AYM'den Ethem Sarısülük kararı: 15 bin liralık para cezası orantılı

Gezi direnişinde polis kurşunuyla ölen Ethem Sarısülük için AYM'ye yapılan başvuruda mahkeme oy çokluğuyla yaşam hakkı ihlalinin olmadığına hükmetti.

AYM'den Ethem Sarısülük kararı: 15 bin liralık para cezası orantılı

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi direnişi sırasında 1 Haziran 2013 günü Ankara’da polis Ahmet Şahbaz tarafından yakın mesafeden vurulan ve kaldırıldığı hastanede 14 Haziran’da vefat eden Ethem Sarısülük ile ilgili yapılan başvuruyu karara bağladı.

AYM, Ethem Sarısülük’ün yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edilmediğine oy çokluğu ile karar verdi. AYM üyeleri Zühtü Arslan, Hasan Tahsin Gökcan, Engin Yıldırım, Celal Mümtaz Akıncı, M. Emin Kuz ve Yusuf Şevki Hakyemez, karara karşı oy kullandılar.

’15 BİN LİRA PARA CEZASI ORANTILI’

Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfı Sarısülük ile dört kardeşinin 13 Mayıs 2019’da yaptığı başvuruda Yüksek Mahkeme, yargılama sürecinde polis Ahmet Şahbaz’a verilen 15 bin TL cezaya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“14 ay süreyle tutuklu yargılanan sanık hakkında hükmedilen adli para cezasının meydana gelen netice ile orantılı olmadığının değerlendirilmesi mümkün değildir. Adli makamların hükmettiği cezanın türü ve miktarı konusundaki takdirine saygı gösterilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.”

CEZASIZLIK DURUMU ORTAYA ÇIKARIR

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, karşı oy gerekçesinde, “Davanın naklinin gerekliliğinin gerekçelendirilmemesi, cezasızlığa yol açılması ve altı yıla yakın yargılama süresinin makul olmaması nedenleriyle yürütülen soruşturmanın/kovuşturmanın etkili olmadığını, dolayısıyla başvurucuların yaşam hakkının ihlal edildiğini düşünüyorum” dedi.

Arslan kararda kullanılan, “Hükmedilen adli para cezasının meydana gelen netice ile orantılı olmadığının değerlendirilmesi mümkün değildir” ifadesini de eleştirerek, “Yaşam hakkının söz konusu olduğu bir yargılamanın sonunda hükmedilen bir ‘adli para cezası’nın meydana gelen netice ile orantılı olduğunu söylemek mümkün değildir. Zira meydana gelen netice bir kişinin yaşamının sona ermesidir. Bu derece ağır bir sonucun alt sınıra yakın bir adli para cezasıyla tecziyesi (cezalandırılması) cezasızlık durumu ortaya çıkarır” dedi.