Reklam
Kategoriler: Gündem

Yargıçlar Sendikası Genel Başkanı Pehlivan: Bu ülke Doğan Öz gibi bir Cumhuriyet Savcısı çıkarmıştır, korkunun üzerine gidebilmek gerekir

Reklam

24 Mart 1978’de katledilen yurtsever Savcı Doğan Öz, ölümünün 43. yılında Yargıçlar Sendikası, Avukatlar Sendikası ve Hukuk Defterleri dergisi tarafından düzenlenen etkinlikle anılacak.

‘Reformlar ve Gerçekler’ başlığı ile gerçekleştirilecek olan online etkinlikte açılış konuşması Gazeteci ve Yazar Berivan Tapan tarafından yapılacak. Programda Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Şule Özsoy Boyunsuz, Yargıçlar Sendikası Genel Sekreteri Yargıç Enver Kumbasar ile Avukatlar Sendikası Üyesi ve Hukuk Defterleri yazarı Avukat Murat Yurttaş konuşmacı olarak yer alacak.

Gazete Manifesto olarak Yargıçlar Sendikası Genel Başkanı Ayşe Sarısu Pehlivan ile 24 Mart Çarşamba günü saat 20.00’da Hukuk Defterleri’nin Youtube kanalından gerçekleştirilecek olan etkinlik hakkında röportaj gerçekleştirdik. Pehlivan’ın sorularımıza yanıtları ise şöyle:

24 Mart Çarşamba günü Yargıçlar Sendikası, Avukatlar Sendikası ve Hukuk Defterleri olarak yurtsever Savcı Doğan Öz’ün katledilişinin 43. Yılında bir anma etkinliği düzenleyeceksiniz. Özellikle son dönemde daha da yoğunlaşan siyasi iktidarın Anayasa ve hukuka aykırı uygulamaları düşünülecek olursa bu sene Doğan Öz’ü anmanın değerini nasıl ifade edersiniz?

Ayşe Sarısu Pehlivan: Yargıçlar Sendikası olarak kuruluşumuzdan itibaren bu etkinliği yapmaya gayret ediyoruz. Bu yıl da Avukatlar Sendikası ve Hukuk Defterleri ile birlikte Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz ‘ün katledilişinin 43.yılında anma etkinliği gerçekleştireceğiz. Doğan Öz hakkında kitap yazan Berivan Tapan da konuğumuz olacak.

Doğan Öz’ün Cumhuriyet Savcılığının nasıl yapılacağını gösteren en iyi örneklerinden biri olduğunu söylememe gerek yok sanırım. İşini yaparken karşılaştığı engelleri, cesaretiyle ve mesleğine olan sevgisiyle nasıl aştığı Türkiye Cumhuriyeti’nde kendisine hukukçu diyenlere yol gösterici mahiyettedir. Siyasetin de her zaman için yargıya müdahale ettiğini, müdahalenin bir Cumhuriyet Savcısının yaşamına son verilmesine kadar götürülebildiğini göstermesi açısından da hazin ve ürkütücü bir örnektir.

Genel Sekreterimiz Enver Kumbasar programda olacak, pek çok konuda sendikamızın değerlendirmelerini aktaracaktır.

Siyasetin, siyasi iktidarın tamamen yargıyı yeniden kendi siyasetine göre şekillendirmeyi istediği günleri yaşıyoruz. Hukukun katline izin vermeyen yurttaşlarla, STK’lar, demokratik kitle örgütleri birlikte mücadele etmek zorundadır. Gelecek bu mücadele grupları ile şekillenecek.

Sadece ve sadece hukuk içerisinde de kalarak mücadeleyi güçlendirmek yeterlidir. Korkmamak, korksak da korkunun üzerine gidebilmek, cesaretli olmak yeterlidir. Hiçbir şey sonsuza kadar sürmez, sürmeyecektir de. Doğan Öz gibi bir Cumhuriyet savcısı çıkarmıştır bu ülke. Örnek alınması yeterlidir, kıymetlidir.

Etkinliğin konu başlığı “Reformlar ve Gerçekler” olacak. Bu konuyu biraz açar mısınız, neler tartışılacak etkinlikte?

Ayşe Sarısu Pehlivan: Söyleşi konusu Reformlar ve Gerçekler. Biz bu konuda yine siyasi iktidarın yargı reformu başlıklı düzenlemeleri hakkında İzmir’de uluslararası bir çalıştay düzenlemiş ve pek çok yetkin kişiyi konuşmacı olarak dinlemiştik. Aradan geçen zaman, o zamanki eleştirileri haklı çıkardı. Reform denilmiş ancak hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmayan uygulamalar yapılmıştır. Şimdi de insan hakları eylem planı diyerek yine bir kısım düzenlemeler yapılacağı söylenirken, ifade özgürlüğü gibi kişi hak ve özgürlükleri paspasa çevrilmektedir. İfade özgürlüğü sadece siyasi iktidarın sevdiği beğendiği şeylerin söylenmesi özgürlüğü olarak kabul edildiği bir kalıp içerisinde  kabule doğru gitmektedir.

Aslında herkes için şiddet  çağrısı olmaktan uzak olduğunda her şeyin konuşulması, ifadelerden korkulmaması bizi ülke olarak daha güvenli ve güçlü bir hale getirecektir.

Kısacası reform tabiri sadece bir tabir olarak kalmakta, gerçekler ise maalesef özgürlüğün, hakların, yurttaşlarımızın canını yakmaktadır.

Yargıda iyileştirmelerin iyi yetkin hukukçularla gerçekleştirilebileceğini, herkesin bilmesi ve buna göre kendini geliştirmesi ve geliştirmesi gerektiğini kabul etmemiz ve sorumluluk duymamız gerekiyor.

Bu haber en son değiştirildi 23 Mart 2021 12:24 12:24

Reklam

Önceki Haberler

İSİG Meclisi’nden genç işçiler raporu: Yoksulluk, güvencesizlik ve geleceksizlik kıskacında 2500 genç işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi son on yılda yaşanan genç işçi ölümlerinin çarpıcı verilerini…

19 Mayıs 2024 19:09

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde darbe girişimi

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde, ordu, sabah saatlerinde başlayan bir darbe girişiminin güvenlik güçleri tarafından bastırıldığını duyurdu.

19 Mayıs 2024 18:47

“Yeni Kaledonya’nın emperyalizme karşı bağımsızlık mücadelesinin yanındayız”

Türkiye Komünist Hareketi, Yeni Kaledonya'da Fransız emperyalizmine karşı yürütülen bağımsızlık mücadelesini destekleyen bir açıklama yayımladı.

19 Mayıs 2024 18:40

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 7 şüpheliye tutuklama talebi

Ankara Cumhuriyeti Başsavcılığı, Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruşturması kapsamında aralarında emniyet görevlilerinin de bulunduğu…

19 Mayıs 2024 18:29

İran Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopter kaza yaptı: Reisi ve İran Dışişleri Bakanı’na henüz ulaşılamadı

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin konvoyundaki helikopterlerden biri kaza geçirdi. Yardım ekipleri kazanın yaşandığı bölgeye ulaşmaya çalışıyor.…

19 Mayıs 2024 18:24

Hafıza-i Beşer | 18 Mayıs 1973: İbrahim Kaypakkaya işkencede katledildi

Dört ay boyunca süren sorgulaması sırasında defalarca işkenceye maruz kaldı. Mahkemeye çıkartılmasına az bir zaman…

18 Mayıs 2024 14:47
Reklam