CHP Sözcüsü Faik Öztrak: NATO'nun genişlemesinden yanayız

CHP Sözcüsü Faik Öztrak NATO Zirvesi'ndeki mutabakata ilişkin soruya 'Biz NATO'nun genişlemesinden yanayız' diye yanıt verdi.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak: NATO'nun genişlemesinden yanayız

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, partisinin MYK toplantısı devam ederken, CHP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.
Öztrak, asgari ücrete yapılan zammın yüzde 29,3 olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“TÜİK’in makyajlı rakamlarıyla bu yılın ilk altı ayında gerçekleşen enflasyon yüzde 42,4. Gıda fiyatlarındaki artış yüzde 47,6. Ulaştırma fiyatlarındaki artış yüzde 58,3. Elektrik, gaz ve diğer yakıtlardaki artış yüzde 72. Ama asgari ücrete yapılan ara zam, yüzde 29,3. Güya, adında adalet olan bir partinin adaleti işte bu. Bu arada çakma ekonomistin ya matematiği zayıf dört işlem yapma yeteneği yok, bu nedenle yüzde 29,3 zammı yüzde 25 diye açıkladı ya da saray şürekâsı içinde en kibirlisi en adaletsizi o. Aklı Madrid’e giderken, ‘asgari ücreti yüzde 25 artırın’ diye verdiği talimatta kalmış. Dönünce aklında kalanı söylüyor ama evdeki hesap çarşıya uymamış. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, biraz daha insaflı çıkmış; yüzde 29,3 zam kararı alınmış. Kulağına bu fısıldanınca da ‘yüzde 30 zam’ diyor. Şu hesaba bir daha baksın net asgari ücrete yaptıkları zam ne yüzde 25 ne de yüzde 30. Yapılan zam tamı tamına yüzde 29,3, ilk altı aydaki enflasyonun 13 puan altında. Ama ne olursa olsun, AK Parti Genel Başkanı o kadar çaresiz ki asgari ücretliyi, enflasyona ezdiren bir zam oranını dahi Çalışma Bakanı’na bırakmayıp, kendisi açıklıyor.

Ama ha Ali açıklasın ha Veli… Bu yaptıkları zam değil, zulümdür. Zamlı asgari ücret şu haliyle mevcut açlık sınırının 891 lira altında. Ve önümüzde koskoca bir altı ay daha var. Emekçiye, işçiye bu yapılan hak mıdır, reva mıdır? Sevgili Peygamberimiz ne buyuruyor? ‘İşçinin ücretini alın teri kurumadan ödeyiniz.’ Bunlar bıraktık alın teri kurumadan işçinin hakkını vermeyi TÜİK’in makyajlı enflasyonuyla işçinin alın terini gasp ediyorlar. İşte bu kul hakkı yemenin daniskasıdır.”

Öztrak, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İsveç ve Finlandiya ile imzalanan mutabakat metni ile ilgili soruya Öztrak, “Biz NATO’nun genişlemesinden yanayız. Ama mevcut müttefiklerinizden de Türkiye’deki terörle mücadele hassasiyetine saygı göstermelerini bekliyoruz. Bu süreçte, Erdoğan vermiş olduğu sözleri unutabilir ama biz verilen sözlerin takipçisi olacağız” yanıtını verdi.