Reklam
Kategoriler: Emek Postası

Bağlantıyı Kes Hareketi’nden çarpıcı anket: İstifa dalgası

Reklam

Bağlantıyı Kes Hareketi, “Çalıştığınız sektörde/şirkette istifa sayısında artış gözlemliyor musunuz?” anketinin sonuçlarını paylaştı.  Twitter üzerinden gerçekleştirilen ankete 272 kişi katılırken, katılanların yüzde 63’ü ücret sebepli istifalarda artış olduğunu belirttiler. Bağlantıyı Kes Hareketi, anket sonuçlarına ilişkin bir açıklama yayımlarken, açıklamada “Pandemiyle birlikte uzaktan çalışmayı ilk kez deneyimleyen çalışanlar, ülkemizde ve dünyada ofise dönme çağrılarına karşı itirazlar getirdi. Tamamen ofise dönüş çağrısı yapan çokuluslu şirketlerde, çalışanlar itiraz ve istifa mekanizmalarını online olarak çalıştırmaya başladı.” denildi.

“Sermayede bir heyula: İstifa dalgası” başlığıyla yayınlanan anket sonuçları açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Pandeminin etkileri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en derin işçi sınıfının üzerinde hissedildi. Sağlıksız çalışma ortamları, fazla mesai saatleri, ulaşılamama hakkının ihlali ve kod29 ile haksız işten çıkarmalar ile Akp ve sermaye işbirliği, krizi işçi sınıfının üzerine yıktı.

Salgının tüm dünyaya yayılmasıyla hemen hemen tüm beyaz yaka çalışanları için uzaktan çalışma zorunlu bir seçenek haline geldi. Bunun üstüne, ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon ve döviz krizleri çalışanlar için metropollerde yaşamayı neredeyse imkansız hale getirmiştir. Artan kiralar ve ulaşılması imkansız ev fiyatları sebebiyle tabiri caizse ofis çalışanları kentlerin uç mahallelerinde yaşamak zorunda bırakılmıştır.

Yukarıda küçük bir portresini sunduğumuz çalışma koşullarının giderek kötüleşmesi hali, ofis çalışanlarının büyük bir çoğunluğunun evden çalışmaya ilişkin tercihlerinde artışı beraberinde getirmiştir.

Bağlantıyı Kes Hareketi olarak yaptığımız “Covid-19’un evden ve uzaktan çalışma üzerine etkileri” adlı araştırma raporuna buradan ulaşabilirsiniz.

http://www.siniftavri.org/pdf/covid-19-un-evden-ve-uzaktan-calisma-uzerine-etkileri.pdf

Pandemiyle birlikte uzaktan çalışmayı ilk kez deneyimleyen çalışanlar, ülkemizde ve dünyada ofise dönme çağrılarına karşı itirazlar getirdi. Tamamen ofise dönüş çağrısı yapan çokuluslu şirketlerde, çalışanlar itiraz ve istifa mekanizmalarını online olarak çalıştırmaya başladı. Apple’da şirketin iç mesajlaşma uygulaması üzerinden örgütlenen çalışanlar geri adım atılmasını talep ederken, Google çalışanları ofise geri dönüş çağrısında geri adım attırdı ve uzaktan çalışma süresi uzatıldı.

Solun büyük bir kısmının uzaktan çalışmanın örgütlenme kültürüne zarar vereceği iddiasına, Bağlantıyı Kes Hareketi olarak temkinli yaklaşmakla birlikte, hazırladığımız anket ve raporlarla durumun pek de bu halde olmadığını gözlemledik. Bu çalışma biçiminin çalışanların lehine nasıl dönüştürebileceğimize
ilişkin panel ve çalışmalar yapıp tüm sol bileşenleri bu konuda tartışmaya davet ettik.

Pandeminin ikinci yılında uzaktan çalışmanın kitlelerce denenmesiyle başlayan istifa dalgasını ilk olarak Amerika ve sonrasında Avrupa ülkelerinde gözlemledik. Ekonomik krizin tüm dünyada patlak vermesiyle krizin sonuçlarını en çok emekçi kesimler hissetti. Yapılan anket sonuçlarında da görüldüğü ve beklendiği üzere çalışanların iş hayatında yaşadığı güvensizlik, düşük ücretler ve çalışma şekli istifa sayısında gözlemlenebilir bir artışa sebep oldu.

