Döner sarmaye gelirinin azalmasıyla ADSM’ler aletleri yeterince sterilizasyondan geçiremiyor

ADSM’lerde döner sermaye azalınca dezenfektan başta olmak üzere birçok malzeme alınamadığı ve aletlerin yeterince sterilizasyondan geçirilemediği iddia edildi.

Döner sarmaye gelirinin azalmasıyla ADSM’ler aletleri yeterince sterilizasyondan geçiremiyor

Ağız ve diş sağlığı merkezleri (ADSM), ağırlıklı olarak döner sermayeden elde ettikleri gelirlerle ayakta durmaya çalışıyor. ADSM’lerde döner sermaye gelirleri tükenince dezenfektan alınamadığı, aletlerin yeterince sterilizasyondan geçirilemediği mikrop ve virüslerden arındırılmayan aletlerle birbiri ardına hasta muayene edildiği ileri sürüldü. Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde döner sermaye gelirleri azaldığı için gerekli tıbbi ihtiyaçların alınamadığı ifade ediliyor.

Sözcü’de yer alan Erdoğan Süzer’in haberine göre ADSM’lerde ne kadar çok hastaya bakılırsa döner sermaye kasasında o kadar para birikiyor. Bu paralarla hizmet sunulurken ayrıca hekim ve diğer sağlık personeline maaş desteği veriliyor. Ancak pandemide diş hekimleri filyasyon ekibine kaydırılınca ADSM’lerin döner sermaye sistemi çöktü. ADSM’ler uzun süre tek kuruş kazanamadı. Sonuçta kasa boşalınca dezenfektan başta olmak üzere birçok malzeme alınamadı, ihaleler açılamadı.

‘DEZENFEKTAN VE STERİLİZASYON MALZEMELERİ ALINAMIYOR’

İstanbul Avcılar ADSM’nin sağlık personeli, “Diş muayene ve tedavisinde her hastanın ardından hasta koltuğu ile o hastada kullanılan aletlerin özel bir dezenfektan maddeyle temizlenmesi, sterilizasyon işlemlerinin yapılması gerekir. Ne yazık ki dezenfektan ve sterilizasyon malzemeleri alınamadığı için diş hekimleri bir önceki hastada kullanılmış aletleri bir sonraki hastada kullanmak zorunda bırakılıyor. Hastaların birbirine HIV, Hepatit ve Covid-19 bulaştırmış olabileceklerinden endişeliyiz” ifadelerini kullandı.

‘GEREKLİ TIBBİ İHTİYAÇLAR ALINAMIYOR’

Para yokluğundan vatandaşın diş protezlerinin laboratuvarlardan zamanında gelmediği de ileri sürüldü. Dişleri kesilerek ölçüsü alınan birçok hastanın protezlerinin 3-4 hafta boyunca gelmediği, bu yüzden hastaların kesik dişle dolaşıp, yemek sıkıntısı yaşadığı, protez gelene kadar dişler hareket ettiği için bu sefer de oturmadığı ifade edildi.

Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde döner sermaye gelirleri azaldığı için gerekli tıbbi ihtiyaçların alınamadığı ifade ediliyor.