Hafıza-i Beşer | Ali İsmail Korkmaz katledildi
"Eskişehir'de katıldığı Gezi Park Direnişi'nde bir arka sokakta vahşice katledilen Ali İsmail Korkmaz'ın mirası, Türkiye'nin ilerici ve aydınlık kimliğini temsil etmektedir."
Türkiye’nin yakın siyasal geçmişinde en önemli halk ayaklanmalarından birisi olan Gezi Parkı Direnişi sırasında, polisin vahşi bir şekilde halka müdahale etmesi sonucunda, binlerce yurttaşımız yaralanmış ve 12 yurttaşımız hayatını kaybetmişti. Ali İsmail Korkmaz hayatını kaybeden yurttaşlarımızdan bir tanesiydi.
18 Mart 1994’te Hatay’da dünyaya gelen Ali İsmail Korkmaz, okumak için gittiği Eskişehir’de aralarında esnaf ve polisin de bulunduğu gerici bir grup tarafından iki defa öldüresiye dövülerek katledildi. Korkmaz, darp edildikten sonra gittiği hastanede tedavi görememiş, ilk tıbbi müdahaleyi ancak 20 saat sonra alabilmiştir. Beyin kanaması geçirdiği anlaşılan Korkmaz, 38 gün hayata tutunabilmiştir. Korkmaz, 10 Temmuz 2013 günü hayata veda etmiştir. Yani Korkmaz’ı öldüren sadece linç girişimi değildir, aynı zamanda alamadığı sağlık/tedavi hizmeti de ölümüne sebebiyet vermiştir.
Ali İsmail Korkmaz’ın ölümü ile ilgili olarak savcı, 5’i tutuklu, 8 sanık hakkında “suç kastıyla kasten adam öldürmek” suçundan ömür boyu hapis istemiyle dava açmıştır. 21 Ocak 2015 tarihinde görülen davada; Mevlüt Saldoğan ‘kasten ölüme sebebiyet vermek’ suçundan 13 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır. Ancak “cezası geleceğine etkisi göz önüne alınarak” 10 yıl 10 aya indirilerek tutukluluk halinin devamına karar verilmiştir. Tutuksuz sanık polis Yalçın Akbulut ise 12 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır, aynı gerekçe ile 10 yıl hapisle birlikte tutuklamasına karar verilmiştir. Esnaflar, İsmail, Ramazan Koyuncu ve Muhammet Vatansever ise yaralama suçundan sekizer yıl hapis cezasına çarptırıldılar. Ancak cezaları suça yardım düzeyinde kaldığı iddiasıyla 3 yıl 4 aya indirildi. Diğer polis memurları Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin, delil yetersizliğinden beraat ettiler. Dava sonucunda kamuoyu vicdanı zedelenmiş ve sanıkların AKP iktidarı ile ilişkileri gün yüzüne çıkartılmıştır.
Korkmaz öldüğünde 19 yaşındaydı ve Anadolu Üniversitesi’nde İngilizce Öğretmenliği okuyordu, birinci sınıf öğrencisiydi.
Ali İsmail Korkmaz’ın ölümünün ardından:
Korkmaz’ın okuduğu Anadolu Üniversite’nde Ali İsmail Korkmaz silüeti çizilmiştir, AKP Tepebaşı Gençlik Kolları ise silüeti tahrip etmek ve üstüne sprey boya ile kapatmak istemişlerdir.
Fenerbahçeli olan Korkmaz’a Fenerbahçe taraftarları, “Ali İsmail Korkmaz” adlı bir marş bestelemiş ve bu marş çeşitli maçlarda seslendirilmiştir:
“Daha 19 yaşında
Düşlerinde özgür dünyada
Öptüğün çubuklu forma
Yaşayacak anısında
Ali İsmail Korkmaz
Fenerbahçe yıkılmaz!”
Kadıköy Belediyesi tarafından Rasimpaşa Mahallesinde Ali İsmail Korkmaz adı verilen bir park yapılmıştır.
Ali İsmail Korkmaz öldükten sonra Eskişehir’de Ali İsmail Korkmaz’ın heykeli dikilmiştir.
Çukurova Üniversitesi 1907 ÜNİFEB grubu Niğde’de Ali İsmail Korkmaz Hatıra Ormanını oluşturmuştur.
Hatay Samandağ Belediyesi tarafından bir köprüye Ali İsmail Korkmaz adı verilmiştir.
Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz’ın girişimleri ile Ali İsmail Korkmaz Vakfı (ALİKEV) kurulmuştur. Vakıf, yaşlılara yardım etmek ve öğrencilere burs imkânı sunmak gibi çeşitli faaliyetlerde bulunmayı amaçlamıştır.
Eskişehir’de katıldığı Gezi Park Direnişi’nde bir arka sokakta vahşice katledilen Ali İsmail Korkmaz’ın mirası, günümüzde hâlâ Türkiye’nin ilerici ve aydınlık kimliğini temsil etmektedir.