Reklam
Kategoriler: Yaşam

Maymun Çiçeği: Yeni bir pandemi yolda mı?

Reklam

HABER MERKEZİ

Covid-19’un ilk öce bir salgına daha sonra ise bir pandemi sürecine dönüşmesi, insanların yaşam koşullarını etkilerken basın ve kamuoyunda yeni bir pandemi sürecinin var olma olasılığı tartışılmaya başlanmıştı. Maymun Çiçeği hastalığının dünya genelinde çoğalması, basın ve kamuoyunda acaba bir pandemi süreci de yolda mı? sorularını beraberinde getirmişti.

MAYMUN ÇİÇEĞİ’NİN TARİHÇESİ

Maymun Çiçeği hastalığı ilk defa 1970’te Afrika kıtasında görülmüştür. Afrika kıtası dışındaki kıtalara geçisin “Hayvan Ticareti” vasıtasıyla gerçekleştiği düşünülmektedir. Bu salgının başlangıcının Gambiya keseli sıçanlardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Adındaki “maymun” ibaresi dışında daha çok kemirgenlerden geçen bir hastalıktır.

MAYMUN ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIR

Hayvanlardan insanlara yakın temas ile geçtiği bilinilmekle beraber İyi pişmemiş etlerin tüketilmesi sonucunda da bulaşabilmektedir. Hayvandan insana yakın temas yoluyla bulaştığı gibi insandan insana geçisin de yakın temas ile gerçekleştiği bilinmektedir. 1980 itibari ile dünyadan silinme noktasına gelen Çiçek hastalığı için üretilen aşının, Maymun Çiçeği hastalığına karşı koruyuculuğu bulunduğu bilinmektedir.

TÜRKİYE’DE MAYMUN ÇİÇEĞİ

Geçen günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi. Hasta 37 yaşında, bağışıklık sistemi yetersizliği var. Kendisi tecrit edilmiş durumda. Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. Bilindiği gibi, bu hastalık solunum yoluyla değil, yakın fiziksel temasla bulaşıyor”  diyerek duyurmuştu.

MAYMUN ÇİÇEĞİ ‘NİN TEDAVİSİ

Lezyonlar ile beraber temas yolu ile bulaşan Maymun Çiçeği hastalığı, ağırlıklı olarak destekleyici ilaçların kullanımı ile gerçekleştiği bilinilmektedir. Ek olarak da Çiçek aşısının koruyuculuğu bulunduğu bilinilmektedir. Ancak Çiçek aşısı Türkiye’de 1980’den sonra aşı takviminden kaldırılması yurttaşları Maymun Çiçeği hastalığına karşı savunmasız bırakmıştır.

TÜRKİYE’DE NE KADAR ÇİÇEK AŞISI VAR

Türkiye, 2001 ‘de Amerika’da gerçekleşen şarbon saldırısı sonrasında bir miktar Çiçek aşısı satın almıştı, ancak bu aşıların kullanım ömürleri veya başka bir ülkeye satılıp satılmadığı bilinmemektedir.

Bu haber en son değiştirildi 3 Temmuz 2022 21:08 21:08

Reklam

Önceki Haberler

Zafer, direnen inşaat işçisinin oldu

İYİ-SEN tarafından yapılan açıklamada "Pazarcık TOKİ şantiyesinde sendikasıyla ilk kez buluşan ve yeni üye olan…

12 Mayıs 2024 21:17

MİT Başkanı Kalın, Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye ile Doha’da görüştü

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile Doha'da görüşme gerçekleştirdi.

12 Mayıs 2024 20:50

“Ukrayna, ilk F-16’sını önümüzdeki haftalarda alabilir”

Savaş uçaklarının haziran ya da temmuz ayına kadar Ukrayna'ya teslim edilmesi gerektiği belirtilirken, kaynağın jetlerin…

12 Mayıs 2024 17:30

İsrail ordusu, Gazze’de pek çok noktada sivilleri hedef aldı

Basal, "Ne yazık ki, sivil savunma görevlilerinin can güvenliği olmadığı için vatandaşların hayatlarını kurtarmak için…

12 Mayıs 2024 14:27

Açığa alınan emniyet müdüründen ‘rüşvet’ savunması: Menzil’e yardım topluyordum

Emniyet müdürü, idari inceleme sırasında rüşveti "Menzil cemaatine yardım" amacıyla aldığını söyledi.

12 Mayıs 2024 14:16

Erdoğan: ABD ziyaretimiz her iki tarafın programlarının uyumsuzluğu nedeniyle ertelendi

Biden ile planlanan ve ertelenen görüşmeye dair de değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, “ABD ziyaretimiz her iki…

12 Mayıs 2024 12:26
Reklam