Bakan Dönmez'den kalıcı yaz saati savunması: Depresyona engel
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, yurttaşı canından bezdiren kalıcı yaz saati uygulamasını savundu. Bakan, uygulamayla ‘saat değişimleriyle gelen kaygı, stres ve depresyonun daha az yaşanacağını’ öne sürdü.
CHP’li Sibel Özdemir, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e kalıcı yaz saati uygulamasındaki sorunların altını çizerek “Gündeminizde bu konuda bir çalışma var mı?” sorusunu yöneltti.
Dönmez ise İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmalarda, sabit saat uygulamasının psikolojik ve sosyal etkilerinin analiz edildiğini söyledi. Dönmez, saat değişimlerinin getirdiği kaygı, stres ve depresyon gibi olumsuzlukların sabit saat uygulaması ile daha az yaşanacağının bilimsel verilerle ortaya konulduğunu iddia etti. Bakan Dönmez’in yanıtını değerlendiren Özdemir, “Referans verilen bilimsel çalışmaların hangi metodoloji kullanılarak ve hangi örneklemler üzerinden yapıldığını bilemiyoruz çünkü var olduğu iddia edilen bu çalışmalar ne kamuoyu ile de ne bilim dünyasıyla paylaşılmamaktadır” dedi
Uygulamaya gerekçe gösterilen raporun gizli tutulduğunu ifade eden Özdemir, şunları söyledi: “Kalıcı yaz saatinin uygulanmasında milyonlarca vatandaşın can güvenliği ve sağlığı tehlikeye atılmıştır. Sokak aydınlatmasının olmadığı ya da yetersiz olduğu yerlerden geçmek zorunda olan kişilerde kaygı ve korku duygularında artış yaşandığı gözlenmiştir. Özellikle gelişme çağında olan çocukların karanlıkta okula gitmelerinin öğrenme süreçlerinde olumsuz etkileri olmaktadır. Çalışan kadınların karanlıkta işe gidip karanlıkta evlerine dönüyor olmaları can ve mal güvenliklerini tehlikeye atıyor. Ne sabah ne de akşam gün yüzü görmeden okula, işe gidilip karanlıkta evlere dönülüyor.”
Uygulamanın bir tasarruf sağlayıp sağlamadığı sorusuna ise Dönmez, “Uygulamanın başlamasından bu yana elde edilen tasarruf yaklaşık 6,82 kWh olup, bu tasarrufun parasal karşılığı tek zamanlı tarifeye göre 3,97 milyar TL, üç zamanlı tarifeye göre ise 5,94 milyar TL’dir” yanıtını verdi. CHP’li Özdemir ise kamuoyuna ve bilim dünyasına açık olan bilimsel çalışmaların, kalıcı yaz saati uygulamasına geçilmesinin kanıtlanabilir, ispatlanabilir, gözlemlenebilir bir etkisinin olmadığını ortaya koyduğunu belirtti.