Diyanet gözünü eğitim müfredatına dikti
İl Müftüleri Toplantısı’ndan çıkan bildirgede, “Hayatın gerçekleri ile uyumlu” bir müfredat geliştirilmesi istendi.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 41’inci İl Müftüleri İstişare Toplantısı’nın ardından hazırlanan Sonuç Bildirgesi’ni açıkladı.
Diyanet’in, “Kamuoyu ile paylaşılmasında fayda gördüğü” bildirge 13 maddeden oluşurken, bildirgenin en dikkati çeken maddesi ise eğitim müfredatına yönelik çağrıda bulunulan madde oldu.
Maddede, insanların kendisi ve çevresiyle yaşadığı sorunların, “Bilgi ahlakı ile eğitimin” önemini belirginleştirdiği iddia edilerek “İnsanı varlık âleminde seçkin kılan temel yeteneklerinden biri, onun bilgi sahibi olabilmesi ve bilgiyi kullanabilmesidir. Ancak bilgiyi değerli kılan, onun bir ahlak ve hukuk zemininde üretilmesi, öğretilmesi ve işlenmesidir. Bugün insanın kendisiyle ve çevresiyle yaşadığı sorunlar, bilgi ahlâkının ve eğitimin önemini daha da belirginleştirmekte, eğitim kurumlarının ve eğitimli insanların sorumlulukları her geçen gün artmaktadır. Bu sebeple güncel ihtiyaçların giderilmesi ve çağın meselelerinin çözümü noktasında eğitim kurumlarımızın daha fazla inisiyatif alması, hayatın gerçeklikleri ve toplumun pratikleriyle uyumlu bir müfredat geliştirmesi gerekmektedir.” denildi.
Pedagogların, “Çocuklar için uygun değil” diyerek eleştirdiği 4-6 Yaş Kuran kurslarına yönelik değerlendirmeler de bildirgede yer alırken, kursların, “Çocukların sevgi, saygı, dürüstlük ve paylaşma gibi ahlaki erdemler ile vatan, millet, bayram bilinci gibi insani değerleri özümsemelerinde etkin bir işlevi” olduğu öne sürüldü. Yurttaşların 4-6 Yaş Grubu Kuran Kursları’na büyük teveccüh gösterdiği savunularak, “Vatandaşlarımızın bu konudaki taleplerini karşılayabilmek için gerekli fiziki imkanların ve personel desteğinin sağlanması büyük önem arz etmektedir” ifadesi kullanıldı.