Beria Onger Kadın Akademisi'nin 11. oturumu gerçekleşti: Sosyalizmde kadın
Beria Onger Kadın Akademisi'nin 11. Oturumu İKD GYK üyeleri Berna Baykal ve Yurdan Kaya’nın "Sosyalizmde Kadın" başlıklı sunumu ile gerçekleşti.
İlerici Kadınlar Derneği (İKD) tarafından düzenlenen Beria Onger Kadın Akademisi’nin 11. Oturumu İKD GYK üyeleri Berna Baykal ve Yurdan Kaya’nın “Sosyalizmde Kadın” başlıklı sunumu ile gerçekleşti.
11. Oturumunda sosyalizmde kadın başlığı ile ilk olarak Berna Baykal sunuma başladı. Sosyalizm öncesi dönemin koşullarına değinen Baykal, “olumsuz bir tablo söz konusu, o dönem ile günümüz koşulları benzerlikler taşıyor” diyerek şunları kaydetti:
“100 yıl önce sınıflı toplumlar söz konusuydu, dini kuralların hükmü hayatı kontrol ediyordu, ağır çalışma koşulları söz konusuydu hatta çalışma saatleri uzunluğundan ve yoğunluğundan ötürü kadın emekçiler bebeklerini emzirecek vakit bulamıyorlardı ve bebekler açlıktan ölüyordu, evde yaşlı bakımı tamamen kadınların sorumluluğundaydı, kadınlar aynı işi yapan erkek emekçilere göre daha az ücret alıyorlardı diyerek kadınlar açısından sınıflı toplumların günümüzde ve geçmişte benzer sorunlara sahip olduğunu aktardı. Kadınlar grevlerde ön sıralarda mücadele verdi, eşit işe eşit ücret talebini, çalışma saatlerinin makul saatler olması talebini, kreş hakkını yoğun çabalar sonucu kazandılar. Mücadeleler sonucu günde 8 saat çalışma hakkı, kreş hakkı, eşit işe eşit ücret hakkını kazandılar. Bunların dışında sosyalizm döneminde(SSCB) dini geleneksel uygulamaların olumsuz koşulları değişti, dini nikah yasaklandı, kocanın soyadını alma zorunluluğu kaldırıldı, boşanma hakkı ve kürtaj olma hakkı, seçme ve seçilme hakkı kazanıldı. Temel eğitim zorunlu hale getirildi. Ortak yemek yeme ve temizlik alanları inşaa edildi, anne ve çocukların korunmasına dair kampanyalar düzenlendi.”
SSCB’de dünyada ilk defa uzaya çıkan kadın olduğunu aktaran Baykal, eğer fırsat verilirse kadınların da erkekler gibi başarılı olduğunu, buna olanak sağlayacak koşulların yaratılması gerektiğini vurguladı.
Oturumun ikinci kısmında SSCB sonrası döneme değinen Kaya şunları kaydetti:
“Sosyalist düzen karanlık oyunlarla değiştirildikten sonra, kadınları bekleyen kapitalist düzende, daha fazla kar hırsına yenilen sermaye sınıfı, istihdamda azalmaya gitti. Bunun için kadınlardan başladılar. Din olgusu ile kadınlar üzerinde baskı oluşturuluyor, kreşler kapatılıyor, kadınlar eve hapsediliyor ve tüm bunların sonucunda kapitalist düzenin yaldızları dökülüyor. Tüm dünya ülkelerinde, kadın haklarında gerileme söz konusu, kadınlar yarı zamanlı veya esnek çalışma adı altında güvencesiz çalıştırılıyor. Bu olumsuz koşullara rağmen Küba örneği karşımızda olumlu ve güçlü bir örnek oluşturuyor”
Sosyalist düzende kadınların gelecek kaygısı yoktu, bugün kadınlar bu kaygı ile yaşıyor diyerek, örgütlü mücadelenin önemine vurgu yaptı. Örgütlü mücadele edersek geçmişte olduğu gibi günümüzde de kazanımlar elde edileceğine dikkat çekerek sözlerine son verdi.
Akademinin 12. ve son oturumu 23 nisan cumartesi akşamı saat 20.00’de gerçekleşecektir. Sizler de son oturuma katılmak isterseniz aşağıdaki bağlantıya tıklayarak kayıt yaptırabilirsiniz.
Beria Onger Kadın Akademisi’ne katılmak için