Yandaş Selvi, 'yeni anayasa'nın adını açıkladı
Yandaş Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı ile gündeme gelen 'yeni anayasa'nın adını ve takvimini yazdı. Selvi, 'yeni anayasa'nın adının 'yeniden kuruluş anayasası' olacağını öne sürdü.
Yandaş Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı ile gündeme gelen ‘yeni anayasa’nın adını ve takvimini yazdı. Selvi, ‘yeni anayasa’nın adının ‘yeniden kuruluş anayasası’ olacağını öne sürdü.
Çalışmaların başladığı bilgisini aldığını ve reform paketinin şubat sonu mart başı gibi açıklanacağını söyleyen Selvi, “İlk altı ayın anayasa tartışmalarıyla geçirilmesi, ardından ise anayasa çalışmalarını yapmak üzere Meclis zemininde bir çağrı yapılması planlanıyor” ifadelerini kullandı.
Selvi, yazısında şu ifadelere yer verdi:
“İki aşamalı bir takvim öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanacak olan İnsan Hakları Eylem Planı’nın içine yeni anayasayla ilgili özet bir çerçeve konulacak. Orada, sivil bir anayasa vurgusu yapılacağı ifade ediliyor.
Adalet Bakanı Gül’e “Ne zaman olur” diye sordum. Üzerinde çalışmaların sürdüğünü söyledi. Reform paketinin açıklanması sanıyorum şubat sonu ya da mart başını bulacak.
KIRMIZI ÇİZGİLER
Yeni anayasada iki kırmızı çizgi söz konusu:
1)Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi korunacak.
2)Anayasa’nın ilk dört maddesi yer alacak.
NE ZAMAN?
Erdoğan, yeni anayasanın bir süre tartışılması ve bir “anayasa siyaseti”nin oluşmasını amaçlıyor. Özellikle de muhalefet partilerini bir tavır almaya zorluyor. İlk altı ayın anayasa tartışmalarıyla geçirilmesi, ardından ise anayasa çalışmalarını yapmak üzere Meclis zemininde bir çağrı yapılması planlanıyor.
YENİDEN KURULUŞ ANAYASASI
Bir yazıda bir başlık iki kez kullanılmaz. Ama ben kullandım. Hem de bunu sehven yapmadım. Bilerek tercih ettim.
Size önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Acele etmeden, her kesimle gereken istişareleri yaparak önümüzdeki asrın ihtiyaçlarını karşılayacak bir anayasa metni ortaya çıkarmalıyız. Hatta bu öyle bir metin olsun ki Türkiye Cumhuriyeti’nin 150’nci, 200’üncü yılları kutlanırken bu anayasa çalışması tarihi dönüm noktalarından biri olarak gösterilsin. Bu öyle bir metin olsun ki anayasa hukuku literatüründe tüm dünyada örnek gösterilsin, diğer toplumlara da ilham versin” sözlerini aktarmak istiyorum.
Erdoğan bu sözlerinin devamında, “Cumhuriyetimizin 100. yılını darbe anayasasıyla değil, bu ülkeye ve millete yakışan yeni sivil bir anayasa ile karşılayalım” ifadesini kullandı.
YENİ ANAYASANIN ADI
1923’ten 2023’e, yani Cumhuriyet’in 100’üncü yılı. Neden Cumhuriyet’in 100’üncü yılı? Çünkü Erdoğan, Cumhuriyet’in yüzüncü yılında, “yeniden kuruluş anayasası” hazırlamayı öneriyor. O nedenle yeni anayasa, ruhu felsefesi ve adıyla, “yeniden kuruluş anayasası” olarak tanımlanıyor.”