Reklam
Kategoriler: İç Açı

İktidar denetimden muaf

Reklam

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sahip olduğu denetimsizlik imkanı, yönetmeliklerde de ortaya çıktı. ANKA’nın haberine göre, Cumhurbaşkanlığı Merkez Teşkilatı İhale ve Satın Alma Yönetmeliği’nin, Resmi Gazete’de Yayınlanacak Olan Yönetmelikler Hakkında Kanun’un, “Milli emniyet ve milli güvenlikle ilgili olan ve gizlilik derecesi taşıyan yönetmelikler yayımlanmaz” düzenlemesi uyarınca Resmi Gazete’de yayınlanmadığı ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığı envanterindeki araçların kasko ve zorunlu mali sorumluluk sigortası ihalelerinin, Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre değil, söz konusu gizli yönetmelik uyarınca yapıldığı bildirildi. Bu durum, akıllara Saray’ın zaten var olan denetimsizliklerini getirdi.

•Saray’ı denetimden kaçıran en önemli etken, kanunlara tabi olmaması olarak gösteriliyor. Saray, Devlet İhale Kanunu’na, Harcırah Kanunu’na, Taşıt Kanunu’na, Kamu Konutları Kanunu’na, Kamu İhale Kanunu’na, Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’na tabi değil.

•Cumhurbaşkanlığı, kâğıt üzerinde birden fazla denetime maruz kalabiliyor. Bunlardan ilki, TBMM kanalıyla iletilen yazılı soru önergeleri. Erdoğan’ı doğrudan hedef alamayan milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı’na yazılı soru önergesi iletebiliyor. Ancak mevcut Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, doğrudan Saray’ı ilgilendiren sorulara bile yanıt vermek yerine genellikle bu soruların kendisini ilgilendirmediğini bildirerek önergeleri yanıtsız bırakıyor.

•Fuat Oktay, kanunlara göre yılda bir kez TBMM’ye gelerek bütçe görüşmeleri kapsamında milletvekillerinin sorularını yanıtlaması gerekiyor. Bu kapsamda yılsonları TBMM’ye gelen Oktay, kendisine yöneltilen sözlü soruları büyük oranda yanıtsız bırakan Oktay, bu sorulara daha sonra yazılı olarak da yanıt vermiyor.

•TBMM’nin yetkilerini büyük oranda devralan Cumhurbaşkanlığı, yasamanın alanına giren konularda kararnameler yayımlayabiliyor. Bu kararnameler ise sadece Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşınabiliyor fakat AYM, çoğunlukla kararnamelerin Anayasa’ya uygunluğunu denetleme yerine onaylama görevi görüyor.

•Halk arasında ‘örtülü ödenek’ olarak da adlandırılan Gizli Hizmet Giderleri de denetlenmesi neredeyse imkansız olan bir diğer konu başlığı olarak öne çıkıyor. Cumhurbaşkanı tarafından harcanan ve hesabı sorulamayan örtülü ödenekten yıllardır milyarlarca TL’lik harcamalar yapılıyor.

•Türkiye Varlık Fonu, AKP iktidarının tartışmalı uygulamaları arasında yer alıyor. Kamunun gelir getirici en önemli kuruluşlarını elinde bulunduran Fon’un başında Cumhurbaşkanı bulunuyor. Sayıştay denetimlerine kapalı. Devlet Denetleme Kurulu ve bağımsız denetim kuruluşları fonu denetleme hakkında sahip. Ancak bu denetimler de planlanandan daha geç yapılıyor ve kanunda tanınan süreler aşıldıktan sonra denetim raporları TBMM’ye sunuluyor.

Reklam

Önceki Haberler

DEM Parti’nin İmralı Heyeti, Erdoğan ile görüşecek

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile DEM Parti İmralı Heyeti bugün saat 15.00'te bir araya gelecek.

7 Temmuz 2025 10:50

Protestoculara sert müdahalesiyle biliniyordu: Muhammet Hanifi Zengin, İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı oldu

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü kadrosunda yapılan değişiklikle protestoculara sert müdahalesiyle bilinen Muhammet Hanifi Zengin, İstanbul…

7 Temmuz 2025 10:27

Trump’tan “Gazze’de anlaşmaya yakınız” açıklaması

ABD Başkanı Donald Trump, Gazze'de bir anlaşmaya "yakın" olduklarını bildirdi.

7 Temmuz 2025 10:17

Çorlu Tren Katliamı’nın üzerinden 7 yıl geçti: Ailelerin adalet çağrısı sürüyor

Çorlu Tren Katliamı'nda 9 yaşındaki oğlu Oğuz Arda Sel'i kaybeden Mısra Öz, katliamın 7. yılında…

7 Temmuz 2025 10:11

Kartalkaya Katliamı davasının ilk duruşması başladı

Grand Kartal Otel’de meydana gelen 78 kişinin yaşamını yitirdiği, 133 kişinin yaralandığı katliama ilişkin davanın…

7 Temmuz 2025 09:48

Kabinede değişiklik iddiası: 4 bakanın adı geçiyor

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son Kabine toplantısında “Bazı arkadaşlarla son toplantımız olabilir” dediği iddiası, kulisleri…

7 Temmuz 2025 09:41
Reklam