"Yoğun bakımlar doldu, hastalarımız acil servislerde yine yer bekliyor"

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Ege Bölgesi Tabip Odaları'ndan hekimler, salgın nedeniyle servis ve yoğun bakımların dolduğunu belirterek, “Hastalarımız acil servislerde yine yer bekliyor. Acilen önlem alınmalı” dedi.

İzmir Barosu’nda düzenlenen basın toplantısına TTB Merkez Konseyi üyeleri ile Antalya, Aydın, Çanakkale, Denizli, İzmir, Manisa ve Muğla tabip odalarının yöneticileri katıldı.

Açıklamayı yapan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, “Şu an tüm hastanelerimizde Covid-19 hasta başvurusu ciddi oranlarda arttı. Servisler, yoğun bakımlar doldu, hastalarımız acil servislerde yine yer bekliyor. Sağlık Bakanlığı ise dalga geçercesine her gün 250’den fazla ölümün olduğu bu günlerde ‘Haritada kırmızı il kalmadı’ diyerek yalancı bir başarı hikâyesi anlatıyor. Gerçek bilgileri gizliyor” ifadelerini kullandı.

“PCR TESTİ BULAŞI ENGELLEMEZ”

Pandeminin yönetilemediğini vurgulayan Fincancı, “Etkili dozda aşılama sayılarımız çok düşük olmasına rağmen bakanlık etkin bir aşılama kampanyası yapmamakta ısrar ediyor. En temel salgın kontrol yöntemi olan filyasyon neredeyse hiç yapılmıyor. Aşılama oranlarının düşük olması, temaslı tespit ve takibinin yapılmaması ve hasta olanların toplumdan ayrı tutulamaması sonucu, bugün ölümlerin en fazla gerçekleştiği aylardan birini yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yüz yüze eğitim başlarken aşı olmayanlara PCR testi şartı getirilmesini de eleştiren Fincancı, “Bilimsel ve gerçek manada filyasyon yapılmadan tek başına PCR testi, bulaşı önleyemez. Aşısızları PCR testine göndermek yerine aşısızlara aşı yapılmasını çeşitli yöntemlerle teşvik etmek gerekir” dedi.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Fincancı, salgına karşı yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“Kapalı ortamlarda kalma süreleri sınırlanmalı, ortamların havalandırılması için gereken önlemler alınmalı.

Tüm kapalı mekânlara girişler için gerekli bilimsel önlemler alınmalı, sınırlamalar getirilmeli.

Salgının yoğun olduğu illere özel tedbirler uygulanmalı.

Maske-mesafe-temizliğin salgınla mücadeledeki hayati önemi unutulmamalı.

Toplumun en az yüzde 85’inin en kısa sürede etkili doz aşılanması yapılmalı.

Sağlık Bakanlığı başta TTB ve tabip odaları olmak üzere tüm sağlık meslek örgütleri ile birlikte çalışma yöntemini geliştirmeli, süreci şeffaf yürütmeli.”