'Uzaktan Çalışma Yönetmeliği' Resmi Gazete'de yayımlandı
Pandemi sürecinde tüm dünyayla birlikte Türkiye’nin de çalışma hayatına giren uzaktan çalışmaya ilişkin düzenlemeleri içeren yönetmelik yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, iş ilişkisi doğrudan uzaktan çalışma sözleşmesiyle kurulabilecek ya da işyerinde çalışan işçinin iş sözleşmesi karşılıklı anlaşmaya varılması durumunda uzaktan çalışma sözleşmesine dönüştürülebilecek.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın, uzaktan çalışmaya ilişkin esasları belirleyen yönetmeliği yayımlandı. Yönetmelikle, uzaktan çalışmanın usul ve esaslarının yanısıra uzaktan çalışmanın yapılamayacağı işler de belirlendi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan “Uzaktan Çalışma Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre:
”Uzaktan çalışmaya ilişkin iş sözleşmeleri yazılı şekilde yapılacak. İşçinin uzaktan çalışma talebi, işyerinde belirlenen usul doğrultusunda işverence değerlendirilecek ve 30 gün içinde sonuç bildirilecek.
Uzaktan çalışma mevzuatta belirtilen zorlayıcı nedenlerle işyerinin tamamında ya da bir bölümünde uygulanacak olması halinde uzaktan çalışmaya geçiş için işçinin talebi veya onayı aranmayacak.
Sözleşmede; işin tanımı, yapılma şekli, işin süresi ve yeri, ücret ve ücretin ödenmesine ilişkin hususlar, işveren tarafından sağlanan iş araçları, ekipman ve bunların korunmasına ilişkin hükümler tespit edilecek. İşverenin işçiyle iletişim kurması ile genel ve özel çalışma şartlarına ilişkin hükümler yer alacak.
Uzaktan çalışmanın yapılacağı mekân ile ilgili düzenlemeler iş yapılmaya başlamadan önce tamamlanacak. Bu düzenlemelerden kaynaklanan maliyetlerin karşılanma usulü, uzaktan çalışan ile işveren tarafından birlikte belirlenecek.
Uzaktan çalışanın mal ve hizmet üretimi için gerekli malzeme ve iş araçlarının iş sözleşmesinde aksi kararlaştırılmamışsa işveren tarafından sağlanacak. İş araçlarının işveren tarafından sağlanması halinde, bunların işçiye teslim edildiği tarihteki bedellerini belirten iş araçları listesi, işveren tarafından yazılı olarak işçiye teslim edilecek.
İşin yerine getirilmesinden kaynaklanan mal veya hizmet üretimiyle doğrudan ilgili zorunlu giderlerin tespit edilmesine ve karşılanmasına ilişkin hususlar iş sözleşmesinde belirtilecek.
Uzaktan çalışmanın yapılacağı zaman aralığı ve süresi iş sözleşmesinde yer alacak. Fazla çalışma işverenin yazılı talebi üzerine, işçinin kabulü ile mevzuat hükümlerine uygun olarak yapılacak.
Yönetmeliğe göre iş ilişkisi doğrudan uzaktan çalışma sözleşmesiyle kurulabilecek ya da işyerinde çalışan işçinin iş sözleşmesi karşılıklı anlaşmaya varılması durumunda uzaktan çalışma sözleşmesine dönüştürülebilecek.
Tehlikeli kimyasal madde ve radyoaktif maddelerle çalışma yapılan işyerlerinde uzaktan çalışmaya gidilemeyecek.”