Reklam
Kategoriler: Ekonomi

Moody’s’ten Türkiye açıklaması: Çok yüksek riskle karşı karşıya

Reklam

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s yatırımcı servisinin bugün yayımladığı raporda döviz cinsi mevduatların, ülkedeki toplam mevduatların yüzde 10 ya da daha fazlasını oluşturduğu 39 gelişmekte olan ekonominin bankacılık sistemleri incelendi. Moody’s Ukrayna ve Türkiye’deki bankaların, sermaye akımına yönelik kısıtlamalar, düşük uluslararası rezervler ve yüksek miktardaki döviz cinsi borçlar sebebiyle “çok yüksek” riskle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Raporda Belarus, El Salvador, Nijerya, Kırgızistan ve Tacikistan bankalarının da yüksek miktarda döviz mevduatı sebebiyle riske maruz olduğu belirtildi.

Moody’s başkan yardımcısı ve kredilerden sorumlu kıdemli yetkilisi Eugene Tarzimanov’un öncülüğünde hazırlanan raporda “Yerli para birimi keskin değer kaybı yaşadığı zaman yüksek dolarizasyon birçok soruna yol açıyor. Bankalar, döviz riskine karşı korunmayan müşteriler sebebiyle döviz cinsindeki kredilerde aciz riskine maruz kalıyor. Bu, bankaların kârlılığını düşürdüğü gibi likidite ve sermaye üzerinde de baskı uygulayabilir” ifadeleri yer aldı.

Gelişmekte olan ekonomilerin birçoğunun para birimi, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tırmanan enflasyona rağmen faiz artırmasıyla bu sene dolar karşısında değer kaybetti. MSCI’nin gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini takip eden endeksi de 2015 yılından beri en keskin düşüşüne hazırlanıyor.

Reklam

Önceki Haberler

Özgür Özel’in 1 Mayıs kefaleti…

Biri büyük kalabalıklardan korkuyor; diğeri soldan, sosyalist düşünceden, emekçilerin eşitlik mücadelesinden, kendisinin de eleştirilmesinden korkuyor.…

28 Nisan 2024 14:03

6 ilde IŞİD operasyonu

Yerlikaya, operasyonlarda çok sayıda dijital materyal ile çok miktarda döviz ve Türk Lirasına el konulduğu…

28 Nisan 2024 11:49

Tülin Tankut yazdı: Pankartlar

Bugün ülkenin acilen çözüm bekleyen sorununuysa artık çocuklar bile biliyor. Ana muhalefet partisi, parlamentoda ekonomik…

28 Nisan 2024 11:38

Washington Post: Zelenskiy, ordusunun kayıplarını eksik bildirmiş olabilir

Kaynak, "Son birkaç hafta içinde çıkardıkları yasalar onlara yardımcı olacak, ancak daha fazla gücü harekete…

28 Nisan 2024 10:45

Av. Abdurrahman Bayramoğlu: İşleneceğini herkesin bildiği bir cinayetin öyküsü

“İnsan özgülüğe mahkumdur.” der J. P. Sartre. Seçimlerimizle kendimiz ve insanlık hakkında hüküm veririz sürekli.…

28 Nisan 2024 10:08

Koza Altın gözünü yaylalara dikti

Kürtün ilçesinde bulunan Gölönü Yaylası’na açılacak olan madenden çıkarılan cevher yine aynı il sınırlarında bulunan…

28 Nisan 2024 09:46
Reklam