Reklam
Kategoriler: İç Açı

Bekçi şiddeti metrobüs kamerasına yansıdı

Reklam

İstanbul’da 8 bekçinin bir avukata uyguladığı şiddetin görüntüleri metrobüs kameralarına yansıdı. Genel Bilgi Tarama (GBT) uygulaması için kimliğini isteyen bekçilere bunu yapmaya yetkilerinin olmadığını söyleyen avukat Mürsel Ünder, darp edilerek yaka paça gözaltına alındı.

Edinilen bilgiye göre; avukat Mürsel Ünder’in 8 bekçi tarafından darp edilerek gözaltına alınması, 17 Ocak’ta Kadıköy Söğütlüçeşme durağında meydana geldi. Mürsel Ünder, metrobüse binmek üzereyken durakta GBT uygulaması yapan bekçiler kendisine kimlik sordu. Ünder’in bekçilere bunu yapmaya yetkilerinin olmadığını söylemesi üzerine aralarında tartışma çıktı. 8 bekçi, Ünder’i darp ederek yaka paça gözaltına aldı.

GÜVENLİK KAMERALARINA YANSIDI

ANKA‘nın haberine göre, Mürsel Ünder’in 8 bekçi tarafından yere yatırılarak ters kelepçe takıldığını gösteren görüntüler, metrobüs güvenlik kameralarınca kaydedildi. Ünder, bekçilerden şikayetçi oldu.

TBB’DEN AÇIKLAMA

Avukat Mürsel Ünder’in gözaltına alınmasından sonra Türkiye Barolar Birliği (TBB) açıklama yaptı. Bekçilerin, şartlar oluşmadığı halde Ünder’e yaptıkları uygulamanın yasaya aykırı olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Meslektaşımız Av. Mürsel Ünder, 17 Ocak 2022 tarihinde İstanbul’da toplu taşıma ile seyahat etmek üzere iken yasada aranan şartların hiçbirisi gerçekleşmediği halde bekçiler tarafından durdurularak GBT sorgulaması yapılmak istenmiştir. Bir avukat olarak, yapılan işlemin yasaya aykırı olduğunu belirtmesine rağmen meslektaşımıza ters kelepçe uygulanmış ve darp edilerek karakola götürülmüştür.

Götürüldüğü karakolda hukuka, kanuna ve insan onuruna aykırı muamele görmeye devam eden meslektaşımız, kendisine hiçbir bilgi verilmeden uzun süre bekletildikten sonra serbest bırakılmıştır.

Bekçilere tanınan durdurma ve kimlik sorma yetkisinin koşulları, 7245 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu’nun 7. maddesinde açıkça düzenlenmiştir. Durdurma yetkisinin kullanılabilmesi için bu maddede tahdit olarak sayılan unsurlarla birlikte makul bir şüphenin olması ve yetkinin keyfilik oluşturmayacak şekilde kullanılması gerekir.

Reklam

Önceki Haberler

Pek çok Avrupa ülkesi Filistin devletini resmi olarak tanıyacak iddiası

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, birçok Avrupa Birliği ülkesinin mayıs…

29 Nisan 2024 17:20

TKH, ülke genelindeki 1 Mayıs programını açıkladı

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) 1 Mayıs İşçi Bayramı ile alakalı bir açıklama yayımladı. Yapılan açıklamada…

29 Nisan 2024 16:39

Sosyalist partilerden ortak 1 Mayıs açıklaması: Sömürü düzenine karşı 1 Mayıs’a

SOL Parti, EMEP, TİP, Halkevleri ve TKH, 1 Mayıs’ta Taksim’e yürümek üzere saat 10.00’da Saraçhane’de…

29 Nisan 2024 15:07

DİSK’ten AYM kararını hatırlatan 1 Mayıs açıklaması

DİSK, Bakan Yerlikaya'nın 1 Mayıs açıklamasının ardından AYM kararının bir bölümünü hatırlatarak paylaşım yaptı. DİSK…

29 Nisan 2024 13:46

Sinan Ateş cinayetinin iddianamesi tamamlandı

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in, suikast sonucu öldürülmesine ilişkin soruşturma tamamlandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı,…

29 Nisan 2024 13:42

Yargıtay Başkanı 27’nci turda da seçilemedi

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle yapılmaya başlanan başkanlık seçimlerinin 27.…

29 Nisan 2024 13:39
Reklam