Koranavirüs’e karşı geliştirilen aşıların tedariğinde yaşanan sıkıntıların üstüne bir de suçiçeği aşısında tedarik probleminin olduğu ortaya çıktı. Bulaşıcılığı çok yüksek olan suçiçeğinin aşısının aile sağlığı merkezlerinde olmadığı öğrenildi.
BirGün’de yer alan habere göre, birçok ebeveynin çocuklarına aşı yaptırmak için gittiği aile sağlığı merkezlerinde aşı olmadığı ve çok uzun süredir beklediklerini söylediler. Hatta bebeklere 12’nci ay da yaptırılması gereken aşının bazı bebeklere aylardır yaptırılamadığını öğrenildi.
Antep’te yaşayan Müge Tüfekçi, 13 aylık bebeğine beş aydır suçiçeği aşısını yaptıramadığını belirterek şunları söyledi: “Aile hekimliklerinin aşı listesinde olan suçiçeği aşısının tüm bebeklere vurulması gerekiyor. Ancak, aşı eylül ayından beri bulunamıyor. Bebeklerin bu aşıyı 12’nci ayda yaptırması gerektiği söyleniyor ama aile hekimliklerinde aşı yok. Aile hekimliğindeki sağlıkçılar, ‘Haftada bir, iki tane aşı geliyor, onu da sırada bekleyen ve aşı zamanı en fazla gecikmiş bebeğe yapıyoruz’ diyor. Öte yandan bu aşı parayla satılan ve eczanelerde bulunabilecek bir aşı değil. Antep’te yaşamama rağmen Mersin ve Niğde’de bu aşıyı bulmaya çalıştım. ‘Bu aşı Türkiye’de yok, bulamazsınız, boşuna aramayın’ dediler.”
Tüfekçi gibi birçok yurttaş aylardır suçiçeği aşısı bulamadığını ifade ederek tepkilerini sosyal medyada dile getiriyor. Bir yurttaş, Twitter’da “İstanbul’da 16’ncı ayına giren kızımıza suçiçeği aşısı vurulmadı. Aşının temin edilemediği ve son beş ayda sadece yedi tane gönderildiği söylendi” diye yazdı. Bir başka yurttaş ise “Kocaeli’nde aylardır suçiçeği aşısı bulamıyoruz. Aile hekimliği de Sağlık Bakanlığı da ‘Aşı yok’ diyor. Aşı, 5-10 tane gelip bitiyormuş. Altı aydır aşı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Aile hekimliklerine suçiçeği aşısının çok uzun zamandır az sayıda gönderildiğini belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı ise suçiçeği aşısında yaşanan sorunları şöyle anlattı: “Suçiçeği aşısı yaklaşık altı, yedi aydır yeterli sayıda gönderilmiyor. Sağlık Bakanlığı bu aşıyı, Covid-19 aşılarını da aldığı Çinli Sinovac şirketinden alıyor. Benim aşı yapmam gereken yedi bebek varsa bana üç, dört aşı gönderiliyor. Normalde 12’nci ayda olması gereken aşıyı ancak 14 veya 15’inci ayda yaptığımız zamanlar oluyor. Gelen aşıyı da en fazla bekleyen ve aşı zamanı en fazla geciken bebeğe yapıyoruz. Suçiçeği özellikle okullar ve kreşler açılınca büyük bir risk haline geldi. Aşısız olan çocuk veya bebek yüksek risk altında kalıyor ve küçük çocuklar suçiçeğini ağır geçiyor. Zaman zaman kızamık ve tetanos aşısında da sıkıntılar ve gecikmeler yaşanıyor.”
Türkiye’de yapılan aşı çalışmalarının başlıca merkezi olan enstitü AKP dönemi politikalarından biri olarak kapatılmıştı. Alınan bu kararın ardından büyük ilaç tekellerine bırakılan aşı üretimi ve gelişimi piyasaya kurban edilerek bu gibi aşı krizleri ortaya çıkmaktadır. İlerleyen dönemlerde ülkemizde aşıya ulaşma problemi daha da derinleşeceğe benziyor.
Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayetinin davasında abla Selma Ateş’e saldırıyı azmettiren Servet Bozkurt,…
Ali Yerlikaya bakanlığının bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Muhalefet milletvekilleri kadın cinayetleri ve KADES uygulamasına…
AKP’li İzmir Menemen Belediyesi’nin 2023’te bir ay içinde 40’a yakın konser ve etkinlik yaptığı ortaya…
ABD'de Biden'ın Ukrayna'ya uzun menzilli ATACMS füzelerini kullanma iznini vermesi sonrasında Cumhuriyetçilerden sert tepki geldi.…
15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından Kızılay’a satışı gerçekleştirilen ve değeri yaklaşık 100 Milyon TL olan…
Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, yeni kitabında Donald Trump’ın baş başa görüşmede Trump’ın kendisine Doğu…