Rus ve Ukrayna dışişleri bakanlarının bir araya geldiği zirve sona erdi

Antalya'da düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı sona erdi.

Rus ve Ukrayna dışişleri bakanlarının bir araya geldiği zirve sona erdi

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın sona erdirilmesi için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba’nın katıldığı üçlü barış zirvesi, 1.5 saat sürdü. Saat 11.20’de başlayan zirve, saat 12.50’de sona erdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Antalya’da Rusya-Türkiye-Ukrayna Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından ayrı ayrı basın toplantısı düzenliyor. Kuleba toplantıda, “Ben buraya insanı bir amaçla geldim” dedi. Lavrov ise, “Bugün şu anlaşıldı müzakerelerin yerini alacak hiçbir şey yoktur” diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un açıklamalarından öne çıkan kısımlar şu şekilde:

  • Herhangi bir şekilde gerçek müzakere yolunun yanlış yere kullanılmamasını istiyoruz. Bugün şu anlaşıldı müzakerelerin yerini alacak hiçbir şey yoktur.
  • Günlük olarak insani koridorların açılmasına yönelik önerimizin hala geçerli olduğunu teyit ettik.
  • Ukrayna’ya silah gönderenler eylemlerinden sorumludurlar. Kiralık savaşçıları da teşvik edenler bundan sorumlu olacaktır.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba’nın açıklamalarından öne çıkan kısımlar şu şekilde:

  • Bu toplantı hem kolaydı hem zordu. Zordu çünkü ben elimden geleni yaptım. Amacım en azından diplomatik bir çözüm bulmaktı.
  • En trajik durum şu an Mariupol’de yaşanıyor. Kent bombardıman altında havadan bombardıman altında. Ve ben de insani bir amaçla buraya geldim. Amacım insani bir koridorun oluşmasını sağlamak Mariupol’den sivillerin çıkışını sağlamak için. Ne yazık ki Bakan Lavro bu konuda kararlılık sergilemedi ancak ilgili yetkililerle yazışacağını belirtti.
  • Biz aynı zamanda 24 saatlik ateşkes kısmını da ele aldık. Herhangi bir ilerleme kaydetmedik bu konuda. Öyle gözüküyor ki farklı karar alıcıların devreye girmesi gerekecek. Çabalarımızı sürdürmeye karar verdik. Bu formatta yeniden görüşürüm.