Sağlığa yüzde 40 zam geldi
SGK Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) değişiklik yapılmasına tebliğ ile finansmanı sağlanan sağlık hizmetlerinde, tanıya dayalı işlemler yani ameliyatlar ve özellikli işlemlerin fiyat uygulamalarına artışa gidildi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sözleşme ve protokol yaptığı tüm sağlık hizmet sunucularından satın aldığı sağlık hizmetleri için güncellenen yeni fiyat tarifesinde, ameliyat ve özellikli işlemlerde yaklaşık yüzde 40 artış yaptı. Özellikle safra kesesi, prostat gibi sık yapılan ameliyatlar ile girişimsel işlemlere zam yapılması dikkat çekti. Sağlıkçılar, hastaların birçok branşta randevu alamadıkları için kamu sağlık hizmetine ulaşamadığını, özele yönlenmek zorunda kaldıklarını belirterek “Yurttaş bu durumda özel sağlık kuruluşlarına yüzde 40 daha fazla ilave ücret ödemek zorunda kalacak. Asıl asıl kazananın hem doğrudan SGK’den kaynak aktarımı hem de ‘sağlanan hasta-müşteri ’den alacakları ilave ücret bedelinin artması ile özel hastaneler olacağı aşikardır” dedi.
Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında dün yayımlanan SGK Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) değişiklik yapılmasına tebliğ ile finansmanı sağlanan sağlık hizmetlerinde, tanıya dayalı işlemler yani ameliyatlar ve özellikli işlemlerin fiyat uygulamalarına artışa gidildi. Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, yaptığı değerlendirmede “Bu durumda vatandaşlar yasal olarak ödedikleri ilave ücreti yüzde 40 daha fazla ödeyecekler” dedi.
Yeni durumun yurttaşa yansımasına ilişkin ise Demir ve Kılıç, şu değerlendirmeyi yaptı.
“Birçok özel hastane ve sağlık kuruluşu her türlü tıbbi işlem için SUT bedellerinin yüzde 200’ü ve çok daha ötesi bedeli vatandaştan almaktaydı. Daha çok cerrahi işlemlerde olmak üzere kayıt dışı olarak elden ödeme şeklinde uygulamalar çok hızlı bir şekilde artmaya başlamıştır. SGK’nin bu artışla birlikte zaten yapması gereken denetimleri sıkılaştırması ve cezaları arttırması, ihlal yapan özel hastaneler ile sözleşmesini iptal etmesi gerekmektedir. Oysa SGK’nın 5510 sayılı Kanun ve buna bağlı sözleşmeleriyle belirlenmiş denetim mekanizmasını yeterince ve etkin biçimde kullanmadığı bilinmektedir. Sonuç olarak kamu hastanelerinde muayene ve ameliyat randevusu alınamaması önemli bir sorundur. Hastalar birçok branşta ve yan dalda Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alamadıkları için kamu sağlık hizmetine ulaşamamaktadır. Bu durumda parası olanlar veya borç para bulabilenler özel sağlık kuruluşlarına yönelmektedir. SUT’taki bedellerin arttırılmasının özellikle kamu üniversite ve devlet hastanelerinin yaşadığı finansal sıkıntıyı atlatabilme ve borçlarını ödeyebilme imkanı sağlayabileceği ön görülebilir. Ancak asıl kazananın hem doğrudan SGK dan kaynak aktarımı hem de ‘sağlanan hasta-müşteri ’den alacakları ilave ücret bedelinin artması ile özel hastaneler olacağı aşikardır.”