Yukarıda belirtilenler ışığında araştırmalar ve raporlar göstermiştir ki pandemi, daha fazla çalışanın istifa etmesine ve çalışanların iş hayat dengesini yeniden planlamasına neden olmuştur.

Çalışanların istifa etmesine ilişkin twitter sayfamızdan yayınladığımız “Çalıştığınız sektörde/şirkette istifa sayısında artış gözlemliyor musunuz?” anketine 272 kişi katılmış ve katılanların %63’ü ücret sebepli istifalarda artış olduğunu belirtmişlerdir.

İstifa eden çalışanların yeni bir iş bulduğuna ilişkin verili bir çalışma bulunmasa da istifa artışlarından sonra TÜİK verilerine yansımış bir işsizlik artışı görülmemektedir. Öncesinde yaptığımız anketlerde de gördüğümüz üzere beyaz yakanın temel ihtiyaçlarını karşılamada zorlanması bu istifa dalgasının temel sebebi olduğu görülmektedir.

Henüz tüm dünyanın anlamaya çalıştığı bu istifa dalgası sol için büyük şeyler ifade etmektedir. Ofis çalışanlarının sınıf yanılsaması sebebiyle örgütlenemez olduğunu düşünen öncüler, çalışma koşullarına ve ücret politikalarına itiraz mekanizmasını online olarak geliştiren beyaz yaka ile karşı karşıya kalmıştır.

Bağlantıyı Kes Hareketi olarak ofis çalışanlarının sınıf mücadelesindeki yerini çok önemsiyoruz. Ofis çalışanlarının pandemi sonrası döneminde yeniden şekillenen çalışma koşullarını dönüştürmek istemesi, bu dönüşüm için verdiği mücadele geleceğe yönelik umutlarımızı arttırmaktadır.

Bu umutları bilinçli mücadeleye dönüştürmek örgütlenmek ile mümkündür. Aynı kaygılarda ortaklaşan, yarattığı ve kendisinden çalınan artı değerin farkında olan tüm ofis çalışanlarını birlikte mücadele etmek için Bağlantıyı Kes Hareketi’ne katılmaya çağırıyoruz.

Bağlantıyı Kes Hareketi

Bu haber en son değiştirildi 4 Eylül 2022 14:03 14:03

Reklam

Önceki Haberler

Hafıza-i Beşer | 18 Mayıs 1973: İbrahim Kaypakkaya işkencede katledildi

Dört ay boyunca süren sorgulaması sırasında defalarca işkenceye maruz kaldı. Mahkemeye çıkartılmasına az bir zaman…

18 Mayıs 2024 14:47

Harkov’da yeni gelişme

Rusya Silahlı Kuvvetleri, son bir günde Harkov bölgesinde bir yerleşim yerini daha kontrol altına aldığı…

18 Mayıs 2024 14:14

Rusya, Deutsche Bank’ın mülklerine el koydu

Rusya, Deutsche Bank'ın varlıklarına, hesaplarına ve mülklerine el koydu.

18 Mayıs 2024 14:03

Cumartesi Anneleri, 999. haftada da adalet istedi

Cumartesi Anneleri 999. haftada da Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi.

18 Mayıs 2024 13:50

Katil İsrail’den Türkiye’ye misilleme: Serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğiz

İsrail, Türkiye'nin ticareti durdurma kararına karşılık olarak serbest ticaret anlaşmasını kaldıracağını açıkladı. İki ülke arasındaki…

17 Mayıs 2024 17:56

Menzil’in Karasu’daki tatil köyü tartışmaların odağında: Neden yıkılmıyor?

Sakarya'nın Karasu ilçesi Denizköy sahilinde bulunan Menzil cemaatine ait olduğu iddia edilen 'tatilköyü' tartışmalara yol…

17 Mayıs 2024 17:47
Reklam