Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun Altılı Masa öncesinde ikinci kez yapacağı ziyaretlerle, “uzlaşı turu”na çıkmayı hedeflediği bildirildi. 5 Ocak’ta masaya gelecek olan “Temel Politikalar Belgesi”ndeki “ihtilaflı” konularla ilgili uzlaşı aranacak.
T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre; bu konuların başında, ‘mülteci sorunu’, ‘İstanbul Sözleşmesi’ ve ‘Cumhurbaşkanı yardımcılıkları’nın geldiği öğrenildi.
Çalışmalarını seçim öncesi, seçim sırası ve seçim sonrası olmak üzere üçe bölen Altılı Masa, seçim öncesi ve seçim sırasında yurttaşa sunulacak vaatlerle ilgili ortak söylem arayışına girmiş ve bunun için de Temel Politikalar Ortak Çalışma Komisyonu kurulmuştu. Altı partiden ilgili genel başkan yardımcılarının yer aldığı komisyon 2 Ekim’den bu yana 9 ana başlık ve 72 alt başlık üzerinde çalışıyordu. 9 ana gündem maddesi ise, “Hukuk, adalet ve yargı, Kamu yönetimi, Şeffaflık, denetim ve yolsuzlukla mücadele, Ekonomi, finans ve istihdam, Sektörel ve bölgesel konular, Bilim ve teknoloji, Eğitim ve öğretim, Sosyal politikalar, Dış politika, güvenlik, savunma” başlıklarından oluşmuştu.
Çalışmalarını büyük oranda tamamlayan komisyonun, “Mülteci sorunu” ve “İstanbul Sözleşmesi” gibi bazı başlıklarda ihtilaf yaşanması üzerine bu başlıkların üzerini çizerek sona bıraktığı aktarıldı. Komisyonun bu hafta bu konular üzerinde tekrar çalışmaya başladığı öğrenildi.
Komisyon üyelerinin bu başlıklarla ilgili son görüşlerini komisyonun ortak görüşüne sunması ve sonrasında da bu görüşlerin genel başkanların önüne gelmesi bekleniyor.
Bu süreç tamamlandıktan sonra, 5 Ocak’taki buluşma öncesinde diğer genel başkanları gündemle ilgili ziyaret eden Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun, genel başkanları bir kez daha ziyaret edeceği ifade edildi. Birebir görüşmelerde, üzerinde anlaşılamayan başlıklarla ilgili uzlaşı yollarını araması ve masaya üzerinde anlaşılmış bir “Temel Politika Belgesi”nin getirilmesi hedefleniyor.
Edinilen bilgiye göre ihtilaflı konuların başında “mülteci sorunu” geliyor.
Altılı Masa daha önce Göç Politikaları ile ilgili bir ortak komisyon kurmuş ancak bu komisyon üç toplantı yaptıktan sonra lağvedilmişti. Toplantılarda, Gelecek Partisi’nin, Suriyeli mülteciler için ortak metne “Onurlu ve insani geri dönüş” ifadesini ekletmek istediği ancak özellikle Demokrat Parti’nin bu ifadeye karşı çıktığı iddia edilmişti.
Son yapılan değerlendirmelerde de Demokrat Parti’nin bu şerhinden vazgeçmediği ve liderlerin önüne sunulan son metinde de bu kısımla ilgili şerh bulunduğu öğrenildi.
Öte yandan Altılı Masa’da tartışılan ve kamuoyuna da yansıyan diğer ihtilaflı başlık da İstanbul Sözleşmesi.
CHP ile İYİ Parti kadına şiddete karşı yürütülecek politikalar kapsamında Temel Politikalar Belgesi’ne İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden imzalanacağına dair bir taahhüt konulmasını istiyor. Ancak, Saadet Partisi’nin de bu taahhütle ilgili şerh düştüğü ve henüz bir uzlaşma sağlanamadığı öğrenildi.
Yenidoğan davası, duruşmanın altıncı gününde devam ediyor. Örgüt lideri olmakla suçlanan Dr. Fırat Sarı savunma…
NNA’daki habere göre “Kurtarma ekipleri, düşman savaş uçaklarının bir konut binasını hedef aldığı ve çok…
Türkiye Komünist Hareketi Tunceli İl Örgütü ,Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum atanması üzerine bir açıklama…
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak ve Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül…
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın nükleer olmayan hipersonik ekipmanlarla donatılmış bir balistik füzeyi fırlatarak, Batı'ya…
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jean-Pierre yaptığı açıklamada ne ABD'nin ne de Ukrayna'nın bölgedeki gerilimi arttırmada…