AKP’li Ürgüp Belediyesi'nin İhale ve taşınmaz kıyağı Sayıştay’a takıldı
Nevşehir’e bağlı AKP’li Ürgüp Belediyesi'nin belediyenin mülkiyetinde bulunan bazı taşınmazların mevzuata aykırı olarak dernek, vakıf, oda ve özel kişilere tahsis ettiği tespit edildi.
AKP’li Ürgüp İlçe Belediyesi’nin 2021 yılı Sayıştay Raporu yayınladı. Sayıştay denetçileri belediyede yaptığı incelemelerde belediyenin mülkiyetinde bulunan bazı taşınmazların mevzuata aykırı olarak dernek, vakıf, oda ve özel kişilere tahsis edildiğini tespit etti. Raporda dernek, vakıf ve kişilere tahsis edilen taşınmazlar şu şekilde yer aldı:
-Cumhuriyet Mahallesi 1316 ada 1 parselde bulunan taşınmaz (arsa) süresiz olarak kendi hizmet binasını yapması amacıyla Ticaret ve Sanayi Odasına tahsis edilmiştir.
– Fatih Mahallesi 1424 ada 1 parselde bulunan taşınmaz (büro) 02.02.2012 tarihli Meclis Kararı ile 3 yıllığına özel kişilere tahsis edilmiştir.
– Fatih Mahallesi 1424 ada 1 parselde bulunan taşınmaz (spor kompleksi) 02.02.2012 tarihli Meclis Kararı ile 3 yıllığına spor kulübüne tahsis edilmiştir.
-Evka Mahallesi 1118 ada 1 parselde bulunan taşınmaz (arsa) 02.03.2012 tarihli Meclis Kararı ile süresiz olarak kamu yararına çalışan dernek statüsünde olmayan derneğe tahsis edilmiştir.
BELEDİYE BORÇ BATAĞINDA
Sözcü’den Müslüm Evci’nin haberine göre: AKP’li Ürgüp Belediyesi’nin borç stok tutarının mevzuata uygun hesaplanmaması nedeniyle hatalı tespit edildiği, borçlanmada limit aşımı yapıldığı halde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından izin alınmadığı ortaya çıktı.
Raporda konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:
“Belediyenin 2021 yılı için mevzuat hükümlerine uygun olarak hesaplanmış borç limiti 54.552.875,65 TL’dir. 2021 yılında 56.045.399,25 TL borçlanılmak suretiyle, borçlanma limitinin 1.492.523,60 TL aşılmış olduğu ancak bunun için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından izin alınmadığı tespit edilmiştir.”
İHALELER TEK KİŞİYE GİTMİŞ
Sayıştay denetçileri yaptıkları incelemelerde Belediye tarafından doğrudan temin usulüyle yapılan bazı mal veya hizmet alımları için tek firma veya kişiden teklif alındığı, piyasa fiyat araştırması yapılmadığını tespit etti. Yapılan incelemede 2021 yılı içerisinde 49.Uluslararası Bağbozumu Festivali için video tasarım hizmet alımı, ses ışık sahne görüntü sistemleri kurulumu hizmet alımı, festival için güvenlik hizmet alımı, Salamon Cappadocia Yarışları için koruma ve güvenlik hizmet alımı, yöresel halk oyunu bağ bozumu folklor gösterisi hizmet alımı, yaş üzüm alımı, dj müzisyeni hizmet alımı, Türk halk müziği müzisyeni hizmet alımı, festival için iletişim danışmanlığı hizmet alımı, stand folyo baskı alımı, masal içinde masal suit oyun organizasyonu hizmet alımı, z kuşağı gençlik araştırması danışmanlık hizmet alımı, kırtasiye mal alımı, endeks okuma teçhizat alımı, su için şarj iletişim cihazı alımı, pos cihazı alımı, gübre alımı, lokum kutusu alımı gibi hizmet ve mal alım işleri için piyasa fiyat araştırılması yapılmaksızın tek kişiden teklif alınmak suretiyle satın alma yapıldığı ortaya çıktı.
İHALELERDE PAZARLIK USULÜ GELENEK HALİNE GETİRİLMİŞ
Raporda Ürgüp Belediyesi tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarında pazarlık usulünün genel bir uygulama haline getirildiği bilgisi yer aldı.
Yapılan incelemede mal ve hizmet alımlarına yönelik yapılan toplam 16 adet alımdan, 11’inin 21/f pazarlık usulü yoluyla yapıldığı tespit edildi. Bu nedenle pazarlık usulleri olan 21 /f ihale yönteminin genel bir uygulama haline getirildiği ve yapılan uygulamayla, açık ihale usulü ile belli istekliler arasında ihale usulünün, temel usul olmaktan çıkarıldığı ifade edildi.
SÖZLEŞMELİ PERSONEL MÜDÜR OLARAK ATANMIŞ
Belediyenin Fen İşleri Müdürlüğüne ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne vekâlet atamalarının mevzuata aykırı bir şekilde sözleşmeli personelden yapıldığı, vekil müdür sıfatı dolayısıyla birim amiri sayılarak müdür vekillerinden birinin encümen üyesi olarak atandığı ortaya çıktı.