Makina Mühendisleri Odası'ndan çağrı
"TMMOB ve Odalarımız da neoliberal dönüşüm programları ve iktidarın dizginsiz rant çıkarlarından dolayı uzun bir süreden beri iktidarın hedefindedir."
Mühendisler, mimarlar, şehir plancılarının 19 Eylül 1979 tarihinde bir günlük iş bırakma eylemi yaparak ekonomik demokratik sorunlarına dikkat çektikleri günü 12 yıldan beri Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları Dayanışma Günü olarak anılıyor.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, basın açıklaması yayımlayarak iş bırakma eyleminden 43 yıl sonra sorunlarının daha da arttığını, kamusal yarar yaklaşımının tasfiyesiyle birlikte mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı hizmetlerinin değersizleştirildiğini söyledi.
Mesleki denetim ve bilimsel teknik kriterlerin tüm alanlarda devre dışı bırakıldığını kaydeden Yener, “Esnek-güvencesiz çalışma biçimleri tüm emekçilerle birlikte üzerimizdeki sömürüyü artırmıştır. Kamuda liyakatın tasfiyesi, nitelikli işgücünü devre dışı bırakarak meslektaşlarımızı işlevsizleştirmektedir” dedi.
MÜCADELEMİZ SÜRECEK
Beyin göçünü mühendislik ihracı olarak sunan bir iktidara karşı onurlarını koruma mücadelesi verdiklerini belirten Yener şunları söyledi:
Mesleklerimiz; sanayisizleşme, tarımda gerileme, çarpık kentleşme-sağlıksız yapılaşma, enerji, maden, orman, su kaynakları dahil tüm yeraltı-yürüstü kaynaklarının talanının ve kurumsal birikimlerin tasfiyesinin olumsuz etkilerine maruz kalmıştır. Kamuda liyakatın tasfiyesi, nitelikli işgücünü devre dışı bırakarak meslektaşlarımızı işlevsizleştirmektedir. Atanmadığı için gözyaşlarını tutamayan bir öğretmene “Mühendisler de atanamıyor ama böyle ağlamıyor” diyerek meslek mensubu insanların işsizlik sorunlarını görmezden gelen; “Türkiye’nin Müslüman bir ülke olduğunu, konumu itibarıyla mucitler çıkaramadığını, bunun için gençlerini ara eleman olarak yetiştirmeye odaklanması gerektiğini” söyleyen; Bilişim Zirvesinde “Bu bilişim, fazla kafa yorarsan sıyırırsın…. Kafayı taktın mı o zaman işin kötü” diyen; beyin göçünü övgüyle “yurtdışına mühendis/mühendislik ihracı” olarak sunan ve bir yandan da “varsın gidiyorlarsa gitsinler” diyebilen bir iktidara karşı meslek yarar ve onurunu koruma mücadelesi veriyoruz.
TMMOB ve Odalarımız da neoliberal dönüşüm programları ve iktidarın dizginsiz rant çıkarlarından dolayı uzun bir süreden beri iktidarın hedefindedir. Fakat mesleklerimize ve örgütlerimize yönelik bu saldırı dalgasına karşı duruşumuz, 1970’lerden günümüze uzanan kamucu politikalar temelinde planlama, sanayileşme, kalkınma; kamusal yarar, kamusal hizmet, kamusal denetim, tam istihdam ve güvenceli çalışma mücadelemiz kararlılıkla sürecektir. 19 Eylül 1979 tarihindeki eylem zamanında ve 1973-1980 döneminde TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı olan Teoman Öztürk ve arkadaşlarını bu vesileyle bir kez daha sevgiyle, saygıyla anıyoruz.