Ön Yazı Planı Oluştururken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Önemli Nokta

İster kariyerine henüz başlayacak olan yeni bir mezun veya deneyimli bir çalışan, güçlü ve profesyonel bir ön yazı sizi özel bir aday yapar. Yeteneklerinizi ve başarılarınızı özgeçmişinizde yazandan daha ayrıntılı açıklayabilmek için ön yazı örnekleri size rehberlik edebilir. Kendinizi en doğru şekilde ifade eden bir ön yazı yazarak, girmek istediğiniz şirketlerin kapılarını açabilirsiniz.

Ön Yazı Planı Neden Önemlidir?

Ön yazı yazarken belirleyecek olduğunuz plan, iş alımından sorumlu insan kaynakları çalışanlarının ilgilerini çeken bir görüntüye sahip olmalıdır. Özellikle popüler şirketlerin çok tercih edilen bölümlerinde bir pozisyon arıyorsanız, başvurunuz için bir dakikadan daha fazla zaman ayrılmayacağından emin olabilirsiniz.

Ön Yazı Planını Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dilediğiniz işe sahip olmak için, profesyonel bir ön yazı planı oluşturmanız gerekir. Bunu yaparken de dikkat edilmesi gerekenler şöyledir:

Her iş başvurusu için gönderilen genel bir ön yazı gibi görünmemesi

İşverenler tarafından farkedilmek ve işe alınma şansınızı arttırmak için her başvurduğunuz pozisyona özel bir ön yazı hazırlamanız gerekir. Genel cümlelerin olduğu, otomatik her iş başvurusuna gönderiliyor hissi veren bir ön yazı işinize çok yaramayabilir. Pozisyona özel eklemelerin olduğu, iş ilanındaki kriterleri karşılayıp karşılamadığınızın açıklamalarına yer verirseniz, pozisyon için neden dikkate alınmanız gerektiğini açıklyabilirseniz, insan kaynakları çalışanları da pozisyon için ciddi bir aday olduğunuzu düşünür.

Özgeçmişinizde yazanların birebir aynısı olmaması

Özgeçmişinizde yazanlar ile ön yazınız elbette birbirine paralel olması gerekir. Fakat ön yazı yazma amacınız, CV’nizin kısaltılmış bir özetini sunmak olmamalıdır. Ön yazı, yeteneklerinizi başvurduğunuz pozisyonda nasıl kullanabileceğinizi, geçmiş deneyimlerinizi sahip olmak istediğiniz işe nasıl aktarabileceğinizi açıklama fırsatınızdır. Bu fırsatı iyi değerlendirerek, farklı sektörlerden veya pozisyonlardan deneyimlerinizi bile yeni pozisyon için artıya dönüştürebilirsiniz.

Genel hedeflerden çok net rakamlarla kişisel başarılara odaklanma

Özgeçmişinizde yer bulamadığınız, geçmiş başarılarınıza ait net rakamlara, ön yazınızda yer verebilirsiniz. Başarılı projelerinizi, sizin projeye olan kişisel katkılarınızı ayrıntılarıyla açıklayabilir ve yeni pozisyonunuzda neler yapabileceğinizi yazabilirsiniz. Böylelikle CV’de yer alan uzun yıllar X şirketinde çalışma deneyiminiz, aslında o pozisyonda hangi alanlarda kendinizi geliştirip neler yapabildiğinizi gösterebilirsiniz.

CV’deki iş değişikliklerinin nedenlerini ve boşlukları açıklama

İşe alım uzmanlarının en çok takıldıkları noktalardan biri de iş değiştirme nedenleri ve iş değiştirme sürecinin uzunluğu. Eğer özgeçmişinizde boşluklar varsa, ilk aşamada elenmemek için ön yazınızda bu boşlukların nedenini açıklayabilirsiniz. Ön yazı planınızda buna yer vermek, çalışmadığınız bu sürede neler yaptınız, kendinizi nasıl geliştirdinizi açıklamanız için eşsiz bir fırsattır.

Kusursuz bir dille yazılıp, dilbilgisi veya imla hataları olmaması

Sektörünüz ne olursa olsun, kullandığınız sözlü ve yazılı dilin sizin hangi seviyede bir profesyonel olduğunuzun en güçlü ispatıdır. Bu nedenle kullandığınız sözcükleri dikkatle seçmekle kalmayıp, ön yazınızın hatasız olduğundan emin olmanız oldukça önemlidir. Hatasız bir ön yazı oluşturabilmeniz için de, yazıyı tamamladıktan sonra birkaç kez üzerinden geçip okumanız hatta bir başkasından kontrol etmesi için rica etmeniz gerekebilir.

Sonuç

Son olarak, ön yazınızı yazarken en küçük ayrıntılara bile dikkat etmeniz gerekir. Ne de olsa, göndereceğiniz ön yazınız, bir işverenin sizin nasıl bir profesyonel olduğunuzunu anlayabileceği karşılaşan ilk belge olacaktır. İlk izleminizin olumlu olması adına, güçlü bir ön yazı sahibi olmak, sizi başarıya götürecek ilk adımlardan en önemlisidir.