Van-Hakkari Tabip Odası başkanı Dr. Hüseyin Yaviç TELE1’den İrem Yıldırım’a Van’da 43 hekimin istifasını değerlendirdi. Yaviç, “Meslektaşlarımızdan bir süredir bu haberleri alıyorduk. İl Sağlık Müdürü de son yaptığı açıklama ile tam sayıyı da duyurmuş oldu” dedi.
Koronavirüs salgını döneminde izin, emekli olma ve istifa etme hakları askıya alınan hekimlerin istifa yasağının 1 Temmuz’da kalkmasıyla birlikte işlerini bıraktığını vurgulayan Yaviç, hekimleri istifaya sürükleyen süreci anlattı:
“Bu sebeple birçok meslektaşımız istifalarını sundular. En büyük etken çalışma koşullarında giderek artan olumsuzluklar. Çok yoğun bir iş yükü bu. Van’daki hekimler sadece Van’a hizmet sunmuyor; Ağrı’ya, Muş’a, Hakkari’ye, Bitlis’e de gidiyor. Dolayısıyla bölgede görevini tamamlayan birçok hekim, bölgedeki çalışma koşullarından ötürü ayrılıyor. Pandemi mücadelesinin tamamen hastanedeki sağlık çalışanları üzerinden yürütülmeye çalışılması sebebiyle yaklaşık iki yıldır bu yoğun tempo ile çalışan sağlık çalışanları tükenme noktasına geldiler”
Yaviç, hekimlerin aralıksız çalışmaları ve çalışma koşullarının da eksik olması sebebiyle artık dur noktasına geldiklerini anlattı. Van-Hakkari TTB Başkanı Yaviç’in sözlerine göre Van’daki 43 hekim istifasının altında yatan gerçeklik; sağlıkta şiddetin önlenmemesi, pandemi mücadelesini sağlıkçıların omuzlarına yıkan bir salgın yönetimi olması, izin, emeklilik ve istifa hakkının iptal edilmesi, uzun çalışma saatleri ve tüm bunlara rağmen emeklerinin karşılığını alamamaları oldu. Yaviç, hekimlerin tüm bunların sonucunda son çare olarak istifa ettiklerini söyledi.
Yaviç, istifalara yönelik mobbinglerin de mevcut olduğunu belirtti. İstifa dilekçesi işleme konulmayan hekimlerin olduğunu söyleyen Yaviç, karşılaşan zorlukları şöyle sıraladı:
“Hekimler istifa vermelerine rağmen geçici görevlendirmeler yazılıyor ve gitmemeleri halinde istifalarının işleme konulmayacağı, özel sektöre geçişlerinde sorunlar yaşayacaklarına yönelik mobbing uygulanıyor”
Van Hakkari Tabip Odası başkanı Dr.Hüseyin Yaviç çalışma koşullarındaki sıkıntılara işaret ederken, hekimlerin özel sektöre kaydığının altını çizdi.
Yaviç şunları söyledi:
“Bir yandan çalışma koşullarında olumlu gelişmelerin yaşanmaması da istifalarda bir etken. Çalışma koşullarında çok ciddi sıkıntılar var. Bunların giderilebilmesi için de hekimler bulundukları kurumlardaki idari amirlerinden ya da Sağlık Bakanlığından herhangi bir gelişme duymayınca artık son çare olarak istifayı tercih ettiler. Büyük bir çoğunluğu zaten özel sektörde çalışmayı tercih ediyor. Ciddi anlamda özel sektöre kayan bir tablo var önümüzde. Sağlık çalışanları emeklerinin karşılığını alamıyor. Bu sebeple, özel sektörde çalışmakla kamuda çalışmanın arasında artık çok ciddi bir fark oluşmaya başladı. Uzun mesailer sarf ediliyor hekimler tarafından fakat bunun karşılığının alınamaması, kamudan özel sektöre geçişi arttırmakta.”
ABD'de Biden'ın Ukrayna'ya uzun menzilli ATACMS füzelerini kullanma iznini vermesi sonrasında Cumhuriyetçilerden sert tepki geldi.…
15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından Kızılay’a satışı gerçekleştirilen ve değeri yaklaşık 100 Milyon TL olan…
Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, yeni kitabında Donald Trump’ın baş başa görüşmede Trump’ın kendisine Doğu…
İstifa çağrılarına yanıt veren Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Bebeklerimizin ölümüne engel olan bir kişiye niye istifa…
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yasadışı bahis suçlamasıyla tutuklu olan 5 sosyal medya fenomeni hakkında 1 yıldan…
Sinan Ateş Davası’nda abla Selma Ateş'e yönelik saldırıyı azmettiren Servet Bozkurt'un, Ankara’da iki cinayet işlediği…