Reklam
Kategoriler: Gündem

ABD’den Türkiye’ye yaptırım tehdidi

Reklam

Haziran ayında İspanya’da gerçekleştirilen NATO zirvesinde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasında konuşulan F-16 tedarikine yönelik tartışmalar devam ediyor. Özellikle Ankara ile Atina arasında yaşanan gerilim ve son zamanlarda Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile yakın diyalog halinde olması ABD kanadında F-16 tedariki ve modernizasyonuna ilişkin olumsuz tavırların artmasına neden oldu.

Yaşanan bu süreçle ilgili Erdoğan’ın ABD’nin Türkiye’ye F-26 savaş uçağı satmaması halinde Ankara’nın Rusya da dâhil olmak üzere başka ülkelerden savaş uçağı tedarik edebileceği mesajı üzerine ise ABD’den uyarı niteliğinde bir cevap geldi. Atina merkezli Hellas Journal’e konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, Türkiye’nin, Rus yapımı savaş uçakları alması durumunda ‘yeni CAATSA yaptırımlarına tabi tutulabileceğini’ savundu.

Türkiye’nin Rusyadan tedarik ettiği S-400’ler üzerine de açıklamalarda bulunan ABD’li yetkili, “S-400 hava savunma sistemlerinin tedariki, tüm müttefiklerin Varşova’daki 2016 NATO Zirvesi’nde Rus teçhizatına bağımlılığı azaltma taahhütleriyle doğrudan çelişmektedir” ifadelerini kullandı.

Yetkili, “Türkiye’yi ve ABD’nin tüm ortaklarını ve müttefiklerini, Rusya’ya gelir, erişim ve nüfuz sağlayan ek S-400 sistemleri de dâhil olmak üzere gelecekte Rus silahlarını ve teçhizatlarını satın almaktan kaçınmaya çağırıyoruz” dedi. Ayrıca CAATSA uyarısında bulunan yetkili, “Bu tür tedarik işlemleri, ayrı ayrı ve hâlihazırda uygulananlara ek olarak CAATSA yaptırımlarına tabi olabilir” diye konuştu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Başkanı John Kirby’nin Beyaz Saray’daki gazetecilere verdiği demeçte, Türkiye’nin ABD’den F-16 modernizasyonu talebine dair, “F-16 programına ilişkin bir güncellememiz yok” açıklamasına yönelik Erdoğan, “Temenni ediyorum ki bu ilişkide Amerika bizi farklı yollara sevk etmesin. Yani farklı yollardan kastım, dünyada savaş uçaklarını satan yer sadece Amerika değil. İngiltere satıyor, Fransa satıyor, Rusya satıyor, her yerden bunu temin mümkün. Bunun için de bize sinyal çakanlar var” demişti.

Reklam

Önceki Haberler

Hafıza-i Beşer | 18 Mayıs 1973: İbrahim Kaypakkaya işkencede katledildi

Dört ay boyunca süren sorgulaması sırasında defalarca işkenceye maruz kaldı. Mahkemeye çıkartılmasına az bir zaman…

18 Mayıs 2024 14:47

Harkov’da yeni gelişme

Rusya Silahlı Kuvvetleri, son bir günde Harkov bölgesinde bir yerleşim yerini daha kontrol altına aldığı…

18 Mayıs 2024 14:14

Rusya, Deutsche Bank’ın mülklerine el koydu

Rusya, Deutsche Bank'ın varlıklarına, hesaplarına ve mülklerine el koydu.

18 Mayıs 2024 14:03

Cumartesi Anneleri, 999. haftada da adalet istedi

Cumartesi Anneleri 999. haftada da Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi.

18 Mayıs 2024 13:50

Katil İsrail’den Türkiye’ye misilleme: Serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğiz

İsrail, Türkiye'nin ticareti durdurma kararına karşılık olarak serbest ticaret anlaşmasını kaldıracağını açıkladı. İki ülke arasındaki…

17 Mayıs 2024 17:56

Menzil’in Karasu’daki tatil köyü tartışmaların odağında: Neden yıkılmıyor?

Sakarya'nın Karasu ilçesi Denizköy sahilinde bulunan Menzil cemaatine ait olduğu iddia edilen 'tatilköyü' tartışmalara yol…

17 Mayıs 2024 17:47
Reklam