Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Pakistan’ın yeni başbakanı Şahbaz Şerif oldu

Reklam

Güvensizlik oylamasının ardından eski Başbakan İmran Han’ın yerine gelecek ismi belirlemek için gerçekleştirilecek oylama öncesinde, milletvekilleri görevlerini bıraktı.

İmran Han için ülkenin farklı noktalarında destek gösterileri yapılırken, mecliste oylama hazırlıklarının yapıldığı sırada, İmran Han’ın lideri olduğu Pakistan Adalet Hareketi (PTI) milletvekilleri toplu şekilde istifa etti. Böylece 100’den fazla milletvekili meclisten ayrıldı.

Toplu istifa kararının, bugün öğleden sonra parlamento binasında İmran Han’ın başkanlık ettiği bir PTI toplantısında alındığı öğrenildi.

PTI Merkezi Enformasyon Sekreteri Faruk Habib, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Bu ithal hükümeti kabul etmiyoruz” diyerek istifa kararı aldıklarını duyurdu.

TEK ADAY ŞAHBAZ ŞERİF BAŞBAKANLIĞA SEÇİLDİ

Başbakanlık seçimi için başvuran PTI’den eski Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi’nin meclisten ayrılmasının ardından, Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) lideri Şahbaz Şerif, tek aday olarak kaldı.

Kureyşi, mecliste yaptığı açıklamada, bugün ulusun önünde kölelik ve kendine saygı olarak iki yol bulunduğunu belirterek, seçimi boykot edip toplu olarak istifa ettiklerini söyledi.

Şahbaz Şerif, meclisteki oylamada başbakanlığa seçildi.

Meclisteki oylamada Şahbaz Şerif 174 oy aldı. Seçimleri boykot ederek istifa ettiklerini açıklayan Şah Mahmud Kureyşi oy elde edemedi.

Meclis çoğunluk sınırı olan 172’nin üzerinde oy alan PML-N lideri Şahbaz Şerif, ülkenin yeni ve 23. Başbakanı seçildi.

ŞAHBAZ ŞERİF KİMDİR?

Eski Pencap eyalet başbakanı ve ülkede muhalefetteki Müslüman Ligi-Navaz partisi lideri Şahbaz Şerif, 70 yaşında. Pencap, 110 milyonu aşan nüfusuyla 220 milyonluk Pakistan’ın en kalabalık eyaleti. Eyalete, ülkenin kültür, tarih, ekonomik ve sinema endüstrisinin merkezi olarak nitelendirilen Lahor başkentlik yapıyor.

Şerif ailesi, ülke sıkıyönetim altındayken 1980’lerde politikaya atıldı. Aileden siyasete atılan ilk isim Navaz Şerif oldu ve Pencap eyaletinde General Gulam Jilani’nin yönetiminde Maliye Bakanı olarak göreve geldi. 2019 yılında kara para aklama gerekçesiyle bazı mal varlıklarına el konulan Navaz Şerif 2020 yılında tutuklanmış, bir süre cezaevinde kaldıktan sonra kefaletle serbest bırakılmıştı.

Siyasi muhalifleri, Şerif ailesini sıklıkla “sıkıyönetim ve General Jilani’nin yandaşları” olmakla eleştirdi.

Şahbaz Şerif’in ailesinin demir-çelik firması, ülkenin en büyük çelik şirketleri arasında yer alıyor. Ailenin fabrikaları, millileştirme politikası kapsamında 1974’te eski Pakistan Başbakanı Zülfikar Ali Butto tarafından devlet kontrolüne alındı. Fabrikalar, General Ziya’ül Hak’ın askeri darbeyle yönetimi ele geçirmesinin ardından Şerif ailesine geri verildi.

1993’te Pencap meclisine ikinci kez milletvekili seçilen Şahbaz Şerif, 1996’ya kadar muhalefet lideri olarak görev yaptı. Şahbaz Şerif, 1997’de Pencap Başbakanı seçildi ancak 1999’da General Pervez Müşerref’in darbesiyle görevi sona erdi. Aile, 2001’de eski Suud Kralı Abdullah bin Abdel Aziz’in devreye girmesiyle Suudi Arabistan’a sürgüne gönderildi.

Aile, 2007’de Pakistan’a geri döndü ve Şahbaz Şerif, 2008’de yapılan seçimlerde ikinci kez Pencap Başbakanı oldu. Şerif, 5 yıllık görevini doldurmasının ardından yapılan seçimlerde, üçüncü defa Pencap Başbakanı seçildi ve görev süresi 2018’de sona erdi.

Türkiye ve Çin ile ilişkilere önem veren Şerif, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a olan olumlu yaklaşımıyla biliniyor. 2018’deki Türkiye ziyaretinde Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Erdoğan ve AK Parti, dünyanın kargaşa, huzursuzluk ve kaosla karşı karşıya olduğu bir dönemde, Türkiye’ye olağanüstü bir liderlik ve istikrar sağladı” ifadelerini kullanmıştı.

Ülkenin siyasi tarihinde önemli yeri olan Şerif ailesi, sıklıkla yolsuzluklarla suçlandı. Navaz Şerif, Navaz Şerif’in kızı Meryem Navaz ve damadı Muhammed Safdar Avan, Şahbaz Şerif, Şahbaz Şerif’in iki oğlu Süleyman ve Hamza Şerif çok sayıda yolsuzluk suçlamasıyla karşı karşıya kaldı.

İmran Han döneminde, Eylül 2020’de kara para aklama ve yolsuzluk davaları sebebiyle tutuklanan Şahbaz Şerif, Nisan 2021’de kefaletle serbest bırakılmıştı.

NE OLMUŞTU?

Pakistan’da parlamentoda dün yapılan güvensizlik oylaması sonucu İmran Han hükümeti düşmüştü.

9 Nisan’da yerel saatle 11.30’da başlayan güvensizlik oylaması oturumu, dün 01.00’de sona ermişti.

342 üyesi bulunan mecliste yapılan güvensizlik oylamasında, Başbakan İmran Han’ın hükümeti, 174 “hayır” oyu almıştı. Han’ın görevden alınması için en az 172 oy gerekiyordu.

Reklam

Önceki Haberler

Erdoğan: ABD ziyaretimiz her iki tarafın programlarının uyumsuzluğu nedeniyle ertelendi

Biden ile planlanan ve ertelenen görüşmeye dair de değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, “ABD ziyaretimiz her iki…

12 Mayıs 2024 12:26

Eski AKP’li başkan Taşçı’ya inceleme

AKP’li Atakum Belediye Başkanı Taşçı hakkında, yolsuzluk iddiaları yargıya taşınmıştı.

12 Mayıs 2024 10:50

Yürüyelim…

Sandıklar kapandığına, seçimler geride kaldığına göre, seçmen yerine konulanların tam da bugün yurttaş olduğunu göstermesi,…

12 Mayıs 2024 07:17

Bu ülkeye Bahriye Üçok’lar gerek

Laiklik mücadelesini her türlü tehdit ve baskıya rağmen canı pahasına kararlılıkla sürdüren, Türkan Saylan’ın sözleriyle…

12 Mayıs 2024 06:44

Eğitim – İş Bursa Şube’de Genel Kurul başladı: Mücadele bitmeyecek

Eğitim – İş Bursa Şubesi 7. Olağan Genel Kurul toplantısı Ördekli Kültür Merkezi’nde başladı. Yeliz…

11 Mayıs 2024 18:21

Erzurum’da belediye başkanı istibdat rejimini ilan etti: Gazetecilerin kitaplarının standa konulmasına yasak!

Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği kitap fuarında Kırmızı Kedi Yayınevi’ne ait gazeteciler Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu,…

11 Mayıs 2024 17:55
Reklam