ÇHD davasında karar: Avukatlara ceza yağmuru!
ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın da aralarında bulunduğu ÇHD üyesi 21 avukatın yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme heyeti Avukat Selçuk Kozağaçlı'ya 12 yıl, Barkın Timtik'e 12 yıl, Oya Aslan'a 10 yıl 6 ay hapis cezası ve tutukluk hallerinin devamına karar verdi.
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve derneğin üyesi 21 avukatın “DHKP/C üyesi ve yöneticisi oldukları” suçlamasıyla yargılandığı davanın pazartesi günü başlayan karar duruşması beşinci gününde devam etti. Bugün görülen duruşmada kararını açıklayan mahkeme heyeti, Selçuk Kozağaçlı’ya 12 yıl, Barkın Timtik’e 12 yıl, Oya Aslan’a 10 yıl 6 ay hapis cezası ve tutukluk hallerinin devamına karar verildi.
İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri’deki Marmara Cezaevi’nin karşısındaki salonda görülen duruşmada, adil yargılama talebiyle başlattığı açlık grevi sonucu yaşamını yitiren Ebru Timtik hakkında düşme; Şükriye Erden hakkında propaganda suçundan ceza ve ayrı ayrı hükmün açıklanmasının geri bırakılması; Özgür Yılmaz hakkında propaganda suçundan ceza; Naciye Demir hakkında propaganda suçundan ceza ve ayrı ayrı hükmün açıklanmasının geri bırakılması Güray Dağ, Efkan Bolaç, Serhan Arıkanoğlu, Sevgi Özer Sönmez örgüt üyeliğinden 6 yıl 3 ay ceza; Gülbin Aydın örgüt üyeliğinden 6 yıl 3 ay ve propagandadan ceza ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması; Güçlü Sevimli örgüt üyeliğinden 6 yıl 3 ay ceza ve propagandadan ceza, hükmün açıklanmasının geri bırakılması, Nazan Betül Vangölü Kozağaçlı örgüt üyeliğinden ceza ve propagandadan ceza ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması; Oya Aslan örgüt üyeliğinden 10 yıl 6 ay ceza ve tutukluluk halinin devam, Barkın Timtik örgüt üyeliğinden 12 yıl ceza ve propagandadan, direnme suçundan ceza ve tutukluluk haline devam; Selçuk Kozağaçlı örgüt üyeliğinden 12 yıl ceza ve propagandadan ceza ile tutukluluk haline devam kararı verildi.
ÇHD, davanın detaylarını paylaştığı Twitter hesabından, duruşma salonunda 200’ü aşkın jandarmanın da olduğunu bilgisini paylaştı. Mahkeme heyetinin talimatı ile Jandarmaların büyük bir kısmı dışarı alındı.
Müdafi avukatlara söz hakkı tanınmaması bugün de tartışma konusu oldu. Dün (10 Kasım) gerçekleştirilen duruşmada söz alan avukatlar delillerin sahte olduğunu anlatıp 10 yıllık yargılamadaki usulsüzlükleri sıralamıştı. Müdafi avukatların beyanda bulunmaya devam etmesi bekleniyordu ancak dünkü duruşmanın sonunda Mahkeme Başkanı 22 avukatın sanık olarak yargılandığı dosyada tüm sanıklara müdafi olarak 5 avukata söz verdiği gerekçesiyle başka bir avukata söz vermeyeceğini belirtti. Avukatların, her bir sanık için 3 müdafi hakkı olduğu itirazlarını dinlemeyen mahkeme başkanı salonu boşaltması için jandarmaya emir vererek salonu terk etti.
Bugün mahkeme heyeti duruşmanın başında başkaca müdafiye söz vermeksizin son sözleri alıp karar vereceğini yineledi. Avukatlar ise 22 meslektaşlarının yargılandığı dosyada 5 müdafi dinlenemeyeceğini belirterek itiraz etti. Tartışmalar üzerine heyet, müdafi avukatların savunmalara devam etmesine dair talebi kabul etti.