AKP'li belediye mera arazisine otopark ve pazaryeri inşa etmiş

Meralar amaç dışı kullanılıyor. AKP’li Antalya Serik Belediyesi’nin mera arazisi üzerine pazar yeri ve otopark kurduğu ortaya çıktı. CİMER’e yapılan başvuru sonrası mera işgalini araştırması için müfettiş görevlendirildi.

AKP'li belediye mera arazisine otopark ve pazaryeri inşa etmiş

Kanun gereği meraların korunması, hayvancılığın gelişmesi için kullanılması gerekirken söz konusu alanlar yağma ve ranta açılıyor. Antalya’nın Serik ilçesinde korunması gereken mera alanının üzerine büfe kuruldu, taş ev dikildi. Bu yetmezmiş gibi bir de pazar yeri ile kapalı santral inşa edildi. Yapılan inceleme sonrasında hem AKP’li Serik Belediyesi’nin hem de Türk Telekom’un merayı tahrip edenlerden arasında yer aldığı görüldü. Konu yargıya taşınsa da ‘kovuşturmaya yer yok’ kararı çıktı. Tespit edilen mera işgalleri de hâlâ sonlandırılmadı.

BirGün’den Uğur Şahin’in haberine göre Serik’in Töngüçlü Mahallesi’nde bulunan meranın tahrip edilmesine ilişkin süreç ilk olarak 2017 yılında başladı. Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün 3 Kasım 2017 tarihli yazısının ardından bölgede inceleme yapıldı ve bir tespit raporu hazırlandı. Raporda yer alan bilgilere göre, meranın üzerine bina dikildi hatta pazar yeri kuruldu. Bunların dışında da zeytinlik ve bahçe yapılarak mera tahrip edildi. Merayı işgal edenler isim isim sıralanırken listede Serik Belediyesi ile Türk Telekom da yer aldı.

DEPO KURUP, EV DİKMİŞLER

Raporda merayı işgal edenler için ‘tahribat bedeli’ hesaplaması yapıldı. Buna göre, meraya sera ve depo kurup, ev diken K.T. isimli kişinin 9 bin 312 TL ödemesi gerektiği, taş ev ve büfe kuran E.A.’nın 4 bin 502 TL ödemesi gerektiği bildirildi. Serik Belediyesi’nin kurduğu kapalı pazar yeri ile otopark için 29 bin 515 TL, Türk Telekom’un ise 5 bin 89 TL ödeme yapmasının zorunlu olduğu kaydedildi. Bunların dışında mera arazisinin üzerinde Antalya-Geviz Karayolu geçtiği de aktarıldı.

19 Haziran 2019 tarihinde İl Mera Komisyonu Başkanı Cengiz Cantürk’ün imzasıyla araziyi tahrip edenlere gönderilen yazıda, ‘ödeme yapmaları’ talep edildi. Aynı gün Antalya Valiliği de Serik Kaymakamlığı’na bir dilekçe gönderdi, mera işgalcilerinin tespit edildiğinin altını çizerek söz konusu kişiler hakkında işlem yapılmasını talep etti.

TAKİPSİZLİK KARARI

Kaymakamlık Hukuk İşleri’nin soruşturma evrakında yer alan bilgilere göre meralardaki işgalin 10 yıldır sürdüğü belirtildi. Evrakta işgal altındaki alanın büyüklüğüne ilişkin saptamalar da yer aldı. Buna göre Serik Belediyesi meranın bin 125 metrekarelik kısmına altı beton, üstü kapalı pazaryeri kurdu; otopark ve tuvalet de inşa etti. Türk Telekom ise 27 metrekarelik kısma kapalı santral kurdu. Diğer kişiler hakkında da kimi tespitlerde bulunan şeflik, meralardaki işgalin son bulması için arazilerin Serik Belediyesi’ne teslimine karar verdi. Ayrıca şeflik 22 Haziran 2019 tarihinde de mera işgalcileri için suç duyurusunda bulunuldu. Serik Belediyesi ile Türk Telekom’un yer almadığı suç duyurusunun ardından Serik Cumhuriyet Başsavcılığı, “suç” tarihinden önce yürürlüğe giren Büyükşehir Kanunu’na dikkat çekerek 25 Mart 2021 tarihinde ‘kovuşturmaya yer yok’ kararı verdi.

MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ

3091 sayılı kanun kapsamında meralardaki işgale ilişkin ‘infaz görevi’ Serik Belediyesi’ne verilse de yapılar yıkılmadı. Oysa Kanun gereği beş günde yapıların yıkılması gerekiyordu. Bu yapılmadığı için mera alanlarındaki işgal hâlâ son bulmadı, konu bir kez daha CİMER’e taşındı.

Aralarında mera işgalinin de bulunduğu kent genelindeki bir dizi usulsüzlüğe ilişkin 28 Temmuz 2021 tarihinde CİMER’e yapılan başvuruya 3 Şubat 2022’de yanıt verildi. İçişleri Bakanlığı Mülkiyet Teftiş Kurulu Başkanlığı’ndan gönderilen yanıtta, “Antalya Valiliği ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlileri hakkında ‘Antalya İlinde mera ve hazine arazileri üzerinde kesinleşmiş mahkeme kararları olmasına rağmen gerekli işlemlerin yapılmayarak mahkeme kararlarının uygulanmadığı’ iddialarının araştırılıp/soruşturulması için Bakanlık makamından alınan ‘olur’ üzerine Mülkiye Müfettişi görevlendirilmiştir” denildi.

KENT GENELİNDE 744 HEKTAR İŞGAL ALTINDA

Ülke genelinde birçok mera tahrip ediliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın verilerine göre 107 bin 816 hektarlık mera arazisi bina, taşocağı, fabrika veyahut tarla ve sera gibi amacı dışında kullanılıyor. Sayıştay’ın Bakanlık’a ilişkin denetim raporunda, Bakanlık, valilikler ve kaymakamlıklar arasında konuya ilişkin koordinasyonsuzluk olduğuna değinildi, bunun düzeltilmesi gerektiği ifade edildi.

Sayıştay raporunda, “Mera kullanımlarının denetlenerek işgalin önlenmesi gerekmektedir” denilse de değişen hiçbir şey yok.

Antalya genelinde 81 bin 637 hektarlık mera alanı bulunurken bunun 744 hektarı bina, tarla ve turizm alanına çevrilerek işgal edildi.