Payitaht Müzesi’ne milyonlar ödenmiş
Konya Büyükşehir Belediyesi, ‘Selçuklu Sultanları’nı tanıtmak için yaptığı Payitaht Müzesi’nin iç mekân düzenlenmesine yaklaşık 11 milyon TL harcadı.
İktidar, ekonomik kriz karşısında halkı desteksiz bırakırken, AKP’nin yönetimindeki belediyelerin tartışmalı harcamalarına her gün bir yenisi ekleniyor. Konya’da Payitaht Müzesi’nin iç mekân düzenlemesine yaklaşık 11 milyon TL harcandı. Samsun’un Canik ilçesinde “ters ev” yapımına 2 milyon TL ödenecek.
BirGün’den Uğur Şahin’in haberine göre Manisa Yunusemre’de İslami Eserler Müzesi’nde el oyması ahşap kapıya 698 bin TL harcanırken, Osmanlı Müzesi’ne de 691 bin TL’lik aksesuar alındı. Uşak Ulubey Belediyesi de “Hobbit Evleri ve Tadilatlı Kır Kahvesi” için 2 milyon 349 bin TL’yi gözden çıkardı.
AKP’li Konya Büyükşehir Belediyesi, inşaatı 2019’da tamamlanan ve milyonlarca liraya mal olan Payitaht Müzesi’nin açılışını yapamadı. ‘Selçuklu Sultanları’nın daha iyi tanınmasını sağlamak amacıyla inşaatına başlanan müzenin iç mekân düzenlemesi için bu yıl 17 Mart’ta bir ihale düzenlendi. AKP’li Uğur İbrahim Altay’ın yönetimindeki belediyeye bağlı Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı, işin ‘yaklaşık maliyetini’ 11 milyon 534 bin TL, süresini ise 150 gün olarak belirledi. İhaleyi, 10 milyon 800 bin TL’lik teklifle Civa İnşaat aldı. Şirketle AKP’li belediye arasında 15 Nisan’da sözleşme imzalandı. Bu şirket, Payitaht Müzesi’nin 2016’daki inşaat ihalesini de 9 milyon 487 bin TL’lik teklifle almıştı. Böylece AKP’li belediye, müze için 20 milyon 287 bin TL’lik harcamaya imza atmış oldu.
2018’de Tahir Akyürek’in AKP’den milletvekili seçilmesinin ardından belediye başkanlığını üstlenen Uğur İbrahim Altay, Payitaht Müzesi’nin 5 bin metrekare alanda hayata geçirileceğini kaydetmiş ve şöyle demişti: “Müzede Selçuklu Sultanları Müzesi, sergi alanları, Miryokefalon Savaşı’nın hologram sistemiyle canlandırılacağı panorama bölümü, toplantı salonları bulunuyor. İçinde bulunduğu Kılıçarslan Şehir Meydanı’na ayrı bir anlam katacak olan Payitaht Müzesi, çevresindeki Ali Gav Medresesi ve Konya Sokağı ile şehrin merkezinde yeni bir cazibe alanı olacak.”
‘TERS EV’E 2 MİLYON TL HARCANACAK
Bir diğer ‘ilginç’ harcamaya da AKP’li Samsun Canik Belediyesi imza attı, ‘ters ev’ yaptırmak için ihaleye çıktı. 23 Haziran’da düzenlenen ihaleye iki teklif sunuldu, biri geçersiz sayıldı. İş, 2 milyon 20 bin TL’lik teklifle ‘Tersev Mühendislik Mimarlık’ isimli şirkete gitti. İşin süresi 90 gün olarak belirlenirken şirketle, belediye arasında 27 Temmuz’da sözleşme imzalandı. Belediye, ters evin çelik konstrüksiyondan imal edileceğini, iki kattan oluşacağını ve üst katın ‘manzara seyir terası’ olarak kullanılması planlandığını bildirdi. Ters evde tavana yerleştirilmiş koltuk, sehpa, lavabo ve diğer eşyalar bulunuyor. Misafirlerin ‘şaşkına çevrilmesi’ ve bölgenin turist cazibesini arttırmak için tasarlandığı belirtiliyor. Kriz koşullarındaki tartışmalı harcamalardan bir diğerini ise AKP’li Uşak Ulubey Belediyesi gerçekleştirdi. Belediye 24 Mayıs tarihinde “Hobbit evleri, kır kahvesi ve kamp karavan alanı” yapımı için ihale açtı. İhaleye tek şirket teklif verdi, 2 milyon 349 bin TL’ye el sıkışıldı. 9 Haziran’da sözleşme imzalandı, işin süresi ise 180 gün olarak belirlendi.
Öte yandan bu harcamaların dışında AKP’li Manisa Yunusemre Belediyesi de “İslami Eserler Müzesi”nde kullanılmak üzere dekoratif, el oyması ahşap kapı almak için ihale açtı. AKP’li belediye, kapı için 698 bin 400 TL ödedi. Yine aynı belediye, Osmanlı Müzesi’nde kullanılmak için aksesuar ihalesi düzenledi, 691 bin 340 TL harcamaya imza attı.