Veteriner hekimler: Hekimiz ama sağlık çalışanı sınıfında yokuz!

Veteriner hekimler Dünya Veteriner Hekimleri günü dolayısıyla Dünya Veteriner Hekimler Gününü kutlayamıyoruz başlığıyla bir açıklama yayımladı.

Veteriner hekimler: Hekimiz ama sağlık çalışanı sınıfında yokuz!

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Dünya Veteriner Hekimler Günü dolayısıyla yapmış olduğu açıklamada veteriner hekimlerin problemlerine ve pandemi döneminde yaşananlara dikkat çekerek “Veteriner hekimler bu yıl da kutlamaları buruk yaşayacaklar. Çünkü yüzlerce meslektaşımız çalışırken  covid-19 hastalığına yakalandı ve 17 meslektaşımızı kaybettik” denildi.

Açıklamadaki bazı kısımlar ise  şu şekilde:

17 MESLEKTAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ

Bilindiği gibi Dünya Veteriner Hekimler Günü Dünya Veteriner Hekimler Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği bir tema ile Nisan Ayının son cumartesi kutlanmaktadır.  Bu yılki tema “Veteriner Hekimlerin COVID-19 Krizine Yanıtı” olarak belirlenmiştir. Bu tema seçilirken Veteriner hekimlerin pandemilerde üstlendiği rol ve stratejik bir meslek olan veteriner hekimlik mesleğinin topluma anlatılması hedeflenmiştir.  Ülkemizde de 24 Nisan Cumartesi Günü meslek örgütleri, fakülteler ve sivil toplum kuruluşlarının planladığı etkinliklerle bu önemli gün kutlanacaktır.

Ancak Veteriner hekimler bu yıl da kutlamaları buruk yaşayacaklar. Çünkü yüzlerce meslektaşımız çalışırken covid-19 hastalığına yakalandı ve 17 meslektaşımızı kaybettik.

AŞI ÇALIŞMALARINDA VETERİNERLER HEP EN ÖNDE AMA AŞILAMAYA DAHİL BİLE DEĞİL

Covid-19 pandemisi ülkelerin tüm sağlık stratejilerini, mesleklere bakış açılarını ve alınan önlemleri yeniden gözden geçirmelerine neden olmuştur.  Bu çerçevede Tek sağlık kavramı yeniden önem kazanmış, hayvan, insan ve çevre için optimum şartların sağlanması için yerel, ulusal ve küresel olarak birden fazla disiplinin ortak çabasının gerektiği ortaya çıkmıştır. Veteriner hekimler aldıkları eğitim gereği, insan ve çevre arasındaki etkileşimin halk sağlığını nasıl etkilediği konusunda uzmanlaşmışlardır. Bu nedenle covid-19 ve gelecekteki pandemilerde etkili yanıtlar geliştirme konusunda kilit rol oynayacaklardır. COVID-19 gibi yeni çıkan hastalıkların %75’inden fazlasının insanları enfekte etmeden önce hayvanlarda enfeksiyona neden olması, veteriner hekimlerin yeni virüslerle mücadelede ilk bariyer olması gerektiğini göstermektedir.  Nitekim Veteriner hekimler, bu pandemi sürecinde, düşünüldüğü gibi sadece hasta hayvanları tedavi etmekle kalmamış, sağlıklı gıdanın üretilmesi, dezenfeksiyon çalışmaları, köy köy dolaşarak salgın hastalıklara karşı koruyucu aşılamalar yapmışlardır. Ayrıca diğer sağlık çalışanları ile beraber yeni coronavirüs hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve insan sağlığını korumanın yollarını bulmak için çalışmışlardır.

Mevcut pandemi sürecini yönetirken dünyada ve ülkemizdeki en kritik noktalarda veteriner hekimler görev almış, önemli çalışmalar yapmışlardır.  Almanya Robert Coch Enstitüsü Başkanı, Çin Hastalık Kontrolü ve önleme Merkezi Direktörü, BioNtech ile ortak aşı geliştiren Pfizer’in Ceosu, Astra Zeneca’nın Ceosu, ülkemizde faz 3 aşamasına gelen aşıyı geliştiren Prof. Dr Aykut Özdarendereli, faz 1 aşamasına gelen aşıyı üreten Prof. Dr. Osman Erganiş, yine Faz 1 aşamasına gelen diğer aşıyı geliştiren ekipte yer alan Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz veteriner hekimdirler. Yani Veteriner hekimler tüm insanlığın umut bağladığı aşının üretimi için ilk adım olan virüsün izolasyonu ve geliştirilmesi ile diğer bütün alanlarda sağlık çalışanlarıyla birlikte emek vermişlerdir.  Tarihimizde aşı çalışmaları kültürü büyük oranda veteriner hekimler tarafından oluşturulmuştur.

Ancak tüm bu çabalara rağmen başta aşılamada öncelik olmak üzere, birçok konuda adeta yok sayılmışlardır.

ÖZLÜK HAKLARI DÜZENLEMELERİNİN DIŞINDA TUTULDU

Aslında bu tutum veteriner hekimlerin çok da yabancı olduğu bir davranış değildir. Nitekim, önce ilgili bakanlıkta bulunan veteriner hekimlerin merkez teşkilatları, ve taşra teşkilatları dağıtılarak etkisiz hale getirildi, sonrasında en tehlikeli meslek olmasına rağmen fiili hizmet zammı hakkımız alındı, sağlıkta şiddet yasası dışında tutulduk ve sağlık çalışanlarına yapılan tüm özlük hakkı düzenlemelerinin dışında tutulduk.

Ancak böylesine stratejik alanlarda kritik bir meslek olan veteriner hekimliğin zayıflaması esasen, ülke hayvancılığının, ekonomisinin ve toplum sağlığının zayıflaması anlamına gelmektedir.

Dünyanın içine girdiği pandemi kaosundan güçlü çıkacak ülkeler, sağlık ve üretim stratejilerini doğru oluşturan ülkeler olacaktır. Veteriner hekimlik mesleği ise tam da bu alanların ortasında yer almaktadır. Zaman geçirilmeden başta eğitimin niteliği olmak üzere, tüm yapısıyla veteriner hekimlik gözden geçirilmeli, donanım, bilimsel altyapı ve özlük hakları açısından desteklenmelidirler. Kendi aşımızı, kesintisiz gıda üretimini sürdürmek, pandemileri hasarsız atlatmak ve toplum sağlığını güvenceye almak için zaman kaybetmeden adım atılması ülkemizin yararınadır. Tüm bu beklentiler içinde bu yılda Dünya veteriner hekimler gününü dilediğimiz coşkuyla kutlayamıyoruz.

Ayrıca İstanbul Veteriner Hekimler Odası 24 Nisan gününde aşağıdaki afişi de asacakalrını söylediler.Veteriner hekimler: Hekimiz ama sağlık çalışanı sınıfında yokuz!