HABAŞ limanında yaşanan iş cinayetinde hayatını kaybeden Raif Çatan'ın davası ertelendi
Aliağa’da yer alan HABAŞ limanında yükleme boşaltma yapan, Yüksan isimli taşeron firmada çalışırken 6 Kasım 2020’de denize düşerek hayatını kaybeden Raif Çatan’ın ailesinin açtığı ceza davasının ikinci duruşması bugün Aliağa 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Raif Çatan normalde vinç operatörü olarak çalışmaktayken sapancı olarak çalıştırıldığı sırada hayatını kaybetmişti.
Gerçekleşen 2. duruşmada Raif Çatan’ın ailesinin dışında davayı takip etmek ve dayanışma amacı ile Sınıf Tavrı yer aldı. Ayrıca İzmir İl Barosu gözlemci olarak davaya katılım sağladı.
Taksirli ölüme sebebiyet verme suçu ile yargılanan isimler arasında Yüksan vardiya amiri Kenan Yıldırım, Yüksan vardiya amiri Hüseyin Kuzhan, Yüksan müdürü Gökhan Uygun, Yüksan patronu Erkan Şahin Kocabaş ve HABAŞ liman müdürü Kıvılcım Yolcu yer almakta. Geçtiğimiz duruşmada yer almayan Kıvılcım Yolcu ise bu duruşmada ifade verdi.
Limandaki önlemlerin alınması konusunda hakimin sorularını yanıtlayan Yolcu, taşeron şirketlerden, işçilerin belgelerini istediklerini ve işe alımlarda uygun olduğuna dair belgeler sağlanamadığı zaman da teknik emniyet biriminin çalışmaya izin vermediğini belirtti.
Eğitimlerin Teknik Emniyet Birimi ve Yüksan iş güvenliği uzmanları tarafından verildiğini söyleyen Yolcu, bu eğitimlerin işe girmeden önce yapıldığını ayrıca ayda bir yapılan toplantılarla iş güvenliği uzmanlarının zaman zaman firmalara eksiklikleri illettiğini söyledi. Yolcu, “İskeleler liman başkanlığı denetimindedir. Liman başkanlığından uygunluk izinleri alınır. Demek ki güvenli bir liman ki bu belgeyi alabildik” diyerek limanda iş güvenliğine dair bir eksiklik olmadığını iddia etti.
Çatan ailesinin Limandaki kaydırmaz boyaların kazadan sonra yaptırıldığına dair yönelttiğe soruya yönelik Yolcu, kaydırmaz boya olacak diye bir kuralın olmadığını söyleyerek “Biz sadece görüntü güzel olsun diye boya yaptık. Kaydırmaz bir boya değildir” şeklinde yanıt verdi.
Çatan ailesinin avukatları taşeron firmaya görev tanımının değişikliğinin mevzuata aykırı olduğunu ve taşeron firmanın da bu konuda daha önce uyarılmasını hatırlatmasının üzerine Sanık Kıvılcım Yolcu, “Kontrolleri Yüksan firması yapmak durumunda, eğer müsait olmasa iş güvenliği uzmanları bu vinçci arkadaşın uygun olduğunu söylediyse biz ona bir şey diyemeyiz” şekilde cevap vererek sorumluluk kabul etmedi.
Sanık HABAŞ liman müdürü Kıvılcım Yolcu’nun ifadesinin dinlenmesinin ardından duruşma, müşteki Ayşe Çatan’ın beyanlarının alınması, tanıkların bildirilmesi ve dinlenmesi, limanda bulunan gemilerin kamera kayıtlarının istenmesi talepleri ile 18 Nisan 2022 tarihine ertelendi.
Mağduriyetin giderilmesinin iki yönlü olacağını söyleyen Çatan ailesi avukatı Suphan Erkan, “Bu iki yön, ceza davası açısından faili olanların hak ettiği cezayı alması. Hukuk davası açısından da tazminat yönüyle takdir edici bir sonuç almaktır. Ama iki noktada da benzer örneklerden bildiğimiz üzere bu pek mümkün olmuyor.” ifadelerini kullandı.
Ek olarak limanda aynı kötü koşullarda insanların çalıştırılmasına devam edildiğine dikkat çeken Erkan, “İnsanlar daha önce de ifade ettiğimiz gibi ekmekleriyle sınanıyorlar ve bu ortak bir tepkiye dönüşmüyor.” dedi.
Yapılan savunmaların mevzuata aykırı bir savunma biçimi olduğunu söyleyen Avukat Suphan Erkan: “Mevzuatta işveren ve alt işveren sorumluluğu ortak. Dolayısıyla tabii ki alt işverenin işçilerine dönük sorumluğu var ama HABAŞ limanı ve HABAŞ’ın da denetim sorumluğu var.” sözlerini kullandı.
Denetleme yapılıp, görev tanımı dışında çalıştırma tespit edilse de sonrasında hiçbir şey yapılmadığını da belirten Erkan “ Bir vinç operatörünün sapancı olarak çalıştırılması olağanmış gibi ifade ediliyor. Aslında bu konuda yaşamını yitiren Raif Çatan’a bir bildirim de yapılmış değil. Maalesef işçilere bu dayatılıyor ve dayatmalar sonucu görev tanımı dışında çalıştırılma olgusu rutinleşmiş durumda.İşverenler dayanışması diyebileceğimiz bir durum var” dedi.
İstanbul Şişli’de, eski eşi tarafından sokak ortasında kaçırılmak istenirken öldürülen Bahar Aksu'yla ilgili yürütülen soruşturmada…
MHP, sokak röportajlarının kontrol altına alınması için TBMM'ye kanun teklifi sundu. Bu teklif, yalnızca yetkilendirilmiş…
CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’in de bulunduğu 26 kişi hakkında 15 yıl 6 aya…
Tutuklu öğrenci Esila Ayık’ın , İstanbul Tabip Odası’nın “cezaevinde kalmaya elverişli değildir” görüşüne rağmen tutukluluğunun…
Mersin'deki Soda Kromsan fabrikasında toplu iş sözleşmesi imzalandı.
CHP'nin 4-5 Kasım 2023'te yapılan 38. Olağan Kurultayı'nda "para karşılığı oy kullandırıldığı" iddialarına ilişkin yürütülen…