Reklam
Kategoriler: İç Açı

Türkiye, Paris İklim Antlaşması çerçevesinde fon alabilmek için BM’ye gelişmekte olan ülke sınıfına alınma talebinde bulundu

Reklam

Türkiye, G20 ülkeleri arasında Paris İklim Anlaşması’nı onaylayan son ülke olmuştu. Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nde ‘gelişmiş ülke’ kategorisinde yer alan Türkiye, anlaşmanın onaylanması için gelişmekte olan ülke sınıfına alınma talebinde bulundu. Gelişmekte olan ülkeler iklim hedeflerine ulaşmak için fon ve teknolojik yardım alabiliyor.

Anlaşma kapsamında Türkiye’ye 3 milyar 100 milyon euroluk fon verilmesi gündemde. İngiltere merkezli ajans bu ay içinde bir mutabakat zaptı imzalanmasına çalışıldığını duyurdu. Planın ayrıntılarını bilen kaynaklara dayandırılan haberde fonun Dünya Bankası, Fransa ve Almanya tarafından finanse edileceği belirtildi.

Reuters’in haberinde, 31 Ekim-12 Kasım 2021 tarihlerinde İskoçya’da düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı öncesinde bir mutabakat zaptı imzalanması için çalışıldığı belirtildi. Bunun gerçekleşmesi halinde Ankara’nın statüsü değişmeden para yardımı alabileceği ifade edildi. Plana göre yardımın 2 milyar euroluk kısmı Dünya Bankası’nca, yaklaşık 1 milyar euroluk kısmı Fransa ve 200 milyon eurodan fazlası da Almanya tarafından karşılanacak.

Görüşmelerde yer alan ve Reuters’e konuşan bir kaynak “Miktar ve usuller üzerine olan anlaşma çoktan sonuçlandırıldı, o da Türkiye Paris sözleşmesini imzaladığı için” dedi. Ajansın konuştuğu dört kişi ise mutabakat üzerinde henüz anlaşmaya ihtiyaç olduğunu ve tüm taraflar imzalayana kadar da hiçbir şeyin kesin olmadığını ifade etti.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile Dünya Bankası’nın özel sektör yatırım kolu olan Uluslararası Finans Kurumu’nun Türkiye’de özel sektörü yeşil enerjide desteklemek için müdahil olduğu belirtiliyor. Türkiye’nin iklim sözleşmesine imza attığı için mali destek alacağı yönündeki haber ilk kez geçen hafta Politico dergisinde yer almıştı. Ancak haberde paranın miktarı ve detaylar hakkında bir bilgi yer almamıştı.

Türkiye Nisan 2016’da Paris İklim Anlaşması’nı imzaladı ancak anlaşmanın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce onaylaması 6 Ekim 2021 tarihinde geçekleşti. Onaylanan metinde “(Türkiye Cumhuriyeti) Paris Anlaşması’nı gelişmekte olan bir ülke olarak ve ulusal katkı beyanları çerçevesinde, anlaşmanın ve mekanizmalarının ekonomik ve sosyal kalkınma hakkına halel getirmemesi kaydıyla uygulayacağını beyan eder” şartı kondu. Birleşmiş Milletler’den ise Türkiye’nin gelişmekte olan ülke sınıfına alacağı yönünde bir işaret gelmiş değil. Reuters’in haberinde söz konusu mutabakatın bu sorunu aşmaya yardımcı olabileceği belirtildi.

Reklam

Önceki Haberler

İstanbul’daki protestolara katılan 139 kişinin hapsi isteniyor!

Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasıyla başlayan protestolarda, anayasal haklarını kullanırken gözaltına alınan 139 kişi hakkında iddianamede…

8 Nisan 2025 14:08

CHP’den Şişli’ye miting çağrısı

CHP, her çarşamba İstanbul'un bir ilçesinde düzenleyeceği mitinglerin ilkini 9 Nisan'da Şişli'de yapacağını açıkladı.

8 Nisan 2025 12:56

Murat Çalık’ın tutukluluğuna itiraz edildi

Avukatları, 19 Mart'ta gözaltına alınan ve 23 Mart'ta tutuklanan Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık'ın tutukluluğuna…

8 Nisan 2025 12:51

139 tutuklu öğrenci için siyasi yasak istendi

İSİG Meclisi Mart ayı raporunu yayınladı. Rapora gore Mart ayı içerisinde en az 145 işçinin…

8 Nisan 2025 12:33

Can Atalay, cezaevinde tutulan gençler için mesaj yolladı: Acilen tahliye edilmeliler

3 yıldır cezaevinde tutulan TİP Milletvekili Can Atalay, İBB'ye yapılan operasyonun ardından başlayan protestolarda tutuklanan…

8 Nisan 2025 11:45

AKP milletvekili İstanbul’da her biri 80 milyon liradan 12 daire satın almış iddiası

CHP'li Cemal Enginyurt, AKP'li bir milletvekilinin İstanbul’da her biri 80 milyon TL'den 12 daire satın…

8 Nisan 2025 11:28
Reklam