Türkiye'yle uyuşturucu trafiğinde 'hiç kimsenin aramaya gücünün yetmediği özel jetler' iddiası
Uyuşturucu kaçakçılığı konusunda soru önergesi sunan Özgür Karabat, ünlüler ait olan ve "hiç kimsenin aramaya gücünün yetmediği" diye ifade edilen jetlere dikkat çekti
CHP İstanbul Vekili Özgür Karabat, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle Meclis’e uyuşturucu kaçakçılığı konusunda soru önergesi verdi.
10 soruluk önergede Karabat, 16 Haziran 2021 tarihinde Ticaret Bakanlığı tarafından Mersin Limanı’nda büyük miktarda uyuşturucu yakalandığının duyurulduğunu ve Bakan’ın yaptığı açıklamaya göre bu operasyonda yakalanan uyuşturucu miktarının bugüne kadar Türkiye’de yakalanmış en yüksek uyuşturucu miktarı olduğunu hatırlattı.
Karabat, sunduğu soru önergesinde farklı uyuşturucu operasyonlarına da yer vererek şunları kaydetti:
“Yine 11 Mayıs 2021 tarihinde Panama devletinin deniz ve hava operasyonlarını yürütmekten sorumlu resmi kurumu SENAN, Twitter hesabından 616 paket kokainin fotoğraflarını paylaşarak muz kutuları içinde saklandığı tespit edilen uyuşturucu madde yakalandığını duyurmuş, Ekvador’daki Bolivar Limanı’ndan yola çıkan bu kargonun son durağının ise Türkiye’nin Mersin Limanı olduğu açıklanmıştır.
Aynı şekilde, 9 Haziran 2020 tarihinde Kolombiya Buenaventura Limanı’nda bir gemide yakalanan 5 ton kokainin varış noktasının Türkiye (İzmir) olduğu açıklanmıştır. 16 Haziran Operasyonunda yakalananlar hariç tutulduğunda bile sadece İzmir ve Mersin’e gönderildiği iddia edilen kokain miktarı, Türkiye’de son 4 yılda toplamda yakalanan kokain miktarına denk gelmektedir.”
“TÜRKİYE, KARTELLER İÇİN YENİ BİR UĞRAK NOKTASI”
Son yıllarda sadece basına yansıyan bilgiler bile dikkate alındığında Türkiye’nin uluslararası uyuşturucu güzergahı içinde konumlandırıldığına ve dünyada uyuşturucu kartelleri için ‘yeni bir uğrak nokta’ haline geldiğine dikkat çeken Karabat, “Ayrıca İçişleri Bakanlığı’nın “Türkiye Uyuşturucu Raporu” da ülkemizin Asya’da üretilen ve Avrupa’ya transfer edilen uyuşturucu kaçakçılığında da Avrupa’da üretilen ve Asya’ya sevkiyatı yapılan sentetik uyuşturucu ve ara kimyasal kaçakçılığında transit ve hedef ülke konumunda olduğunu, uyuşturucu kaçakçılığı bağlamında önemli bir güzergah olan “Balkan Rotası” üzerinde olduğunu teyit etmektedir” dedi.
“YAKALANAN UYUŞTURUCU, AB’DEN FAZLA”
Karabat, 2017’de tüm AB ülkeleri tarafından ele geçirilen eroin miktarı 5,4 ton iken Türkiye’de güvenlik güçleri tarafından yapılan eroin yakalamalarının tüm AB ülkelerinde yapılan yakalamalardan daha fazla olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:
“Ülkemizin sevkiyat noktasında kilit bir noktada durduğu anlaşılmaktadır. Aynı şekilde AB Ülkelerinde 2017 yılından sonra giderek artan oranda gerçekleşen yüklü kokain yakalamalarının, suç organizasyonlarını kokainin Avrupa’ya transferinde Türkiye üzerinden yeni bir rotaya sevk ettiğini düşündürmektedir. Tüm bunlara ek olarak dünya genelinde özellikle hava yolu kargo şirketlerinin ve özel jet sahibi şirketlerin “kayıt dışı ürün” taşıdıkları, kara paradan altına ve hatta uyuşturucu trafiğine kadar çeşitli kaçakçılıklarda önemli rol oynadıkları dile getirilmektedir.”
“UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE PLANINDAKİ FAALİYETLER TAMMALANDI MI?”
CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya şu soruları yöneltti:
1- 2018-2023 Uyuşturucu ile Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında belirlenen eylem planında yer alan 2019 yılına ait faaliyetler hangi oranda tamamlanmıştır? Tamamlanmayan faaliyetler nelerdir? Bunların tamamlanmamasının nedeni nedir?
2- Türkiye’de 2016 yılında hayata geçirilen “Adli Bilim Laboratuvarlarının Yasa dışı Uyuşturucu Kaçakçılığı İle Mücadele Konusundaki Kapasitesinin Güçlendirilmesi IPA II AB Projesi” kapsamında son beş yılda ne kadar bütçe ayrılmıştır?
3- Yurt dışında çeşitli ülkelerdeki operasyonlarda yakalanan ve varış rotası Türkiye olarak açıklanan uyuşturucu operasyonlarının Türkiye ayağına dönük son beş yılda kaç operasyon gerçekleşmiştir? Bunlarla ilgili kaç kişi yakalanmıştır?
“KAÇ KİŞİ GÖZALTINA ALINDI”
4- Yurt dışından ülkemize gönderilen ve operasyonlarda yakalanan uyuşturucuların kimlere ya da hangi şirketlere gittiği tespit edilmiş midir? Uluslararası uyuşturucu sevkiyatlarıyla bağlantılı olarak 2020 yılı ile önergenin cevaplandırıldığı tarih itibariyle kaç kişi gözaltına alınmıştır? Bu sevkiyatlarla bağlantılı olan şirket ve kişilere ne gibi işlemler uygulanmıştır? Operasyonların gerçekleştirildiği ülkelerle irtibata geçilmiş midir?
5- Son beş yılda ülkemizde uyuşturucu kullanımı nedeniyle gerçekleşen ölüm sayısı kaçtır? Bunların illere ve yıllara göre dağılımı nasıldır?
6- “Atık Sularda Uyuşturucu Madde Miktarının Tespit Edilmesine” yönelik son çalışma ne zaman yapılmıştır? Bu çalışma kapsamına hangi illerimiz alınmıştır? Çalışma sonuçları kamuoyu ile paylaşılmış mıdır?
7- Kara, deniz ve hava yolu gerçekleştirilebilen uyuşturucu kaçakçılığında gümrüklerde gerçekleşen yakalamalar dışında özel ulaşım yollarına dönük operasyonlar yapılmakta mıdır?
“ÖZEL UÇAK VE JETLER ARANIYOR MU?”
8- Özel uçak ve helikopterlerle gerçekleştirilen uyuşturucu sevkiyatlarına ilişkin ne gibi önlemler alınmaktadır? Son beş yılda bu yolla ülkemizde yakalanan uyuşturucu miktarı ne kadardır?
9- Özellikle uyuşturucu trafiğinde adı geçen ülkeler başta olmak üzere yurt dışından gelen özel jetler nasıl kontrol edilmektedir? Kişi beyanları dışında özel jetlerin aranmasına ilişkin özel bir prosedür var mıdır? Pandemi döneminde prosedürlerin uygulanmasında herhangi bir değişikliğe gidilmiş midir?
10. Atatürk Havalimanı normal havalimanı hüviyetinden çıkmasının ardından kargo ve genel havacılığa hizmet vermesiyle kimi kargo şirketlerinden bazılarının kayıt dışı ürün taşıdıklarına yönelik iddialar araştırılmakta mıdır? Buna dair ne gibi önlemler alınmıştır? Bunlarla ilgili herhangi bir operasyon gerçekleştirilmiş midir?
‘ARAMAYA GÜÇ YETMEYEN’ JETLER
Önergeyle ilgili Odatv‘ye de konuşan Özgür Karabat, “Genelde milletvekilleri bilir, uyuşturucu sevkiyatının nasıl yapıldığına ilişkin sizin kulağınıza gelenler neler?” sorusunu “Açıkçası ünlü kişilerin jetlerinin bir şekilde hoşgörüyle karşılandığı ve hiçbir şekilde denetimi olmadığı, hatta şöyle söyleyeyim kimsenin o jetleri aramaya gücünün yetmeyeceği söyleniyor” diyerek yanıtladı. Karabat, bununla ilgili kendisinde şirket ve kişi ismi de olduğunu ancak somut bir delil olmadığı için bunu açıklayamayacağını söyledi.