İstanbul’un simgelerinden, tarihi Kız Kulesi’nin bir kısmının yıkıldığı iddia edildi.
Sosyal medyada konuya ilişkin çok sayıda video ve fotoğraf paylaşıldı. Bazı videolarda Kız Kulesi’nin kule kısmının olması gereken yerde arkadan geçen vapurun görülebilmesi, kule kısmının gerçekten de yerinde olmadığının göstergesi olarak yorumlandı
Sosyal medya kullanıcıları görüntüler üzerine büyük şaşkınlık duyup tepkilerini ifade etmeye başladı.
Kız Kulesi’nde Eylül 2021’den bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “restorasyon” adı altında çalışma yürütülüyor.
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, bu yıl Nisan ayında bitmesi planlanan restorasyonun halen sonlanmamış olması üzerine Temmuz ayında bir açıklama yapmıştı. “Kız Kulesi’nin restorasyonu belirtilen Nisan 2022’de bitmedi ve birkaç ay önce etrafı tamamen kapatıldı. Bahsedilen internet sitesinde de çalışmanın başlangıcındaki bilgiler dışında herhangi bir bilgi yer almıyor ve Kız Kulesi’nin güncel durumundan söz edilmiyor” denilen açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı:
“Bu kadar kısa sürede zemin ve strüktürle ilgili araştırmaların tamamlanmasını beklemiyoruz, ancak yapılan çalışmalar konusunda bilgi verilmediği için de kaygı duyuyoruz. Yapılan çalışmaların izlenebilmesi, yürütülen proje hakkında bilgi verilmesi, değerli bir kültür varlığı ile ilgilenen meslek insanlarının doğal beklentisidir. Titiz koruma çalışmalarının zaman gerektirdiğinin farkındayız, ancak bilgi paylaşımına, yapılanların çevreden izlenebilmesine de önem verilmesi gerekmektedir.
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Kız Kulesi’nin güncel durumu ve restorasyon çalışmaları hakkında daha şeffaf bir sürecin yürütülmesini ve yapılan çalışmalar hakkında kamuoyunu bilgilendirmesini talep ediyoruz.”
Kız Kulesi’nin son görüntüsünün gündem olması ve gelen tepkiler üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:
“1940’lı yıllarda kız kulesinde yaşanan yangın sonrasında yapılmış olan betonarme eklenti, alanında uzman isimler olan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı, Han Tümertekin ile İstanbul Teknik Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafından hazırlanan yapının depreme karşı dayanımının olmadığına ilişkin raporlar ve yine danışman hocalarımızın kontrollüğünde hazırlanan projeler doğrultusunda evrensel koruma ilkelerine bağlı kalarak külah kısmı yapıdan uzaklaştırılmakta, özgün malzemesine uygun olarak yapılmasına yönelik çalışmalar devam etmekte olup restorasyona ve Kız Kulesine ilişkin tüm belgeler ve gelişmeler https://kizkulesi.com
sitesinden tüm halkımızla paylaşılmaktadır.”
Bu haber en son değiştirildi 3 Eylül 2022 22:18 22:18
Sağlık sorunları yaşadığı halde Silivri Cezaevi'nde tutulan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat'ın ilk olarak…
Donald Trump'ın birçok ülke için ek gümrük vergisi koyulduğunu açıklaması üzerine bir değerlendirme yapan Ticaret…
Suriye’deki Alevi topluluğu, kendilerine yönelen baskı ve katliamlara karşı, Birleşmiş Milletler ve uluslararası insan hakları…
Tüketim boykotu çağrısı yaptıkları nedeniyle gözaltına alınan oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu ve 10 kişi ,…
Antep’te bulunan Ecoplast fabrikasında çalışan işçi Cüneyt Tişkaya boykot çağrısını paylaştığı için işten çıkarıldı.
Sosyal medyadan boykota destek veren oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu dahil 11 kişi gözaltına alınmıştı.. Saraçhane…