Reklam
Kategoriler: Gündem

Döner sarmaye gelirinin azalmasıyla ADSM’ler aletleri yeterince sterilizasyondan geçiremiyor

Reklam

Ağız ve diş sağlığı merkezleri (ADSM), ağırlıklı olarak döner sermayeden elde ettikleri gelirlerle ayakta durmaya çalışıyor. ADSM’lerde döner sermaye gelirleri tükenince dezenfektan alınamadığı, aletlerin yeterince sterilizasyondan geçirilemediği mikrop ve virüslerden arındırılmayan aletlerle birbiri ardına hasta muayene edildiği ileri sürüldü. Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde döner sermaye gelirleri azaldığı için gerekli tıbbi ihtiyaçların alınamadığı ifade ediliyor.

Sözcü’de yer alan Erdoğan Süzer’in haberine göre ADSM’lerde ne kadar çok hastaya bakılırsa döner sermaye kasasında o kadar para birikiyor. Bu paralarla hizmet sunulurken ayrıca hekim ve diğer sağlık personeline maaş desteği veriliyor. Ancak pandemide diş hekimleri filyasyon ekibine kaydırılınca ADSM’lerin döner sermaye sistemi çöktü. ADSM’ler uzun süre tek kuruş kazanamadı. Sonuçta kasa boşalınca dezenfektan başta olmak üzere birçok malzeme alınamadı, ihaleler açılamadı.

‘DEZENFEKTAN VE STERİLİZASYON MALZEMELERİ ALINAMIYOR’

İstanbul Avcılar ADSM’nin sağlık personeli, “Diş muayene ve tedavisinde her hastanın ardından hasta koltuğu ile o hastada kullanılan aletlerin özel bir dezenfektan maddeyle temizlenmesi, sterilizasyon işlemlerinin yapılması gerekir. Ne yazık ki dezenfektan ve sterilizasyon malzemeleri alınamadığı için diş hekimleri bir önceki hastada kullanılmış aletleri bir sonraki hastada kullanmak zorunda bırakılıyor. Hastaların birbirine HIV, Hepatit ve Covid-19 bulaştırmış olabileceklerinden endişeliyiz” ifadelerini kullandı.

‘GEREKLİ TIBBİ İHTİYAÇLAR ALINAMIYOR’

Para yokluğundan vatandaşın diş protezlerinin laboratuvarlardan zamanında gelmediği de ileri sürüldü. Dişleri kesilerek ölçüsü alınan birçok hastanın protezlerinin 3-4 hafta boyunca gelmediği, bu yüzden hastaların kesik dişle dolaşıp, yemek sıkıntısı yaşadığı, protez gelene kadar dişler hareket ettiği için bu sefer de oturmadığı ifade edildi.

Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde döner sermaye gelirleri azaldığı için gerekli tıbbi ihtiyaçların alınamadığı ifade ediliyor.

Reklam

Önceki Haberler

Hafıza-i Beşer | 18 Mayıs 1973: İbrahim Kaypakkaya işkencede katledildi

Dört ay boyunca süren sorgulaması sırasında defalarca işkenceye maruz kaldı. Mahkemeye çıkartılmasına az bir zaman…

18 Mayıs 2024 14:47

Harkov’da yeni gelişme

Rusya Silahlı Kuvvetleri, son bir günde Harkov bölgesinde bir yerleşim yerini daha kontrol altına aldığı…

18 Mayıs 2024 14:14

Rusya, Deutsche Bank’ın mülklerine el koydu

Rusya, Deutsche Bank'ın varlıklarına, hesaplarına ve mülklerine el koydu.

18 Mayıs 2024 14:03

Cumartesi Anneleri, 999. haftada da adalet istedi

Cumartesi Anneleri 999. haftada da Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi.

18 Mayıs 2024 13:50

Katil İsrail’den Türkiye’ye misilleme: Serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğiz

İsrail, Türkiye'nin ticareti durdurma kararına karşılık olarak serbest ticaret anlaşmasını kaldıracağını açıkladı. İki ülke arasındaki…

17 Mayıs 2024 17:56

Menzil’in Karasu’daki tatil köyü tartışmaların odağında: Neden yıkılmıyor?

Sakarya'nın Karasu ilçesi Denizköy sahilinde bulunan Menzil cemaatine ait olduğu iddia edilen 'tatilköyü' tartışmalara yol…

17 Mayıs 2024 17:47
Reklam