İstanbul Üniversitesi öğrencileri "Klasik Alman Felsefesinin Sonu" etkinliğinde buluştu

Etkinlikte 18. Yüzyılda gelişen mantık bilimi ile birlikte felsefenin de yeni bir form aldığını belirten Doğan Göçmen, Hegel ile birlikte modern felsefenin sonunun geldiğini ve Marx’ın da klasik Alman felsefesini özümseyerek aştığını vurguladı.

İstanbul Üniversitesi öğrencileri

İstanbul Üniversitesi Felsefe Topluluğu Edebiyat Fakültesi Şeref Holü’nde düzenlediği etkinlikte Prof. Dr. Doğan Göçmen’i ağırladı. “Klasik Alman Felsefesinin Sonu” başlıklı etkinlik üniversite öğrencilerinin yoğun katılımı ile gerçekleşti. Etkinlikte modern felsefenin gelişimi ve sonu, mantık bilimi, Marksizmin gelişimi ve gerekliliği gibi konulara değinildi.

Etkinlikte 18. Yüzyılda gelişen mantık bilimi ile birlikte felsefenin de yeni bir form aldığını belirten Doğan Göçmen, Hegel ile birlikte modern felsefenin sonunun geldiğini ve Marx’ın da klasik Alman felsefesini özümseyerek aştığını vurguladı. Felsefenin Marx ile birlikte “materyalist temelde yeniden inşasının” önemini aktaran Göçmen insanın ancak bu materyalist perspektifle özgürleşebileceğini de ekledi.

Son olarak söyleşinin soru-cevap kısmında ise öğrencilerin Heidegger ve anti-felsefe ile ilgili sorusuna “İşte tam olarak bu yüzden yaşadığımız çağda Marksizm ve Klasik Alman Felsefesi sahiplenilmelidir. Yeni filozoflara da yine bu yüzden ihtiyacımız var, çünkü felsefe yapmak felsefecilerin fikirlerini ezberlemek değildir sadece aynı zamandan çevremiz ve yaşadığımız dünya üzerine de fikir üretmektir.” şeklinde cevapladı.