DEÜ’nün, yeni eğitim dönemi için 21 bin 260 kişilik öğrenci kontenjanının 10 bin 165’ini yabancı uyruklu öğrencilere ayırmasının yankıları sürüyor. Yabancı uyrukluların, DEÜ’nün bölümlerine göre 2 bin 800 TL ile 54 bin TL arasında ücretlerle kayıt yaptırabileceğinin ortaya çıkmasının ardından başta öğrenciler ve veliler olmak üzere birçok kesimden tepki gelmişti.
Üniversite yönetimi de 9 Ağustos tarihinde, “YÖK’ün Uluslararasılaşma Strateji Belgesi’nde pilot seçilen üniversitemiz, uluslararası öğrenci sayısını artırmaya yönelik çalışmalardan doğrudan sorumludur. Dolayısıyla burada, tercihimiz değil ulusal yükseköğretim politikalarına uyma zorunluluğumuz bulunmaktadır” açıklamasını yapmıştı.
Gelişmelerin ardından İzmir Avukat Hakları Grubu adına Avukat Orhan Bakkal tarafından YÖK’e ‘Kontenjan kararının kaldırılması’ talebiyle verilen dilekçeye gelen yanıt, yaşananlara farklı bir boyut kazandırdı.
YÖK tarafından dilekçeye gelen yanıtın bir bölümünde şöyle denildi:
“Üniversiteden alınan kontenjan önerileri, kurulumuzca değerlendirilerek karara bağlanmaktadır. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2020 YKS kontenjanı 460 olup, 2021 yurtdışından öğrenci kabulü kontenjanı olarak 250 kontenjan ayrılması ile ilgili üniversite rektörlüğü tarafından önerilmiş ve uygun görülmüştür” denildi.
ANKA Haber Ajansı’na konuşan Orhan Bakkal, YÖK’ün kendi dilekçelerine gönderdiği yanıt ile DEÜ’yü yalanladığını söyledi. Dilekçede kararın kaldırılmasını, kabul görmez ise sayının azaltılmasını ve ücretlerin yükseltilmesini talep ettiklerini dile getiren Bakkal şöyle konuştu:
“7 bin 300 TL fiyatla yabancı öğrencilerin üniversitede okutulacağı açıklandı. Bu durum hukukta liyakatsiz insanların avukat ve hakim olarak karşımıza çıkması ile sonuçlanacak. Bu öğrenciler YÖK’ün hazırladığı sınavla değil de üniversitenin basit sorularına yanıt vererek okula girebilecekler. Bizim dirsek çürüten öğrencilerimizin emekleri çalınacak. YÖK, bize gönderdiği cevapta kontenjan uygulamasının Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından talep edildiğini belirtti. Yabancı kontenjanını artırma kararının YÖK tarafından değil, Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından alındığı ortaya çıkmıştır. Bir bakıma YÖK, Dokuz Eylül Üniversitesi’ni yalanlamıştır.”
Yabancı öğrenci kabulü kararının olumsuz sonuçlar yaratacağını söyleyen Bakkal, şöyle devam etti:
“Bizim üniversiteden aldığımız diploma diğer ülkelerde denklik görmüyor. Buradan mezun olan öğrenci karşımıza avukat ve hakim olarak çıkacak. Sonuçta bunlar cüppe giyip Türkiye’de çalışacak. Türkiye Barolar Birliği’nden bir itiraz gelmiyor. Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun girişimde bulunmasını beklerken kendisi tamamen gündelik siyasetle uğraşıyor. Bizim amacımız hem hukuk fakültesi öğrencilerini hem de mesleği korumaktır. Başvurumuzun sebebi budur. Konuyla ilgili hukuki süreci takibe devam edeceğiz. YÖK’ü Kamu Denetçiliği Kurumu’na şikayet ettik. Yani ombudsmana başvurduk. Hukuki süreci takibe devam edeceğiz.”
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak ve Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül…
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın nükleer olmayan hipersonik ekipmanlarla donatılmış bir balistik füzeyi fırlatarak, Batı'ya…
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jean-Pierre yaptığı açıklamada ne ABD'nin ne de Ukrayna'nın bölgedeki gerilimi arttırmada…
Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şikâyetiyle 11 yıl 8 ay hapis…
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eski basın danışmanı Ahmet Sever, Mustafa Varank’ın açtığı 'Ak trol' davasından…
"Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatılan gazeteci Fatih Altaylı, "Olağan ve alışık…