DSİ raporuna göre '1051' köprü hatalı inşa edilmiş
DSİ’nin verilerine göre sadece 10 kentte bin 51 köprü uygunsuz, 7 kentte 4 bin 805 yapı dere yatağına inşa edildi.
Taşkın, Arıza ve Müdahale Mekansal Bilgi Sistemi (TAMBİS) aracılığıyla alınan kayıtlara göre, 2013-2020 yılları arasında sadece 10 kentte bin 51 adet uygunsuz köprü tespit edildi. Köprülere yapılan uygunsuz müdahalelerin en çok belediyeler, il özel idareleri ve Karayolları Genel Müdürlüğü eliyle gerçekleştirildiği belirtildi.
Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, TAMBİS’te, uygunsuzluk tespit edilen bin 51 adet köprünün kentlere göre dağılımı da paylaşıldı. En fazla uygunsuz köprü müdahalesinin tespit edildiği kentlerin aynı zamanda, “Taşkın riskinin de yüksek olduğu kentler” olduğu belirtildi. 10 kent arasından Balıkesir 327 uygunsuz köprü sayısıyla ilk sırada yer aldı. Balıkesir’i sırasıyla Giresun, Bartın, Karabük, Muğla, Sakarya, Rize, Artvin, İstanbul, Hatay izledi.
TAMBİS verilerinin paylaşıldığı Sayıştay’ın, “Taşkın Risk Yönetimi” raporunda çarpıcı değerlendirmeler de yer aldı. Dereler üzerinde taşkın potansiyelini ve ortaya çıkması muhtemel taşkınların etkilerini artıran çok sayıda köprü ve menfez bulunduğu belirtilerek, “Bunların uygun kesit ve tekniklerle yeniden inşası gerekmektedir” denildi.
Raporda, “Özellikle menfezle yapılacak geçişlerde kesit tahkiki yapılmamakta ve temin edilebilen malzemeye göre kesitler oluşturulmaktadır” ifadesi kullanıldı. Mevcut yapıların yenilenmesinde debi hesabı yapılmadığı da vurgulandı.
Sadece 7 kentte 4 bin 805 yapı dere yatağına inşa edildi. Risk altında olan kentlerin ilk sırasında 2 bin 438 yapıyla Düzce yer aldı. Düzce’yi sırasıyla Samsun, Sinop, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize izledi.