Reklam
Kategoriler: İç Açı

Doğalgaz kısıtlamaları sonrası alternatif İsrail gazı mı?

Reklam

İran’dan sağlanan doğalgaz tedarikinde yaşanan problemlerin ardından, Türkiye sanayide kullanılan doğalgaza kısıtlamalar getirmişti. Hatta patronlardan yapılan açıklamalarda kısıtlamaların sadece sanayide yansımasına çıkmış, kış aylarında evlerin ısıtmasında kullanılan doğalgaza da göz dikmişti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı iki konuşmada İsrail gazını tekrar gündeme getirdi. Ukrayna ziyareti sonrasında yaptığı açıklamada Erdoğan, “İsrail doğal gazını ülkemizde kullanırız, kullanmanın ötesinde Avrupa’ya geçişi için de müşterek bir çalışmanın içerisine gireriz. Şimdi Sayın Herzog’la da inşallah Türkiye ziyaretinde bu konular bizim gündemimizde olacak” demişti. Arnavutluk ziyareti dönüşünde de benzer şekilde konuşan Erdoğan, “Eğer İsrail gazı Avrupa’ya gidecekse bu iş Türkiyesiz olmaz” dedi.

DW Türkçe’nin görüştüğü Akdeniz Ülkeleri Şirketler Birliği (OME) Hidrokarbonlar Müdürü Sohbet Karbuz’a göre, İsrail gazı iyi bir alternatif olabilir, lakin Türkiye’ye ulaşmasının önünde çok büyük engeller bulunmakta.

İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın üzerinde çalıştığı Doğu Akdeniz Boru Hattı’na destek gelmemesi sebebiyle ilerleme kaydedilmediğini hatırlatan Karbuz, “Leviathan gaz sahasının operatör şirketlerinin şu an bu gazın işletilmesi için iki alternatifi mevcut. Şirketler bunun üzerine uzun süredir çalışıyor. İlki bir off-shore (açık deniz) hattı ile Mısır’daki LNG tesislerine gazı taşımak ikincisi ise bir yüzer LNG tesisi kurmak. Türkiye, işte burada üçüncü bir alternatif olabilir” dedi.

Buna karşın Güney Kıbrıs yönetiminin tavrının bu alternatif için problemler olabileceğine dikkat çeken Karbuz, “Gazın Türkiye’ye gelmesi için kurulacak hattın geçtiği bölgede Güney Kıbrıs Rum Kesimi bir hak iddiasında bulunuyor. Orada tek taraflı olarak bir Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ilan etti. Boru hattını geçirmek istediniz, size engel olacaktır. Basit bir örnekle Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu istedi. Ne yapacaksınız. Bu raporu verdiğinizde o ülkeyi tanımış olacaksınız. Başka sorunlar da var ayrıca. Yani hukuki ve politik olarak da İsrail gazının Türkiye ulaşmasının önündeki engeller güçlü.” diye ekledi.

DW Türkçe’den Emre Eser’in haberine göre, Türkiye’nin doğal gaz ithal ettiği başlıca ülkeler, Rusya (yüzde 32,03), ABD (yüzde 16,50), İran (yüzde 15,77), Azerbaycan (yüzde 12,03) ve Mısır (yüzde 11,58). Ayrıca TEİAŞ’ın verilerine göre 3 Şubat 2022 tarihinde, Türkiye ürettiği elektriğin yüzde 22’sini doğalgaz ile karşılamakta.

Reklam

Önceki Haberler

ABD’den UCM’nin Netanyahu kararına uyacak ülkelere tehdit

ABD'li Senatör Lindsey Graham, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve eski Savunma…

24 Kasım 2024 12:02

İKD Genel Başkanı Umut Kuruç : Biz kadınların ne yapacağı açıktır. Sivrisineklerle savaşmak değil, bataklığı kurutmak

Kadına yönelik şiddeti tek başına biyolojik bir mesele olarak erkek saldırganlığıyla açıklamak en hafif tabirle…

24 Kasım 2024 09:10

İKD polis engeline rağmen eylemini gerçekleştirdi : Çocuklar büyüyecek, kadınlar yaşayacak, bu düzen değişecek!

Bu düzen çürümüştür. Şimdi bu çürümüş düzeni yeni anayasa ile tescillemek istiyorlar. Medeni kanunu tartışmaya…

24 Kasım 2024 09:00

Yenidoğan davasında altıncı gün, çete lideri Fırat Sarı hakim karşısında

Yenidoğan davası, duruşmanın  altıncı gününde devam ediyor. Örgüt lideri olmakla suçlanan Dr. Fırat Sarı savunma…

23 Kasım 2024 14:26

İsrail Beyrut’un merkezine saldırdı

NNA’daki habere göre “Kurtarma ekipleri, düşman savaş uçaklarının bir konut binasını hedef aldığı ve çok…

23 Kasım 2024 10:48

TKH Tunceli İl Örgütü: Tunceli ve Ovacık’ta halkın iradesi çiğnenmiştir

Türkiye Komünist Hareketi Tunceli İl Örgütü ,Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum atanması üzerine bir açıklama…

23 Kasım 2024 10:31
Reklam