Reklam
Kategoriler: Gündem

YÖK’ün anketine göre öğrencilerin yüzde 97’si internet erişimlerinin yeterli olduğunu bildirdi

Reklam

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), geçtiğimiz hafta içerisinde küresel salgın sürecinde yükseköğretim kurumlarında yürütülen online eğitime ilişkin görüşlerine başvurmak amacıyla “öğrenci ve öğretim elemanlarına” yönelik bir anket çalışması düzenlemiş ve ilgili ankete 207 üniversiteden 1 milyon 255 bin öğrenci ile 27 bin 820 öğretim elemanı katılmıştı.

Yapılan anketin, YÖK’ün bundan sonraki eğitim-öğretim uygulamalarına ilişkin karar verme süreçlerinde önemli bir yol haritası oluşturacağı belirtiliyor.


YÜKSEKÖĞRETİME İLİŞKİN “EN YÜKSEK KATILIMLI” ANKET OLDU

YÖK tarafından Türkiye’de yükseköğretime ilişkin “en yüksek katılımlı” ve “hizmet alımı” olmadan yapılan ankete katılan öğrencilerin yüzde 55’inin kız, yüzde 45’inin erkek, öğretim elemanlarının ise yüzde 43’ünün kadın yüzde 57’sinin erkek olduğu görüldü.

Ankete katılanların yüzde 74’ü lisans, yüzde 22’si ön lisans ve yüzde biri doktora öğrencisiyken, öğretim elemanlarının yüzde 45’i sosyal bilimler ve yüzde 32’si de fen ve mühendislik bilimleri alanlarından yer aldı.


YÖK’ÜN YETKİ DEVİRLERİNE ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 43’Ü OLUMLU BAKTI

YÖK’ün, salgın süreci de dâhil esnek yönetim anlayışı ile üniversitelere yetki devrinin değerlendirilmesi konusuyla ilgili öğrencilerin yüzde 43’ü ve öğretim elemanlarının yüzde 72’si “yetki devri” hakkında olumlu görüş belirtti. Özellikle öğrencilerin bu konu üzerindeki düşük seviyede kalan desteği anlamlı bulundu.


YÖK’ÜN “SAĞLIK BAKANLIĞINA GÖRÜŞ SORMA” POLİTİKASINA OLUMLU GÖRÜŞ

Öğrencilerin yüzde 78’i ve öğretim elemanlarının yüzde 94’ü salgın sürecinde yüz yüze eğitimin başlatılması için YÖK’ün Sağlık Bakanlığından görüş almasını doğru bulduğunu bildirdi. Hem öğrencilerin hem de öğretim elemanlarının YÖK’ün bu politikasına büyük oranda destek verdiği görüldü.


ÖĞRENCİLERİN İNTERNETE VE DİJİTAL DERS İÇERİKLERİNE ERİŞİMİ

Öğrencilerin yüzde 83’ü ve öğretim elemanlarının yüzde 97’si uzaktan eğitime erişimi sağlayan elektronik cihazlarının bulunduğunu, öğretim elemanlarının yüzde 89,6’sı ve öğrencilerin ise yüzde 97’si internet erişimlerinin yeterli olduğunu bildirdi. Öğrencilerin yüzde 90’ı çevrim içi eğitimde sunulan ders materyalleri ve ders içeriklerinden yararlanabildiğini ve yüzde 25’i derslerin çevrim içi yapılıyor olmasının öğrenmeye etkisinin olumlu yönde olduğunu kaydetti. Öğrencilerin yüzde 48’i çevrim içi eğitimin, eğitim hayatını olumlu etkilediğini ya da etkisinin belirgin olmadığı ve yüzde 37’si çevrim içi eğitim sürecinde hem kendisine hem de derslere daha fazla zaman ayırdığını belirtti.


ÖĞRENCİLERİN BAHAR DÖNEMİNDEKİ EĞİTİM TERCİHİ

Öğrencilerin yüzde 27’si bahar dönemindeki eğitim sürecinin “yüz yüze” olmasını isterken, yüzde 47’si “çevrim içi” olmasını ve yüzde 26’sı ise karma bir şekilde yapılmasını tercih etti. Ankete katılan öğrencilerin yüzde 46’sı Kovid-19 dönemi sonrasında eğitim sürecinin sınıf içinde yüz yüze olmasını, yüzde 29’u tamamen çevrim içi olmasını ve yüzde 25’i ise karma olmasını istedi.


ÖĞRETİM ELEMANLARININ ÇEVRİM İÇİ EĞİTİME DAİR GÖRÜŞLERİ

Öğretim elemanlarının yüzde 69’u derslere hazırlık çalışmalarına daha fazla zaman harcadığını belirtirken, yüzde 43’ü öğrencilerin hem derse katılımlarının hem de başarı durumlarının azaldığını ifade etti. Öğretim elemanlarının yüzde 61’i çevrim içi eğitim sürecinin ders verme dışındaki akademik faaliyetlere etkisinde bir değişiklik olmadığını veya olumlu yönde etkilediğini ve yüzde 64’ü eğitimleri verimli yürütebilmek için ciddi bir güçlük yaşamadığını belirtti. Öğretim elemanlarının yüzde 74’ü yeni teknolojik ve pedagojik beceriler edindiğini belirttiği ankette yüzde 61’i bahar döneminde eğitimlerin çevrim içi, yüzde 26’sı karma ve yüzde 13’ü yüz yüze olmasını istedi. Öğretim elemanlarının yüzde 44’ü salgın dönemi sonrasında eğitimlerin yüz yüze, yüzde 56’sı ise derslerin çevrim içi veya çevrim içi destekli olmasını tercih etti.

Bu haber en son değiştirildi 18 Şubat 2021 14:32 14:32

Reklam

Önceki Haberler

İnsansız sohbet araçları

Yapay zekâ kullanan gençlerin sohbet robotlarını tercih etme eğilimi artarsa duygusal ilişkiler köklü bir değişime…

28 Mayıs 2025 17:49

Gazeteci Altan Sancar’a soruşturma açıldı

Gazeteci Altan Sancar, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı bir paylaşım nedeniyle savcılık tarafından ifadeye…

28 Mayıs 2025 17:15

Ankapark enkazından geriye sadece direkler kaldı: 2 milyarlık israf

Atatürk Orman Çiftliği’ne inşa edilen ve bir gün bile çalışmayan Ankapark teleferiği için 50.4 milyon…

28 Mayıs 2025 16:35

Edirne’de protestolarda tutuklanan yurttaşlar tahliye edildi

Edirne’de kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama suçundan 3’ü tutuklu…

28 Mayıs 2025 15:41

Savcılıktan Kılıçdaroğlu’na mesaj gitti iddiası

CHP kurultay süreci siyasette konulmaya devam ediyor. Son olarak gazeteci Nevşin Mengü'nün haberine göre Kılıçdaroğlu'nun…

28 Mayıs 2025 15:31

YTÜ öğrencilerinden Gezi anması

Yıldız Teknik Üniversitesi'nden öğrenciler, Gezi Direnişi'nin 12. yıldönümü yaklaşırken kampüste anma gerçekleştirdi.

28 Mayıs 2025 13:37
Reklam