyen Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, tam kapanma sırasında açıklanan planlamanın çalışanların yüzde 17’sini kapsamadığını söyledi. Antmen, zorunlu olmayan üretime yönelik çarkların dönmesinden bir an bile vazgeçilmediğini kaydetti.

Salgının fırsata çevrilerek bazı sektörlerde çarkların daha hızlı dönmesinin yolunun açıldığını anlatan Antmen, gündelik gelirle yaşayan insanlar eve kapatılırken sermaye güçlerinin üretim çarklarına dokunulmadığını söyledi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 1 milyon 100 bin civarında esnafa 3 bin, 235 bin civarında esnafa da 5 bin TL ödenmesi kararının ciddi hayal kırıklığı yarattığını belirten Antmen, “Covid -19 pandemisinde alınan tüm önlem ve uygulamaların temel amacı bulaş zincirini kırmak olmalıdır. Pandemiden çıkışın anahtarı ise etkili ve güvenli aşıların yaygın ve hızla uygulanmasındadır. Ancak kapanma döneminde bu şartlar yerine getirilmemiştir” ifadelerini kullandı.

Acilen harekete geçilerek etkililik düzeyi en az yüzde 70-80 olan aşıların toplumun en geniş kesimine hızla uygulanması gerektiğini anlatan Antmen, aşı programının bu şekilde devam etmesi halinde toplumsal bağışıklık için gerekli aşılı nüfus oranına yakın tarihte  ulaşılamayacağını söyledi.

Virüsün toplumda yayılımının sınırlanması için yapılması gerekenleri anlatan Antmen, “Günlük vaka sayılarının 10 binin üzerinde, günlük ölümlerin 250’ye yakın olduğu, aşılamada yüzde 12’lerde kalındığı bir ortamda bu salgınla baş edebilmek mümkün değildir ve en fazla bir ay içerisinde başka bir pik ile karşı karşıya kalmamız kaçınılmazdır. İnsanların çalıştığı, yani işverenlerine ait olan zamanlarında dışarıda olmasına izin verilirken kendilerine ve ailelerine ait olan hafta tatillerinde eve hapsedilmeleri ancak ekonominin öncelendiği, insanın ötelendiği bir düzenin uygulaması olabilir” dedi.

Sağlık Bakanlığına ve hükümet yetkilerine seslenen Antmen, “Algıyı değil, salgını yönetin, ekonomiye ve turizme değil, insana ve sağlığa öncelik verin. Kapanmadan önce günlük vaka sayısı 500’ün üzerinde idi. Şu anda 100-150 civarında. Doğal olarak vaka sayılarında azalma var. Hastanelerdeki yatışlarla ilgili de çok öyle bir sıkıntı yok. Şu anda aşılamaya hız verilecek olursa Mersin açısında çok ciddi bir sıkıntı görülmüyor. Şu anda belirti görülmeyenlerde test yapılmıyor. Rastgele testlerin de yapılması gerekiyor. Şikâyeti olmayanlara da test yapılması lazım. Şu andaki politika ile ortaya çıkan vaka sayısında bir düşme var. Mersin’de günlük ne kadar test yapıldığı konusunda bir bilgimiz yok” diye konuştu.

“ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA YÜKSELME OLMASI ÇOK DOĞAL”

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şube Başkanı Dr. Zeki Sinan Doğan ise illerin test sayısının devlet sırrı gibi saklandığını ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu:

“100 bin test yaparsan 10 bin bulursun, 300 bin test yaparsan 25-30 bin vaka bulursun. Bu önlemler ciddi düşüş sağladı ancak yeterli bir düşüş değil. Şampiyonluk kutlamaları ve İsrail’i protesto gösterilerindeki serbestlikten dolayı önümüzdeki haftalarda yeniden bir yükselmenin olması çok doğal.”