ABD Kongresi'nden Türkiye'ye F-16 satışı şartı

Pappas'ın önergesi, 15 imzacısı bulunan taslak metni, Kongre’nin her yıl geçirdiği Ulusal Savunma Yetki Yasası’na (NDAA) ek önerge olarak sunuldu.

ABD Kongresi'nden Türkiye'ye F-16 satışı şartı

ABD Temsilciler Meclisi’nin Demokrat üyesi Chris Pappas’ın, NATO müttefiki Yunanistan’la ilgili güvenlik kaygıları nedeniyle, Türkiye’ye olası F-16 savaş uçağı ve ilgili ekipman satışına sıkı denetim getirilmesini içeren önergesi karar tasarısına iki şart olarak eklendi.

Pappas’ın önergesi, 15 imzacısı bulunan taslak metni, Kongre’nin her yıl geçirdiği Ulusal Savunma Yetki Yasası’na (NDAA) ek önerge olarak sunuldu.

Bu tasarıda Türkiye’ye F-16 satışına yönelik iki şart koşuldu.

Tasarıda, Başkan’ın Senato ve Temsilciler Meclisinin Dış İlişkiler ve Silahlı Kuvvetler Komitelerine bu satışın ABD’nin “ulusal çıkarına olduğunun” ve “bu F-16’ların Türkiye tarafından Yunanistan toprakları üzerinde yetkisiz uçuşlar için kullanılmamasını sağlamak için atılan somut adımların ayrıntılı bir izahatını” vermesi gerektiği ifade edildi.

Tasarının 2023 savunma bütçesi yasası ile yasalaşması için Temsilciler Meclisi Genel Kurulu ve Senato’nun ilgili komiteleri ile Genel Kurulundan geçmesi gerekiyor.