Reklam
Kategoriler: Dış Açı

İran’daki protestolar sürüyor: Öfkemiz molla rejimini yıkacak

Reklam

Tahran’da ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümüne kadınlar başta olmak üzere İranlıların tepkisi büyüyor. Pek çok kentte başörtüsünü çıkarıp yürüyen kadınlar, “Kadın, yaşam, özgürlük” sloganları attı.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü’nün yayımladığı rapora göre, İran özel kuvvetlerinin Amini’nin öldürülmesini protesto etmek için Saggız ve Senendec illerinde 18 Eylül’de gerçekleştirilen protestolara yönelik saldırılarında en az 38 kişi yaralandı, 13 kişi tutuklandı. Saldırılarda yaralanan beş kişinin ise durumlarının kritik olması sebebiyle Tebriz’deki hastanelerde tedavisi sürüyor.

Aktivistlerin, çağrısı üzerine iki günlük grev kararı alınan ülkede dün yüzlerce kişi iş bıraktı, dükkânlar kepenk indirdi. Pek çok kentte sokaklara çıkan kadınların eylemleri sosyal medya üzerinden de devam etti. Saçlarını kesen kadınlar, “Saç yoksa günah da yok” diyerek #MahsaAmini etiketiyle videolarını paylaştı. Bu etiketle 2 milyona yakın kadın paylaşım yaparken Tahran Üniversitesi öğrencileri de kampus önünde “Diktatöre ölüm” yazılı dövizlerle protestolarını sürdürdü.

İranlı feminist Mooniter, BirGün’den Yasemin Çolak’a konuştu.

“Vazgeçmeyecek, durdurulamayacak kadar öfkeliyiz” diyen Mooniter, “İslam rejimi İranlıların barışçıl protesto haklarını ihlâl etmesiyle biliniyor. Ancak gördüğünüz gibi, İranlılar tüm bu engellere rağmen, Mahsa Amini’nin feci ölümünün hiddetiyle hükümete karşı durmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Mooniter, “İran’ın pek çok sokağında, Tahran Üniversitesi’nde protestolar düzenleniyor. Bu protestolar zorba rejimin baskılarına rağmen Twitter ve Instagram üzerinden organize ediliyor. Halk İslami diktatörlükten bıkmış durumda. Gericiliği yıkacağız” dedi.

Sosyal medyanın önemine vurgu yapan Mooniter sözlerine şöyle devam etti: “Uluslararası basının İran’da faaliyet göstermesine izin verilmediği için, sosyal medya İranlıların sesinin duyulmasını sağlıyor. Burada BBC yok, CNN yok, hiçbiri yok. Sadece rejimin propaganda yapan televizyon kanalları var. Ancak sosyal medya kullanıcıları saçlarını keserek protesto ediyorlar.”

Molla rejimini iyi tanıdıklarını ve korkusuzca mücadele ettiklerinin altını çizen Mooniter, “Protestocular önceki protestolardan deneyimli; yani rejim tarafından şiddet kullanılacağının oldukça farkında olmalarının yanı sıra, özgürlük uğruna bazı şeyleri riske atmak gerektiğini de biliyorlar. Bu rejimi yıkmak için hazırız ancak bunun için araçlar, kaynaklar ve rehberlik gerekiyor” diye konuştu.

Reklam

Önceki Haberler

Saraçhane’de gözaltına alınan yurttaşlardan 13’ü tutuklandı

İstanbul Saraçhane Meydanı’nda CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu ve CHP’li belediyelere yönelik operasyonların 100. gününde…

3 Temmuz 2025 17:49

En düşük emekli aylığına yapılacak zam belli oldu

En düşük emekli aylığı yüzde 16,67 artışla 16 bin 881 TL'ye çıktı.

3 Temmuz 2025 15:53

Zeynep Sönmez’den Wimbledon’da tarihi başarı: Üçüncü tura yükseldi!

Rakibi Xin'i 2-0 geçen Milli raket, Türkiye kadın tenisinde tarihi bir başarı elde etti

3 Temmuz 2025 15:47

Kartalkaya faciası: Ailelerden 7 Temmuz’da görülecek dava için destek çağrısı

Kartalkaya’daki otel yangını faciasında yakınlarını kaybeden aileler, 7 Temmuz’da yapılacak ilk duruşma öncesinde adalet çağrısı…

3 Temmuz 2025 15:36

RTÜK, DW, DW Türkçe ve Inspiredminds sitelerine yönelik erişim engelini kaldırdı

RTÜK, bugünkü üst kurul toplantısında DW, DW Türkçe ve Inspiredminds sitelerine yönelik erişim engelini kaldırdı.

3 Temmuz 2025 15:14

Kayyım atama işlemi iptali davasının ilk incelemesi yapılacak

Anayasa Mahkemesi, İstanbul 9. İdare Mahkemesi, Esenyurt Belediye Başkanı Özer'in yerine kayyım atanması işlemlerinin iptali…

3 Temmuz 2025 14:53
Reklam