Yoksulluk ve işsizlik kaynaklı intiharlar artıyor
Bir yanda uzayda egemenlik hayalleri pazarlanırken, öte yanda halk ekmek kuyruklarında salgına rağmen uzun kuyruklar oluşturan emekçiler geçimini sağlamaya çalışıyor.
Ekonomik kriz ile birlikte yoksulluk ve işsizlik artarken AKP hükümeti büyük ekonomi hamasetine devam ediyor. Bir yanda teşvik paketleri ve devlet garantili ihalelerle patronlara büyük kaynaklar aktarılırken, öte yanda emekçilere artıklardan yeniden faydalanmanın reçeteleri sunuluyor. Bir yanda uzayda egemenlik hayalleri pazarlanırken, öte yanda halk ekmek kuyruklarında salgına rağmen uzun kuyruklar oluşturan emekçiler geçimini sağlamaya çalışıyor. Bir yanda saraylarda sefa süren iktidar ve yandaşları öte yanda eline açım notu yazarak intihar eden emekçiler.
AKP iktidarı ekonomik istikrar, büyük ekonomi masalları anlatırken son yıllarda ekonomik nedenlere bağlı intiharlarda yaşanan artış Türkiye’deki yoksulluğu gözler önüne seriyor.
Kocaeli’de Şubat ayında 6 genç intihar etti
Geçtiğimiz hafta Kocaeli’den peş peşe intihar haberleri geldi. İntiharların 4’ünün ekonomik gerekçelerle gerçekleştiği bildirilirken, iki intihar vakasının nedeni ise belirlenemedi. İntihar edenlerin genç işçiler olması bu düzende yaşam ve gelecek kaygısının ne denli büyük boyutlarda olduğunu bir kez daha gösterdi.
Kocaeli’de önce 28 yaşındaki Kartepe Belediyesi CHP Meclis Üyesi Tugay Adak, ardından Gölcük’te 26 yaşındaki Ahmet Tarı, Gebze’de 32 yaşındaki Samet Özer ve inşaat işçisi Ünal Çetinkaya, ekonomik sorunların etkisiyle intihara sürüklendi.
Kentte beşinci intihar vakasında ise ticaretle uğraşan Kadir Gündüz (28) boş bir arazi üzerindeki barakada kendini asmış halde bulundu. Gündüz’ün intihar sebebi henüz bilinmiyor.
Son olarak da İzmit Kozluk Mahallesi’nde ikamet eden psikolojik sorunları olduğu öğrenilen 23 yaşındaki Mustafa
Özyıldız, evde kendini asarak yaşamına son verdi.
İnşaat işçisi Ünal Çetinkaya: “Kocaeli’ye gelirken intihar edeceğimi hissetmiştim”
Adıyaman’dan çalışmak için gelen 25 yaşındaki Ünal Çetinkaya sosyal medya hesabından “Kocaeli’ye gelirken diğer arkadaşlar gibi intihar edeceğimi hissetmiştim. Burada hayatıma son vereceğimi biliyordum. Son zamanlarda maddi sorunlardan dolayı neler yaptığımı bilmiyordum. Kadınlara lütfen saygı gösterin, incitmeyin, şiddet uygulamayın, konuşmayı deneyin, ön yargılı olmayın, affetmeyi bilin. Sizleri seviyorum. Hoşça kalın’’ paylaşımının ardından çalıştığı inşaatın 5. Katından atlayarak yaşamına son verdi.
Yaşadığı ekonomik sıkıntılardan dolayı intihar eden Tugay Adak henüz 28 yaşındaydı
Kocaeli’de bir diğer intihar vakası CHP Meclis Üyesi Tugay Adak oldu. Tugay Adak’ın ekonomik sıkıntılar yaşadığı ve bunalıma girdiği biliniyordu. Üst geçitten atlayarak intihar eden Adak henüz 28 yaşındaydı.
İşten çıkarılan 26 yaşında ki Ahmet Tarı kendini astı
İşten çıkarılan ve bunalıma giren Ahmet Tarı evlerinin yakınlarında bulunan elektirik direğine iple kendini asarak yaşamına son verdi. Tarı henüz 26 yaşındaydı.
Maddi zorluklar yaşayan Samet Özer kendi evinde asılı halde bulundu
32 yaşındaki Samet Özer’in de 2021 yılında iflasını vererek kapanan şirketten alacaklarının ödenmediği ve yaşadığı maddi sıkıntılar nedeniyle psikolojik sıkıntılar yaşadığı tespit edildi. Özer yalnız yaşadığı evinde iple kendini asarak yaşamına son verdi.
Pandemi döneminde işsiz kalan 100’e yakın müzisyen ekonomik gerekçelerle yaşamlarına son verdi
Aralık ayında müzisyenlik yaparak geçimini sağlayan, bağlama sanatçısı müzisyen Duran Ay’ın ‘geçim sıkıntısı’ nedeniyle yaşamına son vermesinin ardından, geçtiğimiz günlerde bir intihar haberi de İzmir’den geldi. 2 çocuk babası Erdem Topuz’un pendemi kısıtlamaları sebebiyle 11 aydır işsiz olduğu ve geçinemediği için ailesine mektup bırakarak intihar ettiği öğrenildi. Müzik-Sen’in geçtiğimiz eylül ayında yaptığı açıklamaya göre pandemi döneminde işsiz kalan ve geçimini sağlayamayan 100’e yakın müzisyen yaşamına son verdi.
İSİG Meclisi’nin verilerine göre 2020 yılında en az 73 işçi ekonomik nedenlerle intihar etti
İSİG Meclisi’nin verilerine göre 2013 yılında en az 15, 2014 yılında en az 25, 2015 yılında en az 59, 2016 yılında en az 90, 2017 yılında en az 89, 2018 yılında en az 73, 2019 yılında en az 82, 2020 yılında ise en az 73 işçinin işyeri içinde veya işyeri dışında işe bağlı intihar yoluyla yaşamına son verdi. Son 8 yılda en az 506 işçi yoksulluk, ağır çalışma koşulları, işsizlik nedeniyle intihar etti.
TÜİK’in Şubat ayı verilerine göre iş bulma ümidini yitirenlerin sayısı 2.3 kat arttı
Geçimini sağlamak için uzun süre iş arayan, bulamayan ve iş bulma umudunu yitirenlerin sayısı sadece son 1 yılda yüzde 2.3 arttı. Ancak TÜİK, iş bulma umudunu yitirenleri ve iş aramayanları işsiz saymıyor. Bu kişiler de eklendiğinde gerçek işsiz sayısı 8 milyon 837 bine ulaşıyor.
İktidar intihar vakalarını çözmek değil TÜİK verileriyle algı yaratma peşinde
Emekçiler için tablo her geçen gün ağırlaşırken AKP iktidarı rakamlarla mevcut vahametin üstünü örtme gayretindedir. TÜİK’in aylık işsizlik ve enflasyon açıklamaları gerçeği yansıtmaktan uzak ve iktidarın algı operasyonlarına uygun hazırlanırken şimdide Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) başkanlığına vekaleten atanan Ahmet Kürşad Dosdoğru, ‘Benim Enflasyonum’ adlı bir uygulama başlatılacağını, bununla vatandaşların ‘kendi enflasyonunu’ hesaplayabileceğini açıklayarak emekçilerle dalga geçti.
*Bu yazı haftalık Sosyalist Cumhuriyet gazetesinin 191. sayısında yayımlandı.
Sosyalist Cumhuriyet 191.sayı çıktı!
Sosyalist Cumhuriyet gazetesi bu hafta
“YOKSULLUK, İŞSİZLİK, KAPİTALİZM ÖLDÜRÜYOR!” manşetiyle çıktı! pic.twitter.com/vBOoxTLfDU— TKH (@komunisthareket) February 18, 2021