Reklam
Kategoriler: İç Açı

Doğalgaz kısıtlamaları sonrası alternatif İsrail gazı mı?

Reklam

İran’dan sağlanan doğalgaz tedarikinde yaşanan problemlerin ardından, Türkiye sanayide kullanılan doğalgaza kısıtlamalar getirmişti. Hatta patronlardan yapılan açıklamalarda kısıtlamaların sadece sanayide yansımasına çıkmış, kış aylarında evlerin ısıtmasında kullanılan doğalgaza da göz dikmişti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı iki konuşmada İsrail gazını tekrar gündeme getirdi. Ukrayna ziyareti sonrasında yaptığı açıklamada Erdoğan, “İsrail doğal gazını ülkemizde kullanırız, kullanmanın ötesinde Avrupa’ya geçişi için de müşterek bir çalışmanın içerisine gireriz. Şimdi Sayın Herzog’la da inşallah Türkiye ziyaretinde bu konular bizim gündemimizde olacak” demişti. Arnavutluk ziyareti dönüşünde de benzer şekilde konuşan Erdoğan, “Eğer İsrail gazı Avrupa’ya gidecekse bu iş Türkiyesiz olmaz” dedi.

DW Türkçe’nin görüştüğü Akdeniz Ülkeleri Şirketler Birliği (OME) Hidrokarbonlar Müdürü Sohbet Karbuz’a göre, İsrail gazı iyi bir alternatif olabilir, lakin Türkiye’ye ulaşmasının önünde çok büyük engeller bulunmakta.

İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın üzerinde çalıştığı Doğu Akdeniz Boru Hattı’na destek gelmemesi sebebiyle ilerleme kaydedilmediğini hatırlatan Karbuz, “Leviathan gaz sahasının operatör şirketlerinin şu an bu gazın işletilmesi için iki alternatifi mevcut. Şirketler bunun üzerine uzun süredir çalışıyor. İlki bir off-shore (açık deniz) hattı ile Mısır’daki LNG tesislerine gazı taşımak ikincisi ise bir yüzer LNG tesisi kurmak. Türkiye, işte burada üçüncü bir alternatif olabilir” dedi.

Buna karşın Güney Kıbrıs yönetiminin tavrının bu alternatif için problemler olabileceğine dikkat çeken Karbuz, “Gazın Türkiye’ye gelmesi için kurulacak hattın geçtiği bölgede Güney Kıbrıs Rum Kesimi bir hak iddiasında bulunuyor. Orada tek taraflı olarak bir Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ilan etti. Boru hattını geçirmek istediniz, size engel olacaktır. Basit bir örnekle Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu istedi. Ne yapacaksınız. Bu raporu verdiğinizde o ülkeyi tanımış olacaksınız. Başka sorunlar da var ayrıca. Yani hukuki ve politik olarak da İsrail gazının Türkiye ulaşmasının önündeki engeller güçlü.” diye ekledi.

DW Türkçe’den Emre Eser’in haberine göre, Türkiye’nin doğal gaz ithal ettiği başlıca ülkeler, Rusya (yüzde 32,03), ABD (yüzde 16,50), İran (yüzde 15,77), Azerbaycan (yüzde 12,03) ve Mısır (yüzde 11,58). Ayrıca TEİAŞ’ın verilerine göre 3 Şubat 2022 tarihinde, Türkiye ürettiği elektriğin yüzde 22’sini doğalgaz ile karşılamakta.

Reklam

Önceki Haberler

Rusya’dan Ukrayna’ya hava saldırısı

Rusya, Ukrayna'yla üç yıldır süren savaşta şimdiye kadar yapılan en büyük hava saldırısını yaptı.

25 Mayıs 2025 13:40

Laiklik Meclisi: Karşı devrim sürecine karşı laik Cumhuriyet için mücadele edilmelidir

10 Mayıs 2025 Cumartesi günü Ankara’da toplanan Laiklik Meclisi, son altı aylık dönemde yürüttüğü çalışmalarla…

24 Mayıs 2025 15:39

Eski THK Rektörü Ünsal Ban borsada manipülasyon soruşturması kapsamında tutuklandı

Eski THK Rektörü Ünsal Ban tutuklandı Eski THK Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban'ın da aralarında bulunduğu…

24 Mayıs 2025 15:07

THY’de yönetim kurulu üyelerinin huzur hakkı 80 bin TL oldu

THY’nin 21 Mayıs 2025 tarihli Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yönetim kurulunda değişikliğe gidilerken yönetim kurulu…

23 Mayıs 2025 17:21

İBB soruşturmasında yandaş medyaya gönderilen bilgi notunu AKP’li trol hazırlamış

İBB soruşturmaları kapsamında tutuklanan Taner Çetin’le ilgili iktidar medyasına servis edilen bilgi notunun, AKP’li bir…

23 Mayıs 2025 17:13

Devlet Bahçeli’den Erdoğan’a: Yolundan cayma hakkı yoktur

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Benim tekrar aday olma derdim yok" açıklamasına…

23 Mayıs 2025 16:19
Reklam