Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Avrupa Komisyonu Başkanı: 5 yıl daha Rus enerjisine bağımlıyız

Reklam

Avrupa Birliği (AB) temsilcileri, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ev sahipliğinde Fransa’nın Versay kentinde Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik harekatı ve AB ekonomisinin güçlendirilmesi hakkında bir görüşme düzenlendi. Görüşmenin ardından yapılan basın toplantısında açıklama yapan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, AB’nin Rus gazına olan bağımlılığından kurtulması gerektiğini söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Leyen yaptığı açıklamada, “Burada Ukrayna’nın geleceği, AB’nin ve demokrasimizin geleceği hakkında konuşuyoruz. Kaderimiz, Avrupa ailesinin bir üyesi olan Ukrayna’ya bağlıdır. Putin’in Ukrayna’ya karşı saldırganlığı bağlı olduğumuz tüm ilkelere aykırıdır. Putin demokrasiye, devletlerin egemenliğine ve insanların özgürlüğüne saldırmaktadır” dedi.

‘ÖNCELİĞİMİZ GÜVENLİ VE UCUZ ENERJİ TEMİNİ’

Avrupa Komisyonu’nun AB enerjisini yeniden güçlendirmeyi planladığını söyleyen Leyen, “İlk olarak, orta vadede Avrupalı tüketicilere güvenilir, güvenli ve uygun fiyatlı enerji tedariki sağlamaya devam etmek görevimizdir. Bu, arzı çeşitlendirerek ve yenilenebilir kaynaklara büyük yatırımlar yaparak Rus gazına olan bağımlılığımızdan kurtulacağımız anlamına geliyor” dedi. Leyen ayrıca, “Mart ayı sonuna kadar gaz fiyatlarındaki artışın elektrik fiyatlarına yayılma etkisini sınırlamak için seçenekler sunacağız. Ayrıca Avrupa Birliği’nin daha uzun vadeli bir AB gaz depolama politikası belirlemesi gerekiyor ve bu nedenle komisyon, her yıl Ekim ayının ilk gününe kadar yeraltı gaz depolamasını en az yüzde 90’a kadar doldurmak için bir teklif sunacak. Bu, tedarik kesintisine karşı sigorta poliçemiz olacak” diye konuştu.

‘2027’YE KADAR AŞAMALI OLARAK RUS ENERJİSİNE BAĞIMLILIĞIMIZI SONA ERDİRECEĞİZ’

Avrupa Komisyonu Başkanı Leyen yaptığı açıklamada, “Mayıs ortasına kadar gerekli ulusal ve Avrupa kaynaklarının desteğiyle, 2027 yılına kadar Rus gazı, petrolü ve kömürüne olan bağımlılığımızı aşamalı olarak sona erdirme önerisini sunacağız” dedi.

Leyen, “Avrupa’yı savunmak için farklı güçlere ve farklı yeteneklere ihtiyacımız olacak. Avrupa’da ihtiyaç duyulacak önemli ek savunma yatırımlarını memnuniyetle karşılıyorum ve bazı liderlerin savunma harcamalarını artırmak için iddialı adımlar atmasını da memnuniyetle karşılıyorum” şeklinde konuştu.

Reklam

Önceki Haberler

Yeni Ülke dergisinin 29. sayısı “Devlet ve İktidar” dosya konusu ile çıktı

İki aylık fikir dergisi Yeni Ülke'nin 29. sayısı yayımlandı.

14 Mayıs 2024 22:36

Okullarda şiddet durmuyor: Ortaokul öğrencisi öğretmenini bıçakladı

Elazığ’da sınav esnasında kopya çekerken yakalanan öğrenci, yanında getirdiği bıçakla öğretmenini yaraladı.

14 Mayıs 2024 20:48

Zonguldak’ta maden ocağında göçük: 1 işçi hayatını kaybetti

Maden ocağında meydana gelen göçükte kalan iki işçiden biri hayatını kaybetti.

14 Mayıs 2024 20:09

Sakarya’da iş cinayeti: Boya varilinin patlaması sonucu bir işçi hayatını kaybetti

Boya varilinin patlaması sonucu yaralanan 3 orman işçisinden biri, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

14 Mayıs 2024 19:59

İstanbul’da suya zam

İstanbul'da İSKİ'nin teklifi ile suya yüzde 36 ile 53 arasında zam yapıldı. Birinci kademe su…

14 Mayıs 2024 19:52
Reklam