"Türkiye, Katar'dan sonra iki ülkeyle daha anlaşmaya yakın"

Merkez Bankası'nın rezerv tartışmaları sürerken, Türkiye'nin dört ülke ile swap anlaşması yapmak için görüştüğü ve bunlardan ikisiyle anlaşmaya yakın olduğu belirtildi.

Merkez Bankası’nın rezerv tartışmaları sürerken, Türkiye’nin dört ülke ile swap anlaşması yapmak için görüştüğü ve bunlardan ikisiyle anlaşmaya yakın olduğu belirtildi.

Reuters’ın iddiasına göre, Türkiye Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) üyelerinin yaptığı toplantıya katılan iki kaynağa dayandırdığı haberinde, yeni swap anlaşmaları için dört ülke ile görüşme yapıldığını öne sürdü. Ancak bu dört ülke hakkında bilgi verilmedi.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun banka yöneticileriyle bir araya geldiği toplantıda dört ülkeyle swap anlaşması yapmak için çalıştıklarını ve iki ülkeyle anlaşmaya yakın olduklarını söyledi.

Euronews’in aktardığına göre, Başkan Kavcıoğlu ayrıca sıkı para politikası takip edeceklerini ve Türk Lirası’nın değerini korumak için gerekli adımları atacaklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu ay başlarında Türkiye’nin Çin’le 2,4 milyar dolar olan swap anlaşmasını 6 milyar dolara çıkardıklarını açıklamıştı. Türkiye, Katar ile yaptığı swap anlaşmasını da 15 milyar dolara çıkarmıştı.

Türkiye’nin döviz rezervi geçen yıl yüzde 75 azalarak olası bir ödeme dengesi krizi kaygısına neden olmuştu.

Merkez Bankası rezervlerine dair tartışmalar sürerken son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Merkez Bankası rezervlerimiz 100 milyar dolar seviyesine ulaştı” demişti.

Ancak bu açıklama sonrası bazı ekonomistler Merkez Bankası rezervlerinin ekside olduğunu savunmuştu.

SWAP HATTI NEDİR

Swap, kelime olarak değiş-tokuş veya takas anlamına geliyor.

Finans piyasalarında ise iki tarafın belirli bir zaman dilimi içinde farklı faiz ödemelerini ve / veya farklı para birimlerini karşılıklı olarak değiştirdikleri takas anlaşmasına “swap sözleşmesi” deniyor.

Swap piyasasında ağırlıklı döviz swapları ile faize dayalı swap sözleşmeleri işlem görüyor.

2000’lerin sonundaki küresel likidite krizi sırasında sıkça başvurulan swap hattı uygulaması ile merkez bankaları kendi para birimlerini diğer bankalara verip, yabancı para birimi alabiliyor.

Böylece piyasaya likidite sağlanarak, herhangi bir ülkenin döviz bulma ya da ödeme yapma sıkıntısı yaşamasının önüne geçilmesi hedefleniyor